Σαμαράς: Δεν θα σας αφήσουμε να πάτε τη χώρα στα βράχια

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σκληρός και επιθετικός απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και την πολιτική της νέας Κυβέρνησης εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής.

Ο πρώην Πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει επικίνδυνη πολιτική, δεν έχει σχέδιο και οδηγεί την χώρα στα βράχια με την στάση της στην διαπραγμάτευση για το χρέος. Μάλιστα, ο κ.Σαμαράς εξήρε το έργο της δικής του Κυβέρνησης και τους στόχους που πέτυχε στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας.

 

Αναλυτικά όσα είπε ο κ.Σαμαράς:

 

«Ξεπερνώ τα φληναφήματα του υπουργού Επικρατείας. Σας το λέω από την πρώτη στιγμή ότι θέλω να πετύχει η νέα κυβέρνηση και όσοι αγαπάμε την χώρα. Δεν θα κάνουμε κ.Τσίπρα όσα κάνατε 2,5 χρόνια με όσα μας λέγατε. Δεν θα μηδενίσουμε το έργο σας και τα όποια θετικά σας. Δεν θα καταψηφίζουμε τα πάντα. Μακάρι να μας δώσετε ευκαιρία να σας στηρίξουμε. Δεν θα σας αφήσουμε να πάτε την χώρα στα βράχια. Εκβιάσατε τις εκλογές και δεν είχατε σχέδιο τελικά. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι δεν είχατε κανένα πρόγραμμα, καμία επαφή με τη πραγματικότητα.

 

Παραλάβατε χώρα με στέρεα θεμέλια

 

Η συνέπεια στο ψέμα και την πλάνη δεν είναι αρετή, αλλά βαρύτατο κακό.

 

Τι παραλάβατε λοιπόν; Εμείς το καλοκαίρι του 2012 είχαμε έλλειμμα 9,5 %, και 7% ύφεση, με μεγάλες οφειλές και μηδενική αξιοπιστία της χώρας. Όταν αναλάβατε η Ελλάδα είχε εξαλείψει τα ελλείμματα και έκλεισε με σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα για δεύτερη χρονιά.

Εσεις το αμφισβητούσατε και τα λέγατε εικονικά. Τώρα τα αποδέχεστε. Εμείς τα φτιάξαμε, εσείς τα βρήκατε. Αν στέκεστε τώρα, είναι γιατί εμείς φτιάξαμε στέρεα θεμέλια.


Θα δούμε αν θα φύγετε όρθιοι απο το Eurogroup

 

Μην λέτε ποιος είναι σκυφτός και ποιος όρθιος στο Eurogroup, σας εύχομαι να φύγετε όρθιοι όπως εμείς. Οι εκλογές είχαν αποτέλεσμα την καθίζηση των εσόδων. Εσείς το προκαλέσατε αυτό με τις εκλοφές. Εσείς με αλαζονεία λέγατε ότι δεν θα πληρώνατε τον ΕΝΦΙΑ. Το είχατε πει το 2012 στον κ.Θεοδωράκη. Σε άλλη σας συνέντευξη είχατε πει ότι δεν θα πληρώνατε έτσι κι αλλιώς γιατί δεν έχετε σπίτι στο όνομα σας. Στον κ.Αυτιά το 2013, αλλά πουθενά δεν καλούσατε τον κόσμο να πληρώνει τις φορολογικές υποχρεώσεις του. Οι βουλευτές καλούσαν τον κόσμο να μην πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ. Μέχρι το τέλος Δεκέμβρη πληρωνόταν κανονικά, τον Ιανουάριο λιγότερο. Τώρα του λέτε να πληρώσει για το καλό της πατρίδας. Άλλη ήταν η πατρίδα τότε κ.Τσίπρα;

Ακόμη βρήκατε την χώρα σε ανάκαμψη, όχι σε ύφεση όπως εμείς. Με στοιχεία αυτά. Το 2014 είχαμε ανάπτυξη 1%. Για την τρέχουσα έχει προβλεφθεί 2,5%. Αν δεν συμβούν δυσάρεστα προτάγματα, τα οποία δεν εύχομαι. Εμείς φρενάραμε την ανεργία, σας εύχομαι να μην την αυξήσετε. Βγάλαμε την χώρα σε ανάκαμψη, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις μέσα σε 2,5 χρόνια. Είναι αποτυχία αυτό; Κουρέψαμε το χρέος, ήσασταν αντίθετοι σε αυτό. Δεν έχουμε αύξηση χρέους, όπως λέτε κατά 6 δις. Μπερδεύετε τα χρέη. Θα χρησιμοποιούσαμε τα αποθέματα του ΤΧΣ για τη μείωση του χρέους.

