Κινηματογραφικά νέα από την Κωστούλα Τωμαδάκη

the_three_musketeers_3d
Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Κωστούλα Τωμαδάκη

Το Παρίσι είναι μαγικό, έγινε κι ο Γούντι μάγος …Τι θα λέγατε για μια βόλτα στην πόλη του φωτός, της διανόησης και της Μπελ Επόκ!

 Μακριά πολύ μακριά η τρόικα, η ανέχεια και η άχαρη ζωή μας.

ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, Ο Γούντι μας παίρνει από το χέρι και περπατάμε μαζί του στα παρισινά καφέ συντροφιά με το ζεύγος Φιτζέραλντ , τον Ματίς, το Νταλί τον Κόουλ Πόρτερ, τον Χεμινγουέϊ.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ, υπόσχονται να μας διασκεδάσουν με το χιούμορ, την αυταπάρνηση αλλά και τις μονομαχίες σε τρισδιάστατη εκδοχή.

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ 3D, είναι εδώ και ο αγαπημένος Σίμπα αποφασισμένος να μας παρασύρει στο “Hakuna Matata”.

ΑΓΟΡΟΚΟΡΙΤΣΟ, η 10χρονη Λορ αποφασίζει να συστηθεί στην παρέα της ως `Μίκαελ` και κερδίζει την καρδιά μας.

GEORGE HARISSON: LIVING IN THE MATERIAL WORLD, ο Μάρτιν Σκορτσέζε, υπογράφει το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του πρώην Σκαθαριού.

ΝΥΧΤΑ ΤΡΟΜΟΥ, θα ζήσει ο έφηβος με τον αιμοβόρο βρικόλακα γείτονά του.

ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΗ ΡΩΜΗ, αναζητούν οι εκρηκτικές Έλενα Ανάγια και Νατάσα Γιαροβένκο.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ, το απόλυτο αριστούργημα του Μαρσέλ Καρνέ με τα μυθικά ονόματα του γαλλικού κινηματογράφου,ένα από τα πιο μαγευτικά φιλμ που πρότεινε ποτέ η μεγάλη οθόνη.. Ναι στην τέχνη και στην ουτοπία!

Μεσάνυχτα στο Παρίσι

του Γούντι Άλεν
με τους Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, Όουεν Ουίλσον

midnight_in_paris

η ιστορία: Μια οικογένεια πηγαίνει στο Παρίσι για επαγγελματικούς λόγους κι ένα νεαρό ζευγάρι ετοιμάζεται για να παντρευτεί το Φθινόπωρο, αλλά ζει καταστάσεις που φέρνουν πάνω κάτω τη ζωή του.

Η ταινία αφηγείται το μεγάλο έρωτα ενός νέου άντρα για μια πόλη το Παρίσι, και μιλάει για τους ανθρώπους που έχουν την ψευδαίσθηση ότι αν είχαν μια άλλη ζωή ,διαφορετική από τη δική τους, θα ζούσαν καλύτερα.

η άποψη μας: Ο Γούντι στα καλύτερα του ….στη πόλη του Φωτός, Μπελ Επόκ στα Παρισινά καφέ παρέα με τον Χεμινγουέι, τον Ματίς, το Λωτρέκ, τη Γερτρούδη Στάιν, το ζεύγος Φιτζέραλντ …η αφρόκρεμα του πνεύματος και της τέχνης στην καρδιά της Ευρώπης. Έρωτας, νοσταλγία, φόρος τιμής στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, το σίγουρο είναι ότι μακριά από την αγαπημένη του Νέα Υόρκη, ο Γούντι, όπως ο ήρωας αναζητά μια άλλη ζωή ή αν θέλετε την ουσία της ζωής.

Ώριμος όσο ποτέ, χωρίς ούτε λεπτό να χάνει την αθωότητα της εφηβείας, άκρως σαρκαστικός αλλά και τρυφερός, συχνά νοσταλγικός, ο Γούντι, προσφέρει ένα σύνθετο πιάτο σπαρταριστού κυνισμού, παιδικής αφέλειας και ηδονοβλεπτικής λαιμαργίας.

