Τσίπρας προς αντιπολίτευση: Στηρίξτε την προσπάθεια να μπει τέλος στη λιτότητα

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Τη συστράτευση της αντιπολίτευσης στην εθνική προσπάθεια προκειμένου να μπει τέλος στη λιτότητα ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο ενημέρωσης της Βουλής για τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες που δεν κρύβονται πια: «Επιδιώκουμε έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους. Αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς. Αυτός είναι ο λόγος που δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο. Αλλά αυτός είναι ο λόγος που μας στηρίζει η κοινωνία».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να απαντήσουν απόψε αν θα στηρίξουν την διαπραγματευτική πολιτική της Κυβέρνησης προκειμένου να μπει τέλος στη λιτότητα που τα προηγούμενα χρόνια διέλυσε την οικονομία και την κοινωνία ή θα είναι φερέφωνα των εμπνευστών του Μνημονίου, είπε χαρακτηριστικά.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται, αγωνίζεται, ματώνει για να σταματήσει να ματώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού», είπε και πρόσθεσε πως η λίστα μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση στους εταίρους θα αλλάξει τη χώρα.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην «πρωτοφανή κατάσταση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που βιώνει η χώρα», η μοναδική χώρα που δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της αλλά τα αποπληρώνει από τον προϋπολογισμό της «αν και κάποιοι φρόντισαν να δημιουργηθεί αυτή η ασφυκτική κατάσταση γνωρίζοντας ότι στη χώρα επέρχεται αλλαγή».

Η παρούσα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας δεν δίστασε να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας και να διεκδικήσει όσα είχαν ξεχαστεί, είπε ο πρωθυπουργός, λέξεις όπως αξιοπρέπεια αλλά και Siemens ακόμη και μέσα στο Βερολίνο. «Αλήθεια έπρεπε να τα πω αυτά κύριε Σαμαρά στην κυρία Μέρκελ ή έπρεπε να πω ουδείς αναμάρτητος», απευθύνθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός απαξίωσε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας πως ονόμαζε “μεταρρυθμίσεις” τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, την ίδια ώρα που αρνείτο να ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, παρότι ήταν μνημονιακή υποχρέωση.

Αυτό “ξεχάστηκε, τόσο απ’ την κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και απ’ την Τρόικα” ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: “Γιατί από τα 2.062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ ελέγχθηκαν μόλις 25; Σήμερα μαθαίνουμε στον ξένο Τύπο, πως οι δημόσιοι υπάλληλοι παραιτήθηκαν επειδή τους ασκούνταν πιέσεις να μην ελέγξουν όσους ήταν στη λίστα Λαγκάρντ, επειδή ήσαν στενοί σας συνεργάτες κύριε Σαμαρά. Για πόσο νομίζατε πως θα μπορούσε να συνεχιστεί αυτό το αίσχος; Στις ελβετικές τράπεζες έχουν κατατεθεί μόλις 10 αιτήματα για έλεγχο ύποπτων προσώπων καθόλη τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης και δεν περίμενα ποτέ να μου τεθεί το ερώτημα ακόμα και απ’ την καγκελαρία της Γερμανίας, γιατί η Ελλάδα δεν έχει συνάψει συμφωνία με την Ελβετία” ανέφερε ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει:

“Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες σας. Δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση και έβγαλαν τα λεφτά τους έξω ανενόχλητοι. Σαν τον υπουργό σας των Οικονομικών κύριε Σαμαρά”.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει μυστική διπλωματία από πλευράς κυβέρνησης, και πως η “ειλικρινής και σκληρή” διαπραγμάτευση που διεξάγεται, θα προχωρήσει μέχρι τέλους.

Υπενθυμίζοντας πως η νέα κυβέρνηση, αντί για το πλεόνασμα των 3,3 δις ευρώ το οποίο προϋπολόγιζε η κυβέρνηση Σαμαρά, αντιμετώπισε έλλειμμα 2,5 δις ευρώ, ο κ. Τσίπρας τόνισε παράλληλα πως “η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο απ΄ το καλοκαίρι του 2014, που δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της, αλλά τα αποπληρώνει απ’ τον προϋπολογισμό της”.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα κυβέρνηση κατάφερε με τη διαπραγμάτευσή της να οδηγηθεί στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, με την οποία «παρατάθηκε μεν η δανειακή σύμβαση αλλά ταυτόχρονα κερδήθηκε η μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα και η αντικατάσταση της 5ης αξιολόγησης απ’ τη λίστα μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης»:

» Αντί για τις περικοπές σε συντάξεις, τις αυξήσεις στο ΦΠΑ και τις ομαδικές απολύσεις, που περιλαμβάνονταν στο e-mail Χαρδούβελη, την 20η Φεβρουαρίου η κυβέρνηση έλαβε την δυνατότητα να αντιπροτείνει πρόγραμμα αναδιανομής βαρών και εισοδημάτων – ενώ επίσης «αναγνωρίστηκε και η ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για αμοιβαία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Η συζήτηση για το χρέος «θα ανοίξει στην ώρα της, προκειμένου να καταλήξουμε μέχρι τον Ιούνιο σε ένα νέο αναπτυξιακό συμβόλαιο με τους εταίρους, για να μειωθούν οι στόχοι για τα υπέρογκα πλεονάσματα της επόμενης τρετίας που είναι συνώνυμα της πολιτικής της ακραίας λιτότητας» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Στρεφόμενος προς την αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως η ΝΔ και το Ποτάμι μέμφονται την κυβέρνηση πως «έχει συνθηκολογήσει και υπογράψει μνημόνια», την ίδια ώρα που λένε ότι «οδηγεί τη χώρα στα βράχια».

«Την απάντηση σ’ αυτές τις αντιφάσεις του αντιπολιτευτικού λόγου, την δίνει η ίδια η ζωή» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Ας μας πει σήμερα ο κος Σαμαράς, ο κος Θεοδωράκης: Είναι Μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση; Ο νόμος για τις 100 δόσεις που μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα έφερε στα ταμεία 100 εκατ. ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης έφερε μέσα σε πέντε μήνες μόλις 70 εκατομμύρια; Είναι Μνημόνιο το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από τα ασφαλιστικά ταμεία που μας γλυτώνει απ’ τις περικοπές στις συντάξεις που οι ίδιοι αποφασίσατε; Είναι Μνημόνιο η άρνησή μας να αυξήσουμε τον ΦΠΑ ή η λύση που δώσαμε για την βιομηχανία ζάχαρης; Είναι όλα αυτά παράταση του Μνημονίου;” αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Η παρούσα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, δεν δίστασε με όλους τους εκπροσώπους της, όπου κι αν βρέθηκε το τελευταίο διάστημα, να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, να διεκδικήσει όσα είχαν ξεχαστεί, να πει απαγορευμένες λέξεις – “αξιοπρέπεια, εθνική κυριαρχία, εθνικό σχέδιο ανάπτυξης” – αλλά και άλλες δύσκολες λέξεις, όπως “Ζήμενς, κατοχικό δάνειο, πολεμικές επανορθώσεις”, ακόμα και μέσα στο Βερολίνο. “Έπραξα ορθά που τα είπα αυτά στο Βερολίνο κε Σαμαρά, ή θα έπρεπε μήπως να πω κι εγώ “ουδείς αναμάρτητος” στην κα Μέρκελ;» ανέφερε δηκτικά ο πρόεδρος της κυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.