Προγραμματικές Μέρος Α: Τήρηση δεσμεύσεων – Εξεταστική για το μνημόνιο

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, όπως την ονόμασε, παρουσιάζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις προγραμματικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα είπε: Θα κάνουμε το όραμα πραγματικότητα, με τη στήριξη να κάνουμε την Ελλάδα αυτοδύναμη, οικονομικά κυρίαρχη και ισότιμο εταίρο στην ευρωζώνη.

Θα πετύχουμε γιατί έχουμε ρεαλιστικό σχέδιο, στρατηγική διαπραγματευτική και δεν έχουμε δεσμεύσεις εκτός από το να υπηρετήσουμε το συμφέρον του λαού μας. Θα εφαρμόσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Ο λαός έκανε γενναία επιλογή παρά την εκστρατεία φόβου. Θα αποκαταστήσουμε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, που είχε καταργηθεί μέσα από συνεχείς πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η κυβέρνησή μας θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που τήρησε το λόγο της.

Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο ως πρωταγωνιστής και όχι ως κομπάρσος. Ξέρουμε ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος αλλά έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Με ευθύνη προηγούμενων κυβερνήσεων και εταίρων επιβλήθηκε ένα πρόγραμμα λιτότητας που ξέραμε ότι θα αποτύχει.

Η προηγούμενη κυβέρνηση έφυγε καίγοντας τα σπαρτά, δημιουργώντας ασφυκτικά πλαίσια διαπραγμάτευσης για να πιέσει να μπει η χώρα σε βαθύ Μνημόνιο. Από τις επαφές μου με τους εταίρους ενημερώθηκα ότι πρόταση ήταν η εξάμηνη παράταση του Μνημονίου και ήταν πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης η παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Στόχος ήταν η αποτυχία της νέας κυβέρνησης προκεικένου οι ίδιοι να δικαιωθούν.

Αυτό που ξέχασαν να λογαριάσουν ήταν πως ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική, είναι ευρωπαϊκή και η λύση θα είναι επίσης ευρωπαϊκή.

Στόχος να καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της. Να έρθουν οι εταίροι στο τραπέζι να συζητήσουμε. Η εικόνα χρέους που ξεπέρασε το 180% του ΑΕΠ δεν επιτρέπει την εξυπηρέτησή του. Το πρόβλημα του χρέους δεν είναι τεχνικής φύσης αλλά πολιτικών επιλογών. Όσο οι εταίροι επιμένουν στη λιτότητα δε θα βρεθεί λύση.

Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Είμαστε η ελπίδα για τις αλλαγές που πρέπει να συζητηθούν. Ο σεβασμός των δημοσιονομικών στόχων είναι υποχρέωσή μας, η λιτότητα όχι. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Το Μνημόνιο καταργήθηκε από την αποτυχία του και την ετυμηγορία του λαού. Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου, του λάθος και της καταστροφής.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε συμφωνία για σχέδιο “γέφυρα” μέχρι τον Ιούνιο. “Οι επαφές που είχα με Ευρωπαίους αξιωματούχους με έπεισε ότι μπορούμε να βρούμε συμφωνία τις επόμενες 15 μέρες. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο, έχει προτάσεις. Το νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης θα σέβεται τους κανόνες αλλά δεν θα καταδικάζει την Ελλάδα σε αιώνια λιτότητα.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι επιδιώκουμε βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους και αισιοδοξώ πως θα το πετύχουμε”.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την κρίση και υποσχέθηκε δωρεάν ρεύμα, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. “Προχωράμε στην αποκατάσταση απολυμένων, καθαριστριών, διοκητικών ΑΕΙ και σχολικών φυλάκων. Θα γίνει στο πλαίσιο όσων προβλέπονται από τον προϋπολογισμό και δεν θα τον επιβαρύνουν”.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι:

“Το όραμα μιας οικονομικά αυτοδύναμης Ελλάδας περνά μέσα από τις Συμπληγάδες της δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους

Θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα οικονομικά αυτοδύναμη και ανεξάρτητη, ισότιμο εταίρο στην ΕΕ

Δεν έχουμε δεσμεύσεις – Μόνη μας δέσμευση είναι να υπηρετήσουμε το συμφέρον του λαού μας, το εθνικό συμφέρον

Αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης να τηρήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις

Αδιαπραγμάτευτος πυρήνας της πολιτικής μας η δέσμευση αυτή – Είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της Δημοκρατίας

Εισπράττουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από το ποιον ψήφισε στις εκλογές».

