Έρχονται νέες μειώσεις… τι γίνεται με τις συντάξεις;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ενοποιήσεις ταμείων, πάγωμα αυξήσεων, μειώσεις συντάξεων, μείωση του ΕΚΑΣ, αύξηση ορίων ηλικίας και τέλος στις πρόωρες συντάξεις πριν από τα 62 έτη.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, αυτές είναι οι αλλαγές που απαιτεί η Τρόικα και έρχονται στο ασφαλιστικό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, φέρνοντας τα πάνω κάτω για εκατομμύρια ασφαλισμένους σε όλα τα Ταμεία. Οι εκπρόσωποι των δανειστών άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στο Παρίσι για το Ασφαλιστικό, ζητώντας μέτρα άμεσης ταμειακής απόδοσης για να καλυφθεί ένα ποσό κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα των ορίων ηλικίας, καθώς η Τρόικα για άλλη μια φορά επικεντρώθηκε στις πρόωρες συντάξεις (δηλαδή σε όσους αποχωρούν πριν από το 62ο έτος). Στο στόχαστρο βρίσκονται περίπου 100.000 εργαζόμενοι που έχουν τα έτη ασφάλισης αλλά δεν έχουν πιάσει το όριο ηλικίας (π.χ. μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι).

Η ελληνική πλευρά επισήμανε πως το θέμα αυτό έχει λυθεί με μια σειρά νόμων που προβλέπουν πλήρη σύνταξη στα 67 και μειωμένη στα 62 για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2013 και μετά. Ωστόσο, η Τρόικα ζητά την άμεση εφαρμογή των ρυθμίσεων, επιμένοντας στο θέμα των πρόωρων και εστιάζοντας σε όσους έχουν «αποφύγει» την αύξηση των ορίων. Αναλυτικά:

Μειώσεις παντού στις συντάξεις

Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με τις μειώσεις των συντάξεων και όλα δείχνουν ότι δεν θα ισχύσει η προβλεπόμενη αύξηση κατά 3,2% στις κύριες συντάξεις. Το κόστος υπολογίστηκε στα 900 εκατομμύρια ευρώ και εκρίθη ότι έπρεπε να κοπεί. Η δεύτερη αλλαγή αφορά στο ΕΚΑΣ, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, λόγω λανθασμένης καταβολής υπήρξε υπέρβαση κατά 200 εκατομμύρια και έτσι έρχεται νέος υπολογισμός, κάτι που θα σημάνει μειώσεις για χιλιάδες συνταξιούχους. Δείτε το ρεπορτάζ παρακάτω.

Μεγάλοι χαμένοι οι σημερινοί 40άρηδες

Η Τρόικα ζητά αλλαγή στον υπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση όλα τα έτη ασφάλισης και κάπως έτσι οι νέοι συνταξιούχοι θα έχουν απώλειες στο ποσό της σύνταξης ως και 30% σε σχέση με σήμερα.

Ταυτόχρονα, η Τρόικα ζητά μείωση της κρατικής επιδότησης στις κατώτατες συντάξεις, οι οποίες κινδυνεύουν να πέσουν ακόμη και κάτω από τα 300 ευρώ.

Αύξηση ορίων ηλικίας σε όλα τα επίπεδα

Οι μεγάλοι χαμένοι είναι κυρίως οι 40άρηδες, όσοι δηλαδή γεννήθηκαν από το 1975 και μετά, καθώς θα δουν αύξηση στα όρια ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση κατά πέντε έτη, από τα 15 στα 20 έτη, ή από τα 4.500 στα 6.500 ένσημα.


Χάνουν τουλάχιστον 250.000 ασφαλισμένοι από τα νέα μέτρα

Σε όλα τα Ταμεία όμως για όλους τους υπαλλήλους, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ουσιαστικά καταργούνται όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις πριν τα 62 έτη από το 2021. Οι αλλαγές θα αρχίσουν με αύξηση κατά 2 έτη το 2019 και άλλα 2 έτη το 2021.

Επιπλέον έτη θα αναγκαστούν να εργαστούν οι μητέρες ανηλίκων που συμπληρώνουν τα 25 έτη σε δημόσιο και ΔΕΚΟ και οι ασφαλισμένοι πριν το 1993. Από τις αλλαγές αυτές πλήττονται ουσιαστικά 250.000 ασφαλισμένοι.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.