Μέτρα για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Μέτρα για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων -κυρίως στον δημόσιο τομέα και τις τράπεζες- θα τεθούν επί τάπητος τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», συνολικά 100.000 άτομα έχουν πιάσει τα έτη ασφάλισης αλλά όχι το όριο ηλικίας. Από αυτούς, οι 80.000 εργάζονται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα μετά την «επαναφορά» της συζήτησης στις πρόωρες συντάξεις.

Στην επιστολή του υπουργείου Οικονομικών γίνεται αναφορά στην «εξάλειψη “παραθύρων” και κινήτρων που αυξάνουν τον αριθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στην οικονομία και πιο συγκεκριμένα στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα». Στο «επίκεντρο» βρίσκονται ασφαλισμένοι που θεμελίωσαν δικαίωμα μόνο με τα έτη ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν όσους σκέφτονται να βγουν πρόωρα σε σύνταξη με αύξηση του λεγόμενου «πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης. Σήμερα στο Δημόσιο, για παράδειγμα, το «πέναλτι» αυτό ξεκινάει από το 4,5% και φτάνει μέχρι και το 22% για όσους αποχωρούν νωρίτερα από 1 ως και 5 χρόνια. Το «πέναλτι» αυτό θα αυξηθεί κατά πολύ ώστε να λειτουργήσει ως αντικίνητρο.

Στα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα το «πέναλτι» είναι 6% για κάθε έτος πρόωρης συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα συνταξιούχοι που φεύγουν νωρίτερα 5 έτη να χάνουν το ένα τρίτο της σύνταξης.

Παράλληλα, στα ειδικά ταμεία, όπως αυτό των τραπεζοϋπαλλήλων, θα σταματήσουν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που έφεραν σε πρόωρη συνταξιοδότηση περίπου 10.000 εργαζόμενους.

Στόχος είναι να σταματήσει η πλειονότητα των εργαζομένων να βγαίνει σε πρόωρη σύνταξη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο Δημόσιο και στα λεγόμενα ευγενή ταμεία η συντριπτική πλειοψηφία, το 70% ή και το 80% των υπαλλήλων, βγαίνει σε σύνταξη πρόωρα.

Από 1η Ιανουαρίου 2013 ισχύουν ενιαία όρια ηλικίας, με την έξοδο να γίνεται στα 67 με πλήρη σύνταξη ή στα 62 με μειωμένη (ή εναλλακτικά στα 62 με πλήρη αλλά με 40 έτη ασφάλισης).

Μόνο όσοι είναι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές που φέρνει στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.