ΕΚΤ: Σε συστημική κρίση απαιτείται ευελιξία ως προς τη διάρκεια του ELA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού για την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) είναι προσωρινή, αλλά ενδεχομένως να είναι απαραίτητη μία ευελιξία σχετικά με τον χρόνο διάρκειάς της εν μέσω μίας «συστημικής κρίσης», υποστήριξε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ.

Ο Πρετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε στην πορτογαλική εφημερίδα Jornal de Negocios ότι αυτό είναι ένα «ζήτημα που θα πρέπει να συζητήσουν οι πολιτικοί», το τι δηλαδή απαιτείται από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Reuters τυχόν αποτυχία συμφωνίας για την Ελλάδα θα επιτάχυνε την εκροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες. Σε περίπτωση που οι τράπεζες καθίσταντο αφερέγγυες, η ΕΚΤ δεν θα είχε πολλές επιλογές παρά να διακόψει την χορήγηση του έκτακτου μηχανισμού για την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα.

Ερωτηθείς αν ο ELA θα μπορούσε να παραταθεί επί μήνες, ο Πρετ απάντησε ότι ο μηχανισμός «μόνον προσωρινός μπορεί να είναι και να χορηγείται μόνο σε φερέγγυες τράπεζες». Ωστόσο, πρόσθεσε: «Σε μία συστημική κρίση, ενδεχομένως να απαιτείται ευελιξία ως προς τη διάρκεια».

Ερωτηθείς αν μία χώρα που έχει αποκλειστεί από τον ELA, θα αποκλειόταν και από την ευρωζώνη, ο Πράετ είπε: «Ο ELA χορηγείται σε τράπεζες, όχι σε χώρες. Και δεν θα σχολιάσω υποθετικά σενάρια. Δεν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.