Λαγκάρντ: «Υπάρχουν διάφορα σενάρια για το ελληνικό χρέος που θα εξετάσουμε»

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στην ανάγκη άμεσης επανεκκίνησης των συζητήσεων με τη νέα ελληνική κυβέρνηση εστίασε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Monde. 

Όπως τόνισε, προτεραιότητά του ΔΝΤ είναι να εμπλακεί εκ νέου σε διάλογο με τις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς πρέπει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα εκκρεμεί από το ΔΝΤ η πληρωμή της δόσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ, σε αντάλλαγμα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από την τρόικα.

«Αυτές περιλαμβάνουν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του κρατικού μηχανισμού και του συστήματος είσπραξης των φόρων, τη συντόμευση των δικαστικών διαδικασιών. Δεν είναι ζήτημα μέτρων λιτότητας, είναι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ακόμα να γίνουν», είπε η Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα σχετικά με την δέσμευση Τσίπρα να αναδιαρθρώσει το χρέος της χώρας, η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν σαφής: «Δεν υπάρχει ζήτημα αποδοχής της διαγραφής του ελληνικού χρέους, καθώς τίθεται ζήτημα της ισότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται στη ζώνη του ευρώ. Δεν μπορούμε να θεσπίζουμε ειδικές κατηγορίες για συγκεκριμένες χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, η ίδια αναφερόμενη στο θέμα του χρέους είπε πως υπάρχουν διάφορα σενάρια τα οποία θα εξετάσει το ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους. Αν και αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, μια πηγή της γαλλικής εφημερίδας που παρακολουθεί την ελληνική υπόθεση, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να εστιάζονται στον όγκο, το επιτόκιο ή τη διάρκεια της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.