Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: “Από τον Βιβάλντι στον Πιατσόλλα”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μια διαφορετική και λιγότερο γνωστή πτυχή της μουσικής δωματίου έρχονται να φωτίσουν μέσα από τις ερμηνείες τους η διεθνούς φήμης κιθαρίστα Ελευθερία Κοτζιά και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 20:30), με τη συναυλία τους στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Οι πέντε μουσικοί θα εξερευνήσουν τα μονοπάτια της μουσικής δωματίου από την εποχή του Μπαρόκ μέχρι τον 20ό αιώνα, ακολουθώντας τα ίχνη συνθετών που έγραψαν παρτιτούρες για κιθάρα, βιολί, βιόλα και τσέλο, όπως οι Αντόνιο Βιβάλντι, Νικολό Παγκανίνι, Άστορ Πιατσόλλα, Ζακ Ιμπέρ, Τζον Τάβενερ, Ρολάν Ντυένς και Μάξιμο Ντιέγκο Πουχόλ. Της συναυλίας θα προηγηθεί δεκάλεπτη εισαγωγική ομιλία από τον πιανίστα Νίκο Λαάρη, στο πλαίσιο των ειδικών παρουσιάσεων που πραγματοποιούνται πριν από την έναρξη των συναυλιών στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος και αποσκοπούν στην εξοικείωση του κοινού με τη μουσική δωματίου, τους συνθέτες και τους ερμηνευτές.

Η μουσική δωματίου…

… γεννήθηκε τον 19ο αιώνα στη Γερμανία  και, χάρη σε μεγάλους συνθέτες της εποχής, καθιερώθηκε και επεκτάθηκε στις άλλες χώρες ως το απόσταγμα της μουσικής σκέψης και ευαισθησίας. Παραδόξως, είναι ένα είδος που συνυφαίνεται με έναν ιδιότυπο «ερασιτεχνισμό», γεγονός που οφείλεται στο ότι το κοινό, τότε, δεν ήταν απλώς ένα φιλόμουσο ακροατήριο, αλλά άνθρωποι που καταγίνονταν οι ίδιοι με τη μουσική πράξη στον ελεύθερο χρόνο τους.

 

Ο Γάλλος Ζακ Ιμπέρ (1890-1962)…

… έχει τον πρώτο λόγο στο πρόγραμμα της βραδιάς με το σύντομο έργο Entr’Acte για κιθάρα και βιολί. Ακολουθούν δύο αποσπάσματα –επίσης για κιθάρα και βιολί– από τη διασημότερη ίσως σύνθεση του Αργεντινού Άστορ Πιατσόλλα (1921-1992), την Ιστορία του τάνγκο (1960). Πρόκειται για τις συνθέσεις «Café 1930» και «Night Club 1960». Η συνέχεια ανήκει στον θρυλικό Νικολό Παγκανίνι (1782-1840) και στο τετραμερές Τερτσέτο σε ρε μείζονα, έργο 66, MS 69 για βιολί, τσέλο και κιθάρα. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η Ελευθερία Κοτζιά και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών θα κάνουν ένα άλμα στον χρόνο και θα βρεθούν από τον 19ο αιώνα στο σήμερα, με τον Ψαλμό για σόλο κιθάρα του Βρετανού Τζον Τάβενερ (1944-2013). Τη σύνθεση του Τάβενερ θα διαδεχθούν στο πρόγραμμα το Κοντσέρτο σε ρε μείζονα, RV 93 για κιθάρα και έγχορδα του Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741) και τα αποσπάσματα «Πομπηία», «Παλέρμο» και «Σαν Τέλμο» από τη Σουίτα Μπουένος Άιρες για κιθάρα και κουαρτέτο εγχόρδων του Μάξιμο Ντιέγκο Πουχόλ (γενν. 1957). Το ταξίδι στα μονοπάτια της μουσικής δωματίου για έγχορδα θα φτάσει στο τέλος του με τη σύνθεση Tango en skaï για κιθάρα και κουαρτέτο εγχόρδων του γαλλο-τυνήσιου κιθαριστή, συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού Ρολάν Ντυένς (γενν.1954).

 

