Έρογλου: Αγνοούν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού

Facebook
Twitter
LinkedIn

“Λάθος στάση” χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου την απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη έπειτα από σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων. Από την πλευρά της, η Ελλάδα κατέθεσε διάβημα διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίζεται ότι “η απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων με αιτιολογία την παραβίαση των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συνάδει με τις πραγματικότητες του κυπριακού προβλήματος και αποτελεί μια νέα έκφραση της αποφασιστικότητάς τους να αγνοήσουν τα δικαιώματα του Τ/κ λαού”.

Ο Ντερβίς Έρογλου υποστηρίζει επίσης ότι με αυτή της τη στάση η ε/κ πλευρά δείχνει ακόμη μια φορά ότι “δεν είναι ειλικρινείς οι προσπάθειές της για εξεύρεση λύσης δια των συνομιλιών”.

“Εμείς στηρίζουμε και σήμερα τη λύση στη βάση των πραγματικοτήτων του Κυπριακού όπως και χθες”, αναφέρει ο Τ/κ ηγέτης. Προσθέτει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ανακοινώσεις αφού αξιολογηθούν διεξοδικά όλες οι διαστάσεις του θέματος.

Εξάλλου, σε προηγούμενη γραπτή δήλωσή του – πριν την ανακοίνωση της απόφασης για αναστολή των διαπραγματεύσεων – ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, να υπάρξει αναστολή δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 της ΑΟΖ για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά είναι υπεύθυνη για τις εξελίξεις, καθώς αγνόησε τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις αυτές.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου είπε ότι πρότεινε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες, πρόταση την οποία επανέλαβε, λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει με την ε/κ πλευρά τη χρήση του νερού από την Τουρκία.

Ισχυρίστηκε τέλος ότι η ε/κ πλευρά χρησιμοποιεί τη δραστηριότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ως δικαιολογία για να διακόψει τις διαπραγματεύσεις, χαρακτήρισε τις δηλώσεις από ε/κ πλευράς ως «προκλητικές», ενώ αναφέρθηκε και στη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας ψευδοκράτους-Τουρκίας, λέγοντας ότι τα δικαιώματα των Τ/κ θα προστατευτούν με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.