– Από την Τετάρτη και μετά είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις  πληγές  του μνημονίου. Ν’ αποκαταστήσουμε τις μεγάλες αδικίες.

«Πρώτη προτεραιότητα σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρεύμα για τους πιο αδύναμους».

– Ελέγχονται οι ενδο-ομιλικές συναλλαγές. Δεν διαγράφουμε το παρελθόν, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι. Καταργούμε τις διατάξεις που παρέχουν ασυλία στα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και της Τράπεζας

– Φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή…Προετοιμαζόμαστε για τον ακήρυχτο πόλεμο

– Κινητοποιούμε άμεσα το ΣΔΟΕ ώστε να ελεγχθούν οι λίστες των μεγαλοκαταθετών,, Ελέγχονται όλες οι λίστες.

– Σύσταση υπηρεσίας για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και καυσίμων

– 100 δόσεις για οφειλές χωρίς προϋποθέσεις

– Ενιαία φορολογική κλίμακα χωρίς αστερίσκους. Αφορολόγητο στα 12000 ευρώ,

– Καταργούνται δυο από τα τρία πολιτικά αεροσκάφη

– Μειώνουν τον στόλο πολιτικών αυτοκινήτων

– Θα αξιολογούνται αλλιώς οι δημόσιοι υπάλληλοι

– Ελέγχονται οι δημόσιες συμβάσεις

– Επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση

– Οι αστυνομικοί θα βγουν από τα γραφεία και θα βγουν στις γειτονιές και στους δρόμους. Πάνω απ όλα η προστασία του πολίτη

– πάταξη λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου

– τέλος στα θαλασσοδάνεια.

– Τέλος στα χαριστικά δάνεια

– Έλεγχος από μηδενική βάση των κανόνων αδειοδότησης όλων των ΜΜΕ

– Ιθαγένεια σε παιδιά δεύτερης γενιάς

– Μείωση στρατού συμβούλων, προσωπικού στο Μαξίμου

– Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το 2015

– Αυστηρά μέτρα στη φορολογική διοίκηση

– Αλλάζει ο Καλλικράτης

–  Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις

– Προστασία από μαζικές απολύσεις

– όχι ηλικιακές διακρίσεις στους εργαζόμενους

– ο Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ.. σταδιακά μέχρι το 2016. θα επιδιώξουμε και τη συμφωνία των εταίρων.

– Δεν ξεπουλάμε τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο

Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης  κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς συμφωνία οφειλέτη

Καμία  μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

– ίδρυση ταμείου εθνικού πλούτου και Δημόσιας Ασφάλισης

– Δεν θα εφαρμόσουμε αυτά που υποσχέθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση με το email Χαρδούβελη: καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων ή επικουρικών συντάξεων. Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η χορήγηση της 13ης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 για όσους παίρνουν συντάξεις κάτω από 700 ευρώ.

Δεν διαπραγματευόμαστε τη λαική εντολή

Καταργείται η Τράπεζα θεμάτων και τα συμβούλια στα Πανεπιστήμια. Στόχος της κυβέρνησης η εκπόνηση σχεδίου για να επιστρέψουν στη χώρα νέες και νέοι ερευνητές, οι νέοι με τα πολλά πτυχία που απασχολούνται σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Κλείνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο για τη στήριξη στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. “Καλώ κάθε βουλευτή, ακόμη κι εκείνους που θα καταψηφίσουν τις προγραμματικές δηλώσεις, να στηρίξουν τις διαπραγματεύσεις. Εμείς δεν ζητάμε συναίνεση στην καταστροφή. Ζούμε στιγμές κρίσιμες και ιστορικές. Ο λαός δεν έκανε ανάθεση ευθύνης, πήρε την ευθύνη στα χέρια του”.


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.