Θα σας βάλουν και νέα προαπαιτούμενα αν πάρετε λεφτά απο το ΤΧΣ. Από ιδιωτικοποιήση τραπεζών ήρθαν και άλλα χρήματα. Είχαμε 7,7 δις ευρώ έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Αν τις ακυρώσετε θα χάσουμε άλλα έξι δις. Και δεν θα αφαιρεθούν από το χρέος, όπως προγραμματίζαμε εμείς.

 

Συζητούν ξανά τώρα την έξοδο μας από το ευρώ

 

Η αξιοπιστία μας αποκαταστάθηκε επί της Κυβέρνησης μας. Ζητούσαν περισσότερα σε μεταρρυθμίσεις, αλλά κάναμε πολλά. Θα σας βοηθήσουμε να χτίσετε. Μάλλον να γκρεμίσετε θέλετε εσείς όμως. Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αναβαθμιζόταν, τώρα υποβαθμίζεται.

Η αξιολόγηση των οίκων είναι το εισιτήριο να βγεις στις αγορές. Με δυο λόγια παραλάβαμε δύσκολη κατάσταση και δώσαμε χώρα που στέκεται στα πόδια της. Κοιτάξτε να την παραδώσετε καλύτερα. Έχασε 15 δις με τις εκλογές η χώρα. Είμαστε ξανά σε πρωτοσέλιδα με τρόπο δραματικό. Συζητούν πάλι την έξοδο μας από το ευρώ. Σας τα λέω γιατί λέτε θεωρίες περί διαπραγμάτευσης. Δείχνει μια συμπαθητική αφέλεια αυτό, αλλά και επικίνδυνη για την χώρα. Μην μας κάνετε μαθήματα διαπραγμάτευσης. Όταν έχεις ανάγκες πρέπει να τις καλύψεις για να πετύχεις καλύτερα πράγματα. Καλύψαμε σημαντικές ανάγκες. Πήγαμε σε πλεονάσματα και ανέβηκε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Ζητήσαμε περισσότερα για να πετύχουμε περισσότερα. Και μείωση ΦΠΑ είχαμε και αναστολή πλειστηριασμών έως και την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ετσι μειώθηκε ο φόρος ακινήτων 2 φορές. Βεβαίως και τις 100 δόσεις και τα κόκκινα δάνεια που δεν ήθελαν να ακούσουν εκεί. Εξαγγείλατε όσα λέγαμε εμείς. Βγήκαμε στις αγορές, δανειζόμασταν ξανά φυσιολογικά. Μας λέτε για email Χαρδούβελη τώρα. Είναι μέτρα που μας ζητούσαν και εμείς απορρίπταμε. Όπως και πριν. Μοιράσαμε μέρισμα με τα πλεονάσματα. Μας ζητούσαν πρόσθετα μέτρα λιτότητας και δεν πήραμε κανένα εμείς. Απορρίψαμε υπέρογκα μέτρα της τρόικας.

 

Τώρα ο κ.Βαρουφάκης συμφωνεί με το 70%

 

Τις μεταρρυθμίσεις της λοιδορούσατε. Και τώρα ο κ.Βαρουφάκης μας λέει ότι συμφωνεί με το 70% του μνημονίου. Το είπε χθες, σήμερα τα μπέρδεψε πάλι. Έχει καταλάβει ότι έχουμε δεχθεί λιγότερα, όχι πάνω από 63% του μνημονίου.