Ο Τζιλ, είναι ο επίδοξος συγγραφέας, το alter ego του σκηνοθέτη, περνάει την κρίση της μέσης ηλικίας, ζει με μια γυναίκα που δεν τον αγαπά και δουλεύει ως σεναριογράφος στο Χόλιγουντ.

Το Παρίσι είναι μαγικό… έγινε και ο Γούντι μάγος.. Έφευρίσκει τη δικιά του ισορροπία, βιώνοντας ταυτόχρονα τα όρια της δημιουργικής φαντασίας του. Ο μύθος της πόλης ή αν θέλετε της Ευρώπης του μεσοπολέμου του πνεύματος, των ιδεολογιών, των καφέ, των κλαμπ, των ειδώλων.

Ποιος δε θα ήθελε μια βόλτα στα Παρισινά καφέ… παρέα με τον Φιτζέραλντ, τον Χεμινγουέι , τον Μπονιουέλ, τον Ματίς, τη Γερτρούδη Στάιν, το Νταλί , το Λοτρέκ.

Σ’αυτήν την πραγματικότητα του φωτός και του ονείρου, ο Γούντι επεξεργάζεται τις αφανείς λεπτομέρειες της ανθρώπινης ψυχολογίας, παίζει με τα χρώματα και υποβάλει την μαγική του ατμόσφαιρα με το μοναδικό και αθεράπευτο χιούμορ του.

γκρο πλαν: Στη πανέμορφη μούσα του Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, στις απολαυστικές ατάκες των ειδώλων του.

Οι Τρεις Σωματοφύλακες 3D

του Πολ Γ.Σ Άντερσον
με τους Λόγκαν Λέρμαν,Μίλα Γιόβοβιτς

η ιστορία: Στη νέα ιλιγγιώδη και γεμάτη θεαματική δράση περιπέτεια , ο νεαρός και παράτολμος Ντ’Αρτανιάν ενώνει τις δυνάμεις του με τους τρεις βετεράνους σωματοφύλακες. Μαζί βάζουν σκοπό να σταματήσουν τις βλέψεις του μοχθηρού Καρδινάλιου Ρισελιέ για το θρόνο της Γαλλίας και να τον εμποδίσουν να βυθίσει την Ευρώπη στον πόλεμο.

η άποψη μας: Μια τεράστια πρόκληση ήταν για τον σκηνοθέτη των ζόμπι Πολ Άντερσον να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία του ιππότη Ντ’Αρτανιάν και των φίλων του.

Δια χειρός Άντερσον, λοιπόν, η ραχοκοκαλιά του βιβλίου και κυρίως οι χαρακτήρες μένουν αναλλοίωτοι όμως η διαδρομή του Ντ’Αρτανιάν πλουτίζεται με εντυπωσιακές σκηνές δράσεις, εξαιρετικά χορογραφημένες σκηνές ξιφομαχίας ,μικρές σουρεαλιστικές εκπλήξεις όπως το τεράστιο ιπτάμενο “πουλί” και βέβαια το 3D σύστημα κάμερας του Avatar.. Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε τον Ντ’Αρτανιάν όπως στο βιβλίο, δήλωσε ο σκηνοθέτης, και μια χαρά τα κατάφερε κάνοντας μια εντυπωσιακή στροφή στην καριέρα του. Ο Λόγκαν Λέρμαν στο ρόλο του μυθικού ιππότη δημιουργεί τις καλύτερες σκηνές αφού αυτός κινεί το μύθο ενώ ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη είναι η παρουσία της Μίλα Γιόβοβιτς που φτιάχνει μια πολυσύνθετη ηρωίδα.

Στα προτερήματα της ταινίας οι καλές ερμηνείες του υπόλοιπου καστ (Ορλάντο Μπλουμ, Κριστόφ Βαλς, Ρέι Στήβενσον).

γκρο πλαν: Στον κατεργάρη της ιστορίας… τον αντιήρωα Ορλάντο, τον πανούργο Δούκα του Μπάκινγκχαμ.

