Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στη Βεργίνα

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πήλινα ειδώλια και άλλα σημαντικά ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον Τομέα Τσακιρίδη, στο κέντρο της αρχαίας πόλης των Αιγών στη Βεργίνα. 

Τα ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας θα παρουσιάσουν η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Στυλιανή Δρούγου και οι συνεργάτες της Χρυσάνθη Καλλίνη και Απόστολος Θάνος την Πέμπτη 5 Μαρτίου (ώρα 13:15) στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του Αρχαιολογικού Συνεδρίου για τις ανασκαφές του 2014 στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ανασκαφική ομάδα, η ανασκαφή στον Τομέα Τσακιρίδη πραγματοποιείται από το 2005-2006 σε μικρές ανασκαφικές περιόδους και με ελάχιστα οικονομικά μέσα.

Ο χώρος βρίσκεται στα βορειοδυτικά του γνωστού Μητρώου της Βεργίνας και τον χωρίζει από αυτόν ένας από τους χαρακτηριστικούς ξηροπόταμους που διασχίζουν την αρχαία πόλη.

«Στη διάρκεια των σύντομων ανασκαφικών περιόδων προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την όψιμη ελληνιστική και ρωμαϊκή φάση της πόλης, όπως μαρτυρούν τα πολυπληθή ευρήματα» επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο βόρειο τμήμα του τομέα αναγνωρίζονται πρόχειρα χτισμένοι χώροι, λιθόστρωτες αυλές τις οποίες διασχίζουν πήλινοι ή λίθινοι αγωγοί νερού, μεγάλοι λάκκοι απορριμμάτων ή πιθαριών, ενώ ανάμεσα στα ευρήματα σημειώνονται  πολλές σκουριές, πηλοί κλπ. Στο νότιο τμήμα του τομέα, όπου είναι πλέον φανερή η υψομετρική διαφορά, με κλίση του εδάφους προς τα ΝΑ, διαπιστώνονται πυκνά κατάλοιπα θεμελίων και τοίχων από την ίδια χρονολογική περίοδο (2ος αι. π.Χ.-1ος αι. μ.Χ.), τα οποία όμως θα πρέπει να συνδεθούν πιθανώς με το γειτονικό  Μητρώον» αναφέρουν οι αρχαιολόγοι.

Ένας ισχυρός αναλημματικός τοίχος προστατεύει το οικοδομικό αυτό συγκρότημα που εκτείνεται και πέραν των ανατολικών ορίων του Τομέα, ενώ παράλληλα αποκαλύφθηκαν κατάλοιπα θεμελίων που πιθανόν συνδέονται με παλιότερα κτήρια από τους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους.

«Τα κινητά ευρήματα – κυρίως πήλινα ειδώλια – της φετινής σύντομης ανασκαφικής ενισχύουν την υπόθεση μας για τη σχέση του νέου οικοδομικού συγκροτήματος προς το Μητρώον. Αποκαλύπτεται ότι το μεγάλο Ιερό της Μητέρας των Θεών είχε μεγαλύτερη έκταση, αλλά και χρονολογική διάρκεια από όσα είχε υπολογιστεί κατά την παλιότερη έρευνά του. Απομένει να αποδειχθεί η υπόθεση αυτή με την μελλοντική ανασκαφή του χώρου, που επιδιώκουμε να φωτίσει την τελική φάση της αρχαίας και σημαντικής αυτής πόλης, αλλά και του ίδιου του βασιλείου με τις απαραίτητες αρχαιολογικές μαρτυρίες» υπογραμμίζει η ανασκαφική ομάδα.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.