Όλο και πιο πολύ μαύρη γίνεται η Συρία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Χιλιάδες νεκροί, μία χώρα σε ερείπια, εκατομμύρια εκτοπισμένοι εντός και -κυρίως- εκτός σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να γλιτώσουν από τη λαίλαπα, μία ηγεσία που έχει απομονωθεί πλήρως από το εξωτερικό ενώ κομμάτια της επικράτειας έχουν πέσει στους τζιχαντιστές και έχουν γίνει μαύρη τρύπα ενός μεσαιωνικού και αιμοδιψούς «χαλιφάτου»: Η συριακή τραγωδία, που συμπληρώνει τέσσερα χρόνια, παραμένει ένα χαοτικό αδιέξοδο που φαίνεται από κάθε πλευρά. 

Ακόμη και από το Διάστημα, από όπου φαίνεται πως η Συρία έχει πέσει μεταφορικά και κυριολεκτικά στο σκοτάδι.

Η σύγκριση νυχτερινών δορυφορικών φωτογραφιών από το Μάρτιο του 2011, οπότε και ξεκίνησε η συριακή κρίση, με τον περασμένο μήνα, είναι ένα ίσως περίεργο και δευτερεύον αλλά εξαιρετικά εύγλωττο μέτρο της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Ο ερευνητής Σι Λι, του Πανεπιστήμιου του Μέριλαντ, συνέλεξε φωτογραφίες και κατέληξε σε έναν μηνιαίο μέσο όρο νυχτερινής φωταγώγησης στη Συρία (ώστε να αδρανοποιούνται παράγοντες όπως η νέφωση).

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι πως η φωταγώγηση έχει μειωθεί κατά 83%: Η χώρα έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. «Τα δορυφορικά στοιχεία δεν λένε ποτέ ψέματα. Οι εικόνες είναι απίστευτες, οι Σύριοι χρειάζονται βοήθεια» σχολιάζει στο Associated Press ο ερευνητής.

Ενδεικτικά, το Χαλέπι έχει σχεδόν εξαφανιστεί -η φωτεινότητά του έχει μειωθεί κατά 97%- όπως και η Ράκα, η «πρωτεύουσα» του λεγόμενου χαλιφάτου, πιο σκοτεινή κατά 96%.

Ακόμη και στη Δαμασκό, την έδρα του συριακού καθεστώτος που έμεινε έξω από τη σύγκρουση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τμήματα, τα φώτα έχουν σβήσει κατά 35%.

Η απουσία φωτός λέει πολλά -την καταστροφή υποδομών, την ερήμωση, τη νέκρωση κάθε δραστηριότητας πλην των πολεμικών- αλλά μόνο υπονοεί ολοκλήρη την εικόνα. Το σκοτάδι δεν μπορεί να μιλήσει με αριθμούς για το αίμα που έχει χυθεί και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων.

Από τα 23 εκατομμύρια πληθυσμού, οι μισοί (πάνω από τα έντεκα) έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους. Αρκετοί έχουν βρει καταφύγιο -ίσως προσωρινό- σε άλλη σημεία της χώρας, αλλά 3,8 εκατομμύρια έχουν περάσει με κάθε μέσο τα σύνορα.

 

Εξ αυτών, πολλοί μένουν σε καταυλισμούς που έχουν στήσει οι γύρω χώρες, κάποιοι προσπαθούν να χτίσουν μία νέα ζωή. Άλλοι, εξίσου πολλοί, προσπαθούν με κάθε μέσο να φτάσουν στα δυτικά και τις χώρες της Ευρώπης, με κόστος που μπορεί να φτάσει ακόμη και την ίδια τους τη ζωή….

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.