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών 3D

των Ρότζερ Άλερς, Ρομπ Μίνκοφ
με τις φωνές των Μάθιου Μπρόντερικ, Τζέρεμι Άιρονς

the_lion_king_3d

η ιστορία: O Σίμπα είναι ένα θαρραλέο λιονταράκι που ανυπομονεί να γίνει βασιλιάς , ακολουθώντας τις διδαχές του πατέρα του , βασιλιά Μουφάσα, σχετικά με τον “Κύκλο της Ζωής”. Όμως, ο Σκαρ, ο δολοπλόκος θείος του, έχει τα δικά του σατανικά σχέδια: Προκειμένου να ανέβει ο ίδιος στο θρόνο, αποφασίζει να προκαλέσει το θάνατο του Μουφάσα, οδηγώντας παράλληλα στην εξορία του Σίμπα , ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για το χαμό του πατέρα του.
Ολομόναχος και γεμάτος ενοχές, ο Σίμπα σύντομα βρίσκει συντροφιά στις αναζητήσεις του τον Τιμόν και τον καλόκαρδο φίλο του, Πούμπα.

Ο ελεύθερος και περιπετειώδης χαρακτήρας τους, παρασέρνει τον Σίμπα σε μια καθημερινότητα με στυλ “Hakuna Matata”, ως τη στιγμή που η Νάλα, η παιδική του φίλη, επανεμφανίζεται στη ζωή του, υπενθυμίζοντας του την πραγματική του αποστολή και το πεπρωμένο του…

η άποψη μου: Κλασικό και αγαπημένο με τον πανέξυπνο Σίμπα να προσπαθεί να βρει το δρόμο του στη ζωή, κόντρα στις ραδιουργίες του θείου του, στις εξορίες και στις κακοτοπιές. H Walt Disney ξέρει τη συνταγή και μάλιστα σε τρισδιάστατη εκδοχή και έτσι το “Hakuna Matata” θα προκαλέσει τη μέγιστη ικανοποίηση και θα ψυχαγωγήσει μικρούς και μεγάλους.

γκρο πλαν: Στα λαμπερά χρώματα και στην ουτοπία.

Αγοροκόριτσο

της Σελίν Σιαμά
με τους Ζοέ Εράν, Μαλόν Λεβανά

tomboy

η ιστορία: H 10χρονη Λορ είναι ένα αγοροκόριτσο ,που μετακομίζει με τους γονείς της και την 6χρονη αδελφή της, Ζαν, σε ένα ειδυλλιακό προάστιο ανατολικά του Παρισιού. Ως νέα στην περιοχή, δοκιμάζει να πιάσει φιλίες με τη Λίζα, μια συνομήλική της, η οποία είναι το μοναδικό κορίτσι σε μια παρέα γεμάτη αγόρια. Όμως, εκείνη , κρίνοντας από το κάθε άλλο παρά κοριτσίστικο φέρσιμό της, το κοντοκουρεμένο της κεφάλι και το ντύσιμό της που αποτελείται κατά βάση από ένα τζιν κι ένα λευκό t-shirt, την περνά για αγόρι. Τότε η Λορ, θεωρώντας ότι έτσι θα γίνει πιο εύκολα αποδεκτή, αποφασίζει να συστηθεί στην ίδια και στην παρέα της ως “Μίκαελ”. Ωστόσο ,δεν έχει την παραμικρή υποψία που θα την οδηγήσει αυτό…

η άποψη μας: Μια τρυφερή οικογενειακή ταινία που ξεφεύγει από τα κλισέ και σε παρασύρει με την αφοπλιστική απλότητα και τη συγκινητική αισιοδοξία της. Η δράση τοποθετείται σε ένα όμορφο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, η δε Λορ βρίσκεται στη δύσκολη ηλικία που απαιτεί τη στήριξη της οικογένειας της. Σε αντίθεση με παρόμοιες ταινίες του Χόλιγουντ που ποντάρουν στις ευκολίες, η ταινία και η μικρή πρωταγωνίστρια ξεχειλίζει από ευαισθησία και ελπίδα.

γκρο πλαν: Στην αθωότητα της “Μίκαελ”.

