Γ.Στουρνάρας: Τα 11 δισ. ευρώ θα πάνε στην προληπτική γραμμή στήριξης

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Το γεγονός ότι η προσομοίωση ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (στρες τεστ) έδειξε ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν έχουν έλλειψη κεφαλαίων δίνει την ευκαιρία στην ελληνική οικονομία να αξιοποιήσει τα 11,5 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία» δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην εφημερίδα “Τα Νέα”.

Σύμφωνα με τον κ.Στουρνάρα, «το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική γραμμή στήριξης επιστρεφόμενο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM).

Με τον τρόπο αυτό: α) παραμένει διαθέσιμο σε περίπτωση που χρειαστεί είτε για το τραπεζικό σύστημα, είτε για τις ευρύτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας β)μειώνει ισοπόσως το δημόσιο χρέος όσο δεν χρησιμοποιείται και γ) εφόσον μειώνει το δημόσιο χρέος δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μια ρεαλιστική χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, με σκοπό το γενικότερο όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.