“Ο Βουρκόλακας” με τη Νένα Μεντή για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Αποθήκη

Facebook
Twitter
LinkedIn

της Λαμπριάνας Κυριακού

Εκατόν είκοσι χρόνια μετά από την πρώτη συγγραφή του, το έργο του Αργύρη Εφταλιώτη «Ο Βουρκόλακας», ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Αποθήκη,  με τη μια και μοναδική Νένα Μεντή και άλλους έξι νέους ηθοποιούς.  

 

 

Για το έργο αυτό , ο συγγραφέας αντλεί το θέμα του από τους λαϊκούς μύθους και το Τραγούδι του Νεκρού αδελφού που αποτέλεσε εμβληματικό ποίημα για τους ρομαντικούς κύκλους της κεντρικής Ευρώπης τον 19ο αιώνα. Γοητεύεται από τη δύναμη της λαϊκής ποίησης και με στόχο την ανανέωση της Ελληνικής δραματουργίας, τόσο γλωσσικά αλλά όσο και θεματολογικά, γράφει το έργο αυτό στη δημοτική. Με μια γλώσσα πλούσια σε μνήμες και συναίσθημα, και ένα ύφος πιστό προς όλα τα μοτίβα των ρομαντικών, ο Βουρκόλακας γράφεται ως μια τραγωδία σε τρεις πράξεις. Ένα εφιαλτικός μύθος – εορτασμός της χαράς και του πένθους, της ζωής και του θανάτου, που διατηρεί τα στοιχεία της παραλογής αλλά εισάγει παράλληλα νέα δεδομένα.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Γιώργο Λύρας, που με αυτό το  έργο κάνει τη πρώτη του σκηνοθετική  απόπειρα, μας είπε χαρακτηριστικά στη χθεσινή προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου: « Έχω ευτυχίσει να συνεργαστώ σε αυτή τη νέα μου δουλειά στο θέατρο με  εφτά  εξαιρετικούς ηθοποιούς. Αρχικά  θέλω να μιλήσω για τη Νένα Μεντή, που με τίμησε γι αυτό το ρόλο. Ειλικρινά, φτάνοντας τέσσερις μέρες πριν την Πρεμιέρα, χωρίς τη Νένα  Μεντή  δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να ανέβει αυτό το έργο. Δεν θα το έκανα ποτέ. Μαθήτευσα. Με βοήθησε πάρα πολύ στις  πρόβες όπως και όλους. Η Νένα Μεντή είναι ότι θα ονειρευότανε ένας ρομαντικός σκηνοθέτης. Η Νένα έχει  εργαστεί και έχει ολοκληρώσει αυτό τον τρόπο εργασίας των προτύπων εκείνης της εποχής. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί δούλεψαν με μεγάλο κέφι και πίστη. Και τους ευχαριστώ πολύ.  Υπήρξε ένας άνθρωπος σύγχρονος του έργου, που έγραφε πάντα στην καθαρεύουσα, υποστήριζε φανατικά την δημοτική.  Μιλάω για τον Εμανουήλ Ροίδη. Υπάρχει μια φράση του,  που την χρησιμοποιούσαμε στις πρόβες , ως μότο από την πρώτη μας πρόβα. Έγραφε λοιπόν ο Ροίδης κάπου, «Αν δεν υπήρχον δύται, ουδέ μαργαρίται ήθελον υπάρχει» Πιστεύω ότι συνάντησα εφτά  θαρραλέους δύτες, που  έρχονται από το βυθό και  δώρα φέροντες.

Ο Γιώργος Λύρας, εμβαθύνοντας το λόγο του για το έργο, είπε: Προσπαθήσαμε πάρα πολύ να αποφύγουμε οποιαδήποτε ηθογραφικά στοιχεία που είχε το κείμενο. Θέλαμε  να τονίσουμε πολύ, ότι αφορά τον ίδιο το μύθο και τα ρομαντικά στοιχεία  στα οποία έχει μέσα,   πάρα πολύ καθαρά και ευανάγνωστα ο Εφταλιώτης. Προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα μεγάλος βάρος στο ίδιο το κείμενο. Θέλαμε να δώσουμε τον απαιτούμε σεβασμό που του άρμοζε, θέλαμε να το οικειοποιήσουμε στη γλώσσα μας και στο τώρα.  Η γλώσσα του κειμένου είναι σχεδόν μαλλιαρή. Εκφέρεται με ένα ολοζώντανο τρόπο, κρατώντας όλο τον πλούτο σε αίσθημα και σε μνήμες.  Στο έργο ήθελα να μιλήσει περισσότερο η ιστορία και οι ηθοποιοί.  Ήθελα να είναι μια παράσταση ηθοποιών και όχι σκηνοθετών.

