Οι συγκεντρώσεις εν όψη επίσκεψης Ομπάμα και επετείου Πολυτεχνείου

Facebook
Twitter
LinkedIn

Δύσκολη εβδομάδα αυτή που ξεκινά για τους Αθηναίους, καθώς η διήμερη παραμονή του Μπαράκ Ομπάμα και οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου βγάζουν στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές και αστυνομικούς.

Το βράδυ της Δευτέρας η οριστικοποίηση των μέτρων για την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, που φθάνει την Τρίτη.

 

Ομάδες αντιεξουσιαστών απευθύνουν κάλεσμα μέσω Διαδικτύου για συμμετοχή σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ενδεικτικά:

Σε συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο στις 5 το απόγευμα της Τρίτης καλεί η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡΜΑ).

Την ίδια ημέρα, στις 5.30μμ, επίσης στο Πολυτεχνείο, θα συγκεντρωθούν η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας, η αναρχική συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας, η «Κόκκινη γραμμή-ομάδα για την εργατική αντεπίθεση» και η «Συνέλευση αναρχικών-κομμουνιστών για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην ΕΕ».

Στις 6 μμ της Τρίτης, και πάλι στο Πολυτεχνείο, συγκέντρωση και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία οργανώνουν μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Αναρχικών και της Αυτοοργανωμένης Δομής Υγείας Εξαρχείων (ΑΔΥΕ).

Τόσο ο Ρουβίκωνας, όσο και οι Πυρήνες της Φωτιάς προτρέπουν δημοσίως τους αναρχικούς, με αναρτήσεις τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, να «υποδεχτούν όπως του αρμόζει» τον αμερικανό πρόεδρο και να «χαλάσουν τη γιορτή».

Κινητοποίηση κατά της επίσκεψης Ομπάμα οργανώνουν και εργαζόμενοι-φοιτητές:

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί την Τρίτη στις 6.30 μμ στην Ομόνοια, σε συλλαλητήριο που οργανώνει, από κοινού με το ΠΑΜΕ, τα εργατικά συνδικάτα, τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, τους συλλόγους γυναικών και φοιτητικούς συλλόγους.

«Όλοι στους δρόμους και στα συλλαλητήρια για την επίσκεψη Ομπάμα» προτρέπει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), που υποστηρίζει ότι «η παρουσία του αμερικανού προέδρου αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό, την παραμονή της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της αμερικανοκίνητης χούντας».

«Όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν, μπορούν να το κάνουν, αλλά σε περιοχές όπου δεν θα κινηθεί ο αμερικανός πρόεδρος» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, λέγοντας ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών.

Στην Αθήνα αμερικανοί πράκτορες – Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Στο μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκονται από το Σάββατο εκατοντάδες αμερικανοί πράκτορες της CIA και της προσωπικής ασφάλειας του Ομπάμα που θα αναλάβουν τη φύλαξή του από κοινού με περισσότερους από 3.000 έλληνες αστυνομικούς, ενώ έφθασαν αεροπορικώς και τα θωρακισμένα αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διήμερη παραμονή του στην Αθήνα.

Ήδη, όπως έγινε γνωστό, ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας η ομιλία Ομπάμα στην Πνύκα και θα γίνει σε στεγασμένο χώρο, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τα μέτρα ασφαλείας θα οριστικοποιηθούν το βράδυ της Δευτέρας. Ωστόσο, «δεν θα είναι υπερβολικά, αλλά θα είναι αυτά που απαιτούνται για ένα ασφαλές περιβάλλον, για έναν επισκέπτη όπως ο αμερικανός πρόεδρος».

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου θα πρέπει να θεωρείται ότι σε κάθε μετακίνηση του αμερικανού προέδρο οι δρόμοι θα κλείνουν μισή ώρα πριν, θα γίνονται συνεχώς έλεγχοι από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών μαζί με αμερικανούς ειδικούς, ενώ θα υπάρχουν παντού ελεύθεροι σκοπευτές και μυστικοί αστυνομικοί που θα παρακολουθούν κάθε κίνηση.

 

Την Τρίτη η πρώτη στάση εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ

Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ εξήγγειλαν τα σωματεία εργαζομένων. Η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού θα αρχίσει αύριο και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Στάσεις εργασίας θα γίνουν:

Αύριο Τρίτη 15 Νοεμβρίου: από την έναρξη της βάρδιας έως 10:00 το πρωί

την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου: από τις 12 έως τις τέσσερις το μεσημέρι

τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου:από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί

την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου:από τις 12.00 έως τις τέσσερις το μεσημέρι

και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου: από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί.

 

 

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την διοίκηση του ΟΑΣΑ κάνοντας λόγο για υπονόμευση των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών.

 

Πέτρος Στεφανής

Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.