Ελπίδες στον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Φανάρι βοηθά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους Έλληνες της Πόλης, οι οποίοι δεν διαθέτουν εδώ και χρόνια θεολογική σχολή, αναφέρεται σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ της DW.

Στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κων/πολη όλα είναι όπως θα περίμενε κανείς από μια ορθόδοξη λειτουργία. Ψαλμωδίες, λιβάνι, κεριά, Μόνο εκκλησίασμα δεν υπάρχει. Όσοι βρίσκονται εδώ δεν ξεπερνούν τους δέκα. Και οι περισσότεροι είναι πάνω από 60. Οι Έλληνες της Πόλης, μια κοινότητα που εξαφανίζεται σιγά σιγά. Και οι εκκλησίες της ερημώνουν.

Ο Πατέρας Δοσίθεος, ο οποίος επέστρεψε από τη Γερμανία στην γενέτειρά του Κων/πολη τονίζει στην τηλεόραση της DW: «Σήμερα οι Έλληνες της Πόλης δεν είμαστε πια 120.000, αλλά το πολύ 3.000. Αν δεν αλλάξει σύντομα η κατάσταση τότε μαθηματικά και βιολογικά είμαστε καταδικασμένοι. Ίσως αντέξουμε άλλα πέντε, έξι ή και δέκα χρόνια. Και μετά τι; διερωτάται.

O Πατέρας Δοσίθεος βρίσκεται εδώ και χρόνια σε συντάξιμη ηλικία. Όμως νέοι ιερείς δεν υπάρχουν. Παλαιότερα υπήρχε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία έκλεισε με γραφειοκρατικές προφάσεις. Μάταια το εξωτερικό ζητά την επαναλειτουργία της. Η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη. Οι χριστιανοί της Κων/πολης ελπίζουν ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα συμβάλλει έτσι ώστε η Σχολή να ανοίξει και πάλι τις πύλες της για την εκπαίδευση ιερέων. «Κάθε Πατριαρχείο, κάθε αρχιεπισκοπή διαθέτει σχολή. Είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα», λέει ο Πατέρας Δοσίθεος.

Αβέβαιο το μέλλον της ελληνικής μειονότητας

Πηγή: http://www.s

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.