Το μοναδικό θεατρικό έργο του Αργύρη Εφταλιώτη, ο Βουρκόλακας, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 120 χρόνια μετά τη συγγραφή του (1894) σε μια σύγχρονη παράσταση που συνομιλεί με την παράδοση με μοναδικό τρόπο!

Ο Βουρκόλακας είναι ένα εξαιρετικά πρωτοποριακό έργο καθώς γράφτηκε αντιστικτικά στους Βρικόλακες του Ίψεν που είχαν παρασταθεί στην Ελλάδα μόλις ένα χρόνο νωρίτερα και στη «βορειομανία» που είχε επικρατήσει τους θεατρικούς κύκλους, έσπαγε τις φόρμες των κανόνων ενώ αποκαθιστούσε παράλληλα τους δεσμούς με την παράδοση.

Το τωρινό του ανέβασμα, μέσα από μια σύγχρονη οπτική χωρίς να αψηφά την παράδοση και τις ρίζες, φωτίζει τα ρομαντικά στοιχεία, την υποβλητική ατμόσφαιρα και επιχειρεί την απελευθέρωση των συναισθημάτων, σε μια προσπάθεια επαναφοράς στη Μαγεία.

Η Νένα Μεντή στον ρόλο – σύμβολο της Μάνας παίρνει το λόγο και εκτός από το έργο μας εξομολογείται την μεγάλη της πίκρα για το θέατρο.

“Έγινε κάτι πάρα πολύ σπουδαίο. Συνεργαστήκαμε πραγματικά σαν ομάδα. Για μένα αυτί είναι το σημαντικότερο στο θέατρο. Στους καιρούς που ζούμε, είναι ακόμη πιο σημαντικό, ότι καταφέρνουμε να είμαστε δεμένοι, αλληλέγγυοι  και ισότιμοι χωρίς το Εγω.

Για μένα είναι σημαντικό γιατί εδώ και κάποια χρόνια – τα τελευταία – ο ηθοποιός και η δουλειά του ηθοποιού, απαξιώνεται πάρα πολύ και εμείς οι ηθοποιοί αισθανόμαστε πάρα πολύ αναξιοπρεπείς.  Μας έχουν φτύσει. Για μένα το γεγονός ότι υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες από νέους ηθοποιούς και σκηνοθέτες είναι πολύ σημαντικό.  Θέλω να τονίσω, ότι εμείς οι ηθοποιοί είμαστε το θέατρο. Ας καταλάβουν κάποιοι ότι τους ηθοποιούς δεν πρέπει να τους έχουν τόσο απαξιωμένους. Αυτοί είναι το θέατρο. Υπάρχουν συνάδελφοι, που δεν πληρώνονται. Οι επιχειρηματίες, χρησιμοποιώντας την κρίση, για να φέρονται στους ηθοποιούς με τέτοιο  τρόπο.”

Στο πλευρό της Νένας Μεντή θα δούμε τους: Ηλιάνα Γαϊτάνη, Γιώτα Καλλίνη, Ηλία Λάτση, Αμαλία Νίνου, Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη, Δημήτρη Σαμόλη. Σκηνικά: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου. Κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης. Μουσική: Γιώργος Δούσσος. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Αργυριάδης

Να τονίσουμε ότι το Μουσείο Γουλανδρή, δάνεισε  για τα σκηνικά της παράστασης, μεγάλα  βαλσαμωμένα πουλιά.

Ο Βουρκόλακας, θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015  στο Θέατρο Αποθήκη. Το έργο θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη .

 

On line εισιτήρια ΕΔΩ


Τιμές Εισιτηρίων:

Δευτέρα – Τρίτη:

15€ (κανονικό) – 12€ μειωμένο

Διάρκεια:

1 ώρα και 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.