Εγκαινιάστηκε το ογκολογικό κέντρο ημερήσιας νοσηλείας «Ν. Κούρκουλος»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Εγκαινιάστηκε, σήμερα το μεσημέρι, το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας». Η δομή ειναι δωρεά της Μαριάννας Ι. Λάτση, στη μνήμη του συζύγου της Νίκου Κούρκουλου, που απεβίωσε το 2007 μετά από εξαετή μάχη με τον καρκίνο.

Η διεθνής εμπειρίας έχει δείξει ότι, η λειτουργία κέντρων ημερήσιας νοσηλείας αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και αποτελεί μία από τις αποτελεσματικότερες πρακτικές εξορθολογισμού των δαπανών και της σωστής αξιοποίησης των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού στον χώρο της υγείας.

Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο διοικητής του  νοσοκομείου, Νικόλαος Φαλδαμής και η κ. Λάτση υπέγραψαν το πρωτόκολο παράδοσης – παραλαβής του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος». Σε κλίμα συγκίνησης, την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν τα παιδιά του αείμνηστου έλληνα ηθοποιού, Άλκης, Μελίτα, Ερριέτα και Φίλιππος.

Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας στεγάζεται στο κτίριο του πρώην 6ου Ογκολογικού Νοσοκομείου ΙΚΑ, επί των οδών Ασωπίου 4 και Παράσχου 16, δύο χιλιόμετρα από το κεντρικό κτίριο του «Άγιου Σάββα».

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, το κτίριο ανακατασκευάστηκε πλήρως. Σήμερα, αποτελείται από έξι ορόφους, ισόγειο και τρία υπόγεια, έχει συνολική επιφάνεια 4.000 τμ, και δυναμικότητα 46 κλινών.

Από την προσεχή Δευτέρα που ξεκινά και επίσημα η λειτουργία του, στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» αναμένεται να πραγματοποιούνται ετησίως 30.000 εισαγωγές ασθενών και 3.800 χειρουργικές επεμβάσεις.

«Οι ασθενείς θα προσέρχονται το πρωί, θα υποβάλονται σε χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση και θα παίρνουν εξιτήριο την ίδια μέρα. Έτσι, το κέντρο συμβάλλει στην απελευθέρωση κλινών στο κεντρικό κτίριο του ‘Αγίου Σάββα’, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται πιο πολύπλοκα ογκολογικά περιστατικά», εξήγησε ο κ. Φαλδαμής.

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης από την πλευρά του τόνισε ότι, τα εγκαίνια του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» αποτελούν μια ξεχωριστή στιγμή για το Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας», για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνία.

«Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, το οποίο τίθεται στην πρώτη γραμμή, στη μάχη κατά του καρκίνου. Οι πολίτες πλέον έχουν στη διάθεσή τους μία υπερσύγχρονη δομή που ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις ενάμισι χρόνο, χάρη στη σπουδαία δωρεά της κ. Λάτση. Ο πόνος της οποίας έγινε δύναμη και οδήγησε στην εξαιρετική αυτή προσφορά, για την οποία την ευχαριστούμε», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Η Μαριάννα Ι. Λάτση φανερά συγκινημένη αναφέρθηκε στα έξι χρόνια της μάχης του Νίκου Κούρκουλου με τον καρκίνο. «Έζησα έντονα εκείνα τα έξι χρόνια με τον Νίκο στα νοσοκομεία, τις αγωνίες των ασθενών και των συντρόφων τους, τον πόνο, την προσευχή, την ελπίδα που γεννιέται, σβήνει και ξαναζωντανεύει, το ημίφως των θαλάμων αναμονής, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και την ακαταλληλότητα και την ανεπάρκεια των υποδομών. Όλα αυτά τα βίωσα βαθιά και αφού ο ίδιος δεν το έβαλε ποτέ κάτω, θέλησα με τη δωρεά αυτή- πράξη καθήκοντος, λύτρωσης και αλληλεγγύης, θα την χαρακτήριζα εγώ- να συνδράμω όσο μπορώ στην προστασία και τον σεβασμό της αξιοπρέπειας στη ζωή και στην ασθένεια. Νιώθω ευλογημένη και τυχερή που μέσα από αυτή την πράξη ευθύνης και αγάπης μπορώ να συμβάλω στην εθνική προσπάθεια για τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τόνισε.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Γεωργία Σαμαρά, οι πρώην υπουργοί Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος και Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο τέως πρόεδρος του ΔΣ του «Αγίου Σάββα», Παναγιώτης Μινογιάννης, η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Βασίλης Κοντοζαμάνης, και προσωπικότητες από το χώρο του Θεάτρου και της Ιατρικής.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.