Είδαμε την «Αγνή του θεού» στο θέατρο Αλκμήνη

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Λαμπριάνας Κυριακού

Στο  θέατρο Αλκμήνη παίζεται εδώ και ένα μήνα ένα από τα πιο συνταρακτικά έργα  της δεκαετίας του 1980.  «Η Αγνή του θεού» του John Pielmeier. Η Αγνή του Θεού, είναι  ένα ψυχολογικό θρίλερ που σε φέρνει αντιμέτωπο με διάφορα θρησκευτικά αλλά και κοινωνικά θέματα – σε φέρνει μπροστά στη σύγκρουση θρησκείας και επιστήμης.  Οι συγκρούσεις και οι προκαταλήψεις της θρησκείας και συγκεκριμένα μέσα στην κοινωνία των μοναστηριών,  είναι αυτό που κάνει τους λογικούς ανθρώπους να είναι άθεοι.


 

Όπως και η ψυχίατρος Μάρθα Λίβινγκστοουν, άθεη, καλείται να εξιχνιάσει το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τη «δολοφονία» ενός μωρού, το οποίο γεννήθηκε στο δωμάτιο ενός μοναστηριού, από την μοναχή Αγνή. Εκεί γεννιούνται και τα πολλά ερωτήματα που πρέπει να λύσει και η Μάρθα Λίβινγκστοουν. Ποιος σκότωσε το βρέφος, αλλά αρχικά πώς μια μοναχή μένει έγκυος σένα μοναστήρι που δεν υπάρχουν άνδρες. Ποιος είναι ο ρόλος της καλόγριας Μύριαμ Ρουθ και γιατί προσπαθεί να εμποδίσει την ψυχίατρο να «παίξει» με το μυαλό της Αγνής, καθώς δεν εγκρίνει την επιστήμη της ψυχιατρικής; Η Αγνή με τη σειρά της αμφισβητεί την ίδια την ύπαρξη του παιδιού, υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία έκανε όλη την ιστορία. Ισχυρίζεται, ότι τις συμβαίνουν  ανεξήγητα φυσικά φαινόμενα. Καθώς το παιχνίδι συνεχίζεται, Λίβινγκστον αποκαλύπτει μερικά προσωπικά ζητήματα που την κάνει έντονα δύσπιστη της καθολικής πίστης.


Γιατί πρέπει να δω την παράσταση;

Κάθε έργο θέλει το δικό του τρόπο προσέγγισης. Βέβαια εξαρτάται ποια είναι τα μηνύματα που θέλει να δώσει ο συγγραφέας και αν ο σκηνοθέτης έχει πατήσει πάνω σε αυτά.

Η Παράσταση αυτή έχει πολλές ελλείψεις, τόσο σκηνοθετικές όσο ερμηνευτικές. Αυτό βέβαια το συναντήσαμε σε αρκετές παραστάσεις φέτος –  δουλειές  ακριβοπληρωμένες –  που υποστηρίζονται από  γνωστούς καλλιτέχνες και παραγωγούς. Ωστόσο η προσπάθεια αυτή, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αρνητικά γιατί η προσπάθεια των νέων σκηνοθετών και ηθοποιών πρέπει να αναγνωρίζεται.

Το  κοινό, πρέπει να δει αυτή την παράσταση γιατί από την αρχή σε κρατάει ενεργό σε ένα παιχνίδι εξιχνίασης της αλήθειας.  Παίζει με τη λογική σου αλλά και με την πίστη σου. Η Άννα – Μαρία Στεφαδούρου εκτός από το ρόλο της Δόκτωρ Μάρθα Λιβινγκστόουν,  έχει κάνει μια αξιόλογη μετάφραση.

Παίζουν:

Άννα – Μαρία Στεφαδούρου (Δόκτωρ Μάρθα Λιβινγκστόουν), Ασπασία Μίχου (Ηγουμένη Μύριαμ Ρουθ), Αλεξάνδρα Μαρθαλαμάκη (Αγνή)

Η παράσταση παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο Θέατρο Αλκμήνη, στις 21:15μ.μ


Χώρος: Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 8, Γκάζι

(μετρό Κεραμικός)

Πρεμιέρα: 21 Ιανουαρίου 2015

Παραστάσεις: Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15

Διάρκεια: 100’ (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: €12, €8 (μειωμένο)

Κρατήσεις: 210 3428650 (μετά τις 6:00 μ.μ.)

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.