Ποια ψηφίζατε εσείς από το 70% τόσα χρόνια. Μας λέγατε πουλημένους και δοσίλογους. Σήμερα κάνετε κωλοτούμπα και δεν λέτε ένα συγνώμη. Σύρατε την χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ανέβηκαν τα spreads, έκλεισαν οι αγορές για εμάς, το χρηματιστήριο βυθιζόταν. Μας οδηγείτε σε νέο μνημόνιο αναγκαστικού δανεισμού. Εσείς λέγατε να μην τολμήσουμε την παράταταση μνημονίου. Λέγατε η έξοδος η ξήλωμα του καθεστώτος. Είπαμε όχι σε εξάμηνη παράταση. Την παράταση την λέγατε καταστροφική εσείς. Και τώρα μας λέτε ότι ζητήσαμε μόνο για δύο. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Γιατί δεν ζητάτε μόνοι σας. Φοβάστε τις συνιστώσες σας. Θα μας λέγατε ότι σας δέσαμε τα χέρια για 4 μήνες. Εμείς προγραμματίζαμε να βγούμε από το μνημόνιο. Εσείς ακόμη ψάχνετε σχέδιο, το βαφτίζετε γέφυρα. Η κυβέρνηση πηγαίνει σε σύγκρουση με την Ευρώπη.

 

Δεν υπήρχε μαγικό κουμπί, αλλά μεταρρυθμίσεις

 

Στο 2,75% ανέβηκαν τα επιτόκια. Πάνω από 100 εκατ.ευρω είναι η πρόσθετη επιβάρυνση. Το τραπεζικό κόστος ανεβαίνει κατά 800 εκατ.ευρώ το χρόνο. Οι παραγγελίες από το εξωτερικό μειώνονται όπως λένε και οι παραγωγικοί φορείς. Η χώρα μπαίνει σε ασφυκτικό κλοιό απομόνωσης. Νομίζετε ότι κάνετε δυναμική διαπραγμάτευση; Εσείς την αποδυναμώνεται. Πάτε να συγκρουστείτε από θέση αδυναμίας. Μιλάτε για ανθρωπιστική κρίση. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Δεν  υπάρχει μαγικό κουμπί. Τον τελευταίο χρόνο υπήρχε βελτιωση, αν συνεχίζαμε θα είμαστε ακόμη καλύτερα. Δίνετε τα πάντα σε όλους, σε λίγο δεν θα έχετε να δώσετε σε κανέναν τίποτε. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης λέγατε θα έχει χρηματοδότηση με το κούρεμα χρέους. Τώρα τι θα γίνει; Κούρεμα έγινε το 2012. Τώρα το χρωστάμε σε κράτη μέλη και οργανισμούς. Δεν κουρεύεται το χρέος. Κεντρικό θέμα σας προεκλογικά λέγατε ήταν το κούρεμα. Αυτές τις μέρες λέτε πάτε σε διαπραγμάτευση από το μηδέν. Δεν έχετε σχεδιασμό,. Έχουν απορρίψει το κούρεμα, σας είπαν όχι. Συμφωνία γέφυρα ή συμφωνία συμβόλαιο λέτε. Τα λέγατε μνημόνιο μέχρι τώρα.

 

Που ειναι οι συμμαχίες που μας λέγατε;

 

Η έξοδος από το ευρώ νομίζετε ότι είναι αδύνατη. Μπορεί να υπάρξει ασφυκτική πίεση, φοβόμαστε αυτές τις προοπτικές. Σημασία έχει να μην συμβεί το κακό στην χώρα. Για εκείνους θα είναι απλά δυσάρεστο, για εμάς ολέθριο. Νομίζατε ότι θα είχατε συμμάχους. Είχατε παρηγορητικούς λόγους, αλλά όχι από τους εταίρους. Νομίζατε ότι είχατε στήριξη από Ουάσινγκτον, αλλά δε βάζει λεφτά. Ο ευρωπαϊκός νότος νομίζατε θα σας στηρίξει, αλλά τίποτε δεν έγινε. Που είναι η συμμαχία του νότου; Πάτε να καταστρέψετε τα πάντα, χωρίς να ζητήσει τα πάντα. Λέτε την Ιταλία χρεοκοπημένη. Μιλάτε για βοήθεια από Κίνα, Ρωσία και Αμερική. Θέλει χρόνο το χτίσιμο και λίγα λεπτά το γκρέμισμα. Κανείς δεν θέλει μονομερή λιτότητα. Ολοι εμείς λέμε ότι η οικονομία θέλει επενδύσεις και ρευστότητα, όχι σπατάλες. Έφυγαν οι ξένοι για τα θαλάσσια οικόπεδα υδρογονανθράκων, είχαν φακέλους για προσφορές και έφυγαν. Λέξη δεν είπατε για ανάπτυξη στη Βουλή προχθές 1,5 ώρα.