Τα Παιδιά του Παραδείσου (1945)

του Μαρσέλ Καρνέ
με τους Αρλετί, Ζαν Λουί Μπαρό, Πιερ Μπρασέρ

les_enfants_du_paradis

η ιστορία: Παρίσι, 1840, Λεωφόρος του Εγκλήματος. Μέσα στο πολύβωο πλήθος που συνωστίζεται γύρω από τα θεάματα , μια ελεύθερη γυναίκα, αντικείμενο του πόθου γοητεύεται από τον πρωτοπόρο αλλά και συνεσταλμένο μίμο Μπατίστ. Εκείνος την ερωτεύεται παράφορα και με μια εξαιρετική παντομίμα την γλιτώνει από τη φυλακή.

Ένας τέτοιος έρωτας δεν είναι εφικτός. Και τους δυο τους χωρίζουν άλλοι έρωτες. Ο Λασνέρ, ο Φρεντερίκ Λεμαίτρ και ο πάμπλουτος κόμης Έντουάρ διεκδικούν την Γκαράνς και η πιστή, ερωτευμένη Ναταλί του Μπατίστ.

η άποψη μας: “Παθιασμένο”, “Καθηλωτικό” είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς των κριτικών για το αριστούργημα του Μαρσέλ Καρνέ που συνδυάζει αριστουργηματικά το θέατρο, τη μουσική, τη λογοτεχνία με φόντο το σκοτεινό και γοητευτικό κόσμο του Παρισιού κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής. Γυρολόγοι, αριστοκράτες, εταίρες, μάντεις, συνθέτουν τη Λεωφόρο του Εγκλήματος (Saint –Martin), το σκηνικό όπου γεννιέται ο ανεκπλήρωτος έρωτας της Γκαράνς και του Ντεμπιρώ. Πρόσωπα πραγματικά και πρόσωπα φανταστικά. Το θέατρο και η ζωή. Ο βωβός και ο ομιλών κινηματογράφος. Ο Καρνέ συνδυάζει τον φιλοσοφικό στοχασμό και την πολύ υψηλή τέχνη ,“ το λάβαρο της ταινίας είναι ότι η τέχνη γεννά τη ζωή και όχι η ζωή την τέχνη. Τα τρία χτυπήματα και μόλις ανοίξει η αυλαία ξέρουμε πως μπαίνουμε στον σκηνικό κόσμο. Αν οι χαρακτήρες κατέβουν από τη σκηνή, κάνουν τα πέντε βήματα που τους χωρίζουν από την πλατεία, δεν παύουν να είναι καλλιτέχνες και ως τέτοιους τους αντιμετωπίζουμε καθώς διακρίνουμε την ευαισθησία , το ταλέντο, την εξυπνάδα τους και γι’αυτό δε νιώθουμε τη μετριότητα της ζωής, όπως έγραψε ο ιστορικός Georges Sadoul.

γκρο πλαν: Στη σκηνή των Σαλτιμπάγκων..η απόλυτη τέχνη, στην Αρλετί που μας χάρισε την καλύτερη ερμηνεία της..

George Harisson: Living in the Material World

του Μάρτιν Σκορτσέζε
με τους Τζορτζ Χάρισον, Τέρι Γκίλιαμ

george_harisson_living_in_the_material_world

η ιστορία: Τη ζωή και το έργο του Τζορτζ Χάρισον φέρνει στη μεγάλη οθόνη ο Μάρτιν Σκορτσέζε. Μια προσωποκεντρική ταινία με σπάνιες φωτογραφίες και βίντεο που δεν έχουν ξαναδημοσιευτεί, καθώς και ανέκδοτα τραγούδια του πρώην Σκαθαριού.

η άποψη μας: Σκηνές από τη ζωή του Χάρισον, την επιρροή της ινδικής κουλτούρας, την εμπλοκή του Τζορτζ με τον ινδουϊσμό, τα μοναχικά χρόνια που είχε χάσει τη φωνή του, τη δολοφονική απόπειρα ενός σχιζοφρενούς αλλά και τη σχέση του με τον Πολ και τον Ρίνγκο φέρνει στο φως το ντοκιμαντέρ του Σκορτσέζε. Με πλούσιο υλικό, συνεντεύξεις, τις εξομολογήσεις του Eric Clapton και της Patty Boyd ,τις μεταφυσικές αγωνίες του Χάρισον αλλά και τη γαλήνη του τέλους.