«Σθένος και γαλήνια ευαισθησία»…

… χαρακτηρίζουν το παίξιμο της Ελευθερίας Κοτζιά, όπως έγραψε το βρετανικό περιοδικό Classical Guitar, μιας σολίστ με έντονη σκηνική παρουσία και δισκογραφικές καταθέσεις που «θυμίζουν» στον ακροατή «τη μαγεία της κιθάρας» (περιοδικό Gramophone). Η διεθνούς φήμης καλλιτέχνις έχει περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Καναδάς, ΗΠΑ, Νότια Αμερική, Βόρεια Αφρική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Άπω Ανατολή), δίνοντας ρεσιτάλ ως σολίστ αλλά και συναυλίες πλαισιωμένη από γνωστά ορχηστρικά σύνολα σε φημισμένες αίθουσες του εξωτερικού (Κάρνεγκι Χολ, Ουίγκμορ Χολ, Σάουθ Μπανκ Σέντερ, Αμφιθέατρο Ρισελιέ της Σορβόννης, κ.ά.). Έχει λάβει μέρος σε μεγάλα φεστιβάλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Αργεντινή, τη Βρετανία και άλλες χώρες. H Eλευθερία Κοτζιά επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα κατά τους εορτασμούς για την έλευση της νέας χιλιετίας στο Λονδίνο, όπου ερμήνευσε το μέρος για κιθάρα στην πρώτη παρουσίαση του έργου Fall and Resurrection του Τζον Τάβενερ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, το οποίο κυκλοφόρησε αργότερα σε δίσκο ακτίνας και βιντεοδίσκο. Έχει λάβει μέρος σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές ξένων σταθμών και καναλιών (BBC, WNYC, κ.ά.). Η δισκογραφική της δραστηριότητα είναι εντυπωσιακή. Συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πρώτη ηχογράφηση του έργου The Blue Guitar του Μάικλ Τίππετ, η οποία απέσπασε τις εγκωμιαστικές κριτικές του διεθνούς ειδικού Τύπου. Επίσης, η Ελευθερία Κοτζιά υπήρξε η πρώτη που ηχογράφησε τη σύνθεση  Chant [Ψαλμός] για σόλο κιθάρα του Τζον Τάβερνερ (σε διασκευή που έγινε ειδικά για εκείνη), σύνθεση που θα ακουστεί και στη συναυλία της στο Μέγαρο την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου. Ενθουσιώδη ήταν επίσης τα σχόλια της διεθνούς κριτικής για τους δίσκους της Fuoco, Mandala και La guitarra latina. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμβολή της στον εμπλουτισμό του σύγχρονου κιθαριστικού ρεπερτορίου, καθώς πολλοί δημιουργοί του καιρού μας της έχουν αφιερώσει έργα εμπνευσμένα από τον εντυπωσιακό πλούτο της ελληνικής μουσικής, όπως οι Στήβεν Ντότζσον, Κάρλο Ντομενικόνι, Τζον Ντουάρτε, Έντουαρντ Μακ Γκουάιρ, Ντούσαν Μπογκντάνοβιτς, κ.ά. Eπιπλέον, η Ελευθερία Κοτζιά έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προβολή του ελληνικού ρεπερτορίου στο εξωτερικό.

Η γνωστή σολίστ γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, το Κονσερβατόριο του Παρισιού και τη Σχολή Γκίλντχολ του Λονδίνου. Μελέτησε με τους Μπρημ, Λαγκόγια, Φάμπα, Ράσσελ και Γουόκερ. Είναι αποδέκτης του πρώτου βραβείου του 6ου Διεθνούς Διαγωνισμού Κιθάρας του Μιλάνου. Διδάσκει στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής και Υποκριτικής της Ουαλίας. Επίσης, παραδίδει μαθήματα τελειοποίησης σε όλο τον κόσμο, ενώ καλείται συχνά να μετέχει ως μέλος σε κριτικές επιτροπές διεθνών διαγωνισμών. Από το 2007, διευθύνει τον Διεθνή Κύκλο Μαθημάτων Τελειοποίησης και το Φεστιβάλ Κιθάρας του Château de Ligoure (Γαλλία). Είναι επίσης συγγραφέας της δίτομης μουσικοπαιδαγωγικής μεθόδου Le Cahier de ma guitare. Γνωστός μουσικός εκδοτικός οίκος του εξωτερικού έχει δημιουργήσει ειδική σειρά με νέα σύγχρονα έργα για κιθάρα (Eleftheria Kotzia Series), την οποία διευθύνει η ίδια η Κοτζιά.


Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών…

… δημιουργήθηκε το 2010. Αποτελείται από εξέχοντα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών: τους βιολονίστες Γεώργιο Μάνδυλα και Παναγιώτη Τζιώτη, τον βιολίστα Πάρι Αναστασιάδη και τον βιολοντσελίστα Ισίδωρο Σιδέρη. Έχει δώσει συναυλίες που έτυχαν πολύ καλής υποδοχής από το κοινό σε γνωστούς συναυλιακούς χώρους της Αθήνας (Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα του Φ.Σ. «Παρνασσός», Ίδρυμα Θεοχαράκη, κ.ά.), αλλά έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία και σε χώρους όπως το «Gazarte». Αξιόλογη είναι επίσης η παρουσία του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών σε διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις, όπως το Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης, το Φεστιβάλ Παξών και το Φεστιβάλ «Armonie della Sera» στην Ιταλία. Συνεργάζεται συχνά με εξέχοντες έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει τα σημαντικότερα έργα της φιλολογίας της μουσικής δωματίου αλλά και δημιουργίες ελλήνων και ξένων συνθετών, τα οποία το Κουαρτέτο έχει παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Την τελευταία χρονιά, δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στο κοινωνικό έργο του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών, το οποίο, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», έδωσε συναυλίες σε νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης, φυλακές, ειδικά σχολεία και σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών, φέρνοντας κοντά στην κλασική μουσική συνανθρώπους μας, η πρόσβαση των οποίων σε χώρους συναυλιών θα ήταν πολύ δύσκολη. Το Κουαρτέτο έχει βραβευθεί από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο «Gina Bachauer» για τις υψηλού επιπέδου ερμηνείες του.

 

Τιμές εισιτηρίων: 12,00 € (Ζώνη Β΄) • 20,00 € (Ζώνη Α΄).

Ειδικές τιμές: 5,00 €  (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) • 8,00 € (65+, πολύτεκνοι).

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr

 

Επίσης:

https://www.facebook.com/megaron.gr

http://www.pinterest.com/megaronathens/

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.