 

«Πηγαίνετε τη χώρα κατευθείαν στα βράχια»

 

«Ζητήσατε να σας στηρίξουμε και θα το κάνουμε», είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, κλείνοντας την ομιλία του. «Φτάνει η πυξίδα σας να μη δείχνει τα βράχια», πρόσθεσε όμως αμέσως. «Γιατί υπάρχει κάτι χειρότερο από την κωλοτούμπα. Να πας τη χώρα κατευθείαν στα βράχια», κατέληξε.

 

Αυτά που πολεμάτε δεν είναι λιτότητα

 

«Το πρόβλημα είναι πως όλα λέτε λιτότητα, εννοείτε κάτι διαφορετικό», είχε πει νωρίτερα ο κ. Σαμαράς. «Εννοείτε να μην απομακρυνθεί κανείς από το δημόσιο, ούτε καν εκείνοι που πιάστηκαν με πλαστά πιστοποιητικά. Εννοείτε να συνεχιστεί η σπατάλη στη δημόσια υγεία, να μην υπάρχει αξιολόγηση στο Δημόσιο, να σταματήσουν και να ανατραπούν οι ιδιωτικοποιήσεις, να μην έρθουν επενδύσεις που θα δημιουργούσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι λιτότητα; Αυτά πολεμήσατε πολεμήσατε ως αντιπολίτευση και τα σταματάτε ως κυβέρνηση. Αυτά που πολεμάτε δεν είναι λιτότητα κ. Τσίπρα, ανάπτυξη είναι».

 

Ευχόμενος στον πρωθυπουργό να τον ακούσουν στην Ευρώπη και να μην νιώσει τη μοναξιά του απομονωμένου, ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε «Φοβάμαι όμως ότι θα πετύχετε το απίστευτο, θα ενώσετε το βορρά και το νότο της Ευρώπης εναντίον της Ελλάδας».

 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις. Μεταξύ άλλων είπε:

 

– Για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Είναι λάθος, θα προκαλέσει άνοδο ανεργίας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κάνουν απολύσεις για να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό σε άλλους. Θα δούμε επιστροφή στα μπλοκάκια, θα χαθούν έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

– Για την κατάργηση ΕΝΦΙΑ

Μπορεί να γίνει μόνο με υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Πώς θα αναπληρωθούν τα έσοδα. Πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση που μυρίζεται.

 

– Για τη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους

Μπορεί να στηριχθεί αυτό το μέτρο. Το είχαμε και εμείς στο πρόγραμμά μας. Αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι μπορεί να γίνει φέτος, ίσως του χρόνου.

 

– Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Δεν είπατε τίποτα για αυτό. Θα το εγκαταλείψετε; Θα το προχωρήσετε; Με τι λεφτά.

 

– Για την αλλαγή του δημοσιονομικού στόχου για φέτος από το 3% στο 1,5%

Να θυμάστε πως ότι μας βγάζει από το στόχο του 3% πρέπει να καλυφθεί με νέο δανεισμό, νέο μνημόνιο. Αυτό σημαίνει αξιολόγηση για το παλιό και νέα προαπαιτούμενα για το καινούριο.

 

Οι μεταρρυθμίσεις

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι στηρίζει την πρόθεση να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο καυσίμων και η διαπλοκή, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν νόμοι για αυτά, τους οποίους πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά καταψήφισε η σημερινή.

 

«Ωραίοι μεταρρυθμιστές είστε», πρόσθεσε σκωπτικά ο κ. Σαμαράς, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, αλλά και στις εξαγγελίες για τα προνόμια του πολιτικού συστήματος, κάνοντας λόγο για δημαγωγία, αναφέροντας ότι αυτή ήταν η πρώτη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2012.


Οι φυλακές υψίστης ασφαλείας

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις φυλακές υψίστης ασφαλείας. «Πάτε να τις καταργήσετε. Γιατί; Για να είναι πιο εύκολη η απόδραση; Σχέση με καταδικασμένους τρομοκράτες και επικίνδυνους ποινικούς;», διερωτήθηκε και μόλις ακούστηκαν φωνές από την αίθουσα, πρόσθεσε: «Φαίνετα ότι άγγιξα ευαίσθητες χορδές μίας συγκεκριμένης συνιστώσας».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.