Έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο πριν από το 2016 προβλέπει ο Μ. Ντράγκι

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, διατύπωσε την Τετάρτη την εκτίμηση ότι «η Κύπρος είναι σε τροχιά εξόδου από το μνημόνιο νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα του 2016».

Ο κ. Ντράγκι, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη σταθεροποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Χαρακτήρισε εντυπωσιακά τα επιτεύγματα της Λευκωσίας, τα οποία , τόνισε, «πρέπει να τύχουν σεβασμού από όλη την Ευρώπη». Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, λέγοντας πως η κυπριακή οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετωπίζουν ακόμη μεγάλες προκλήσεις.

«Χρειάζονται επιπρόσθετα βήματα για επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του συστήματος και μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», επεσήμανε. Ο Μάριο Ντράγκι παρατήρησε ότι υπάρχει συνεχής καθυστέρηση για έγκριση της εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Εξάλλου, ο κ. Ντράγκι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στη συμβολή που θα έχει στην διοχέτευση ρευστότητας στην Ευρώπη και στην ανάπτυξη.

Για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη είπε ότι το υψηλό επίπεδο ανεργίας δημιουργεί εύφορο έδαφος για ανάπτυξη λαϊκίστικών κινημάτων που ζητούν έξοδο από το ευρώ. «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι σημαντικό τα κράτη να επιβεβαιώσουν την ισχυρή τους δέσμευση στο ευρώ», σημείωσε.

Προσφωνώντας τον Μάριο Ντράγκι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η μακρά ύφεση φαίνεται να έφτασε στο τέλος της και επεσήμανε ότι η Λευκωσία αναμένει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2016.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «η κυπριακή οικονομία συνέχισε να ξεπερνά τις προσδοκίες το 2014 με την ύφεση να περιορίζεται στο 2,3% αντί 4,8% που αναμενόταν από την τρόικα το Φεβρουάριο του 2014».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2015 η κυπριακή οικονομία αναμένεται να δείξει τα πρώτα σημάδια αποκατάστασης με την επιστροφή στην ανάπτυξη, επικαλούμενος τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφερόμενος στο νόμο περί εκποιήσεων είπε ότι αναμένεται να είναι «ένα ισχυρό εργαλείο» για τον τραπεζικό τομέα σε ό,τι αφορά την παροχή κινήτρων προς μεγάλους δανειολήπτες, ώστε να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Επισήμανε ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα δημιουργήσει ένα δίκτυ ασφαλείας για τις ευάλωτες ομάδες που έχουν επηρεαστεί από την κρίση.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.