Σίγουρα θα συγκινήσει τους πιστούς φαν αλλά και όλους όσους έχουν ένα δισκάκι των Beatles στο σπίτι τους.

γκρο πλαν: Στο γιο του George Harisson, Dahni.

Νύχτα Τρόμου

του Γκρεγκ Γκιλέσπι
με τους Άντον Γέλτσιν, Κόλιν Φάρελ

fright_nightη ιστορία: O Tσάρλι Μρούστερ νιώθει πως βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου! Είναι ένας από τους καλύτερους μαθητές της τάξης των τελειόφοιτων, ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους συμμαθητές του και, το κυριότερο, έχει στην αγκαλιά του την Έιμι, το πιο σέξι και περιζήτητο κορίτσι του σχολείου. Τι κι αν ο Εντ, ο παιδικός του φίλος, προσπαθεί μάταια να τον πείσει να.. ξεκαβαλήσει το καλάμι. Εκείνος θεωρεί πως είναι τόσο cool που κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά του. Όμως, λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Ή καλύτερα, χωρίς τον μυστηριώδη νέο του γείτονα. Ο Τζέρι μοιάζει να αποτελεί το “τέλειο πακέτο”: εργένης, γεροδεμένος, αυτοδημιούργητος, ακαταμάχητα γοητευτικός και με συμπεριφορά ενός καθωσπρέπει τζέντλεμαν-γεγονός που μόνο απαρατήρητο δεν περνά από τη ζωντοχήρα με τη ζωντοχήρα μητέρα του Τσάρλι. Ωστόσο, όταν στο φιλήσυχό προάστιό τους αρχίζουν να σημειώνονται απανωτές εξαφανίσεις ατόμων, ο Τσάρλι αρχίζει να υποψιάζεται πως κάτι τρέχει με τον Τζέρι.

Η άποψη μας: Ένας έφηβος υποψιάζεται ότι ο τζέντλεμαν γείτονας του είναι βαμπίρ και αναζητά τρόπους να τον παγιδεύσει και να τον κατατροπώσει. Ο γρήγορος ρυθμός , η αστραφτερή αισθητική του βιντεοκλίπ και τα ψηφιακά εφέ για να χορτάσει ο αμφιβληστροειδής είναι τα όποια πλεονεκτήματα της ταινίας.

γκρο πλαν: Στα ψηφιακά εφέ.

Δωμάτιο στη Ρώμη

του Χούλιο Μεντέμ
με τους Έλενα Ανάγια, Νατάσα Γιαροβένκο

room_in_rome

η ιστορία: Ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Ρώμη. Δύο νεαρές γυναίκες που μόλις γνωρίστηκαν, η Άλμπα και η Νατάσα ανακαλύπτουν η μία την άλλη σωματικά και ψυχικά σε ένα ταξίδι πάθους που διαρκεί 12 ώρες. Αρχικά ζητούν τις επιφυλάξεις τους προσπαθώντας να προστατέψουν τους εαυτούς τους. Σιγά σιγά όμως αφήνονται , αποκαλύπτουν τα πιο μύχια μυστικά τους και ανακαλύπτουν ανεξερεύνητες πτυχές του έρωτα.

Έπειτα οι δρόμοι τους χωρίζουν για πάντα για να επιστρέψει η Άλμπα στην Ισπανία και η Νατάσα στη Ρωσία.

η άποψη μας: Το ριμέικ της ταινίας “In Bed” υπογράφει ο Χούλιο Μέντεμ (Εραστές του Αρκτικού Κύκλου) με ένα τολμηρό γαργαλιστικό θέμα σκοπεύοντας να ταράξει τους ηθικολόγους. Στα μονοπάτια του απαγορευμένου με το γυναικείο γυμνό να αποθεώνεται φωτογραφικά, χωρίς να σοκάρει.

γκρο πλαν: Στα κορίτσια.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.