Συνάντηση Λαγκάρντ-Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επισκέφτηκε τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, την Κυριακή, 5 Απριλίου και  είχε μαζί της συνάντηση η οποία κράτησε τρεις ώρες. 

Οι δύο αξιωματούχοι είχαν μια άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης. Μετά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε σε δηλώσεις τους ότι η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά όλες τις δόσεις στο ΔΝΤ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να κάνει «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και να προσπαθήσει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων, και ειδικά της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

Η διαβεβαίωση αυτή έρχεται μετά τα παράπονα για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα τεχνικά κλιμάκια στη συλλογή στοιχείων. Τα παραπονα αυτά, κατά πληροφορίες, έχουν φτάσει μέχρι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τη «διαβεβαίωση από τον υπουργό» ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση της προς το Ταμείο στις 9 Απριλίου.

Παρατήρησε επίσης πως η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και προσέθεσε ότι το Ταμείο θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα για να τη βοηθήσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και αυξήσει την απασχόληση.

Όπως είπε η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, συμφώνησε με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δέσμευσήη του για τη βελτίωση των δυνατοτήτων των τεχνικών κλιμακίων στη συνεργασία τους με τις ελληνικές Αρχές.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, συνοδευόμενη από τον Πολ Τόμσεν έφθασε πρώτη στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και μετά από λίγο, στις 1:00 το πρωί ώρα Ελλάδας, υποδέχθηκε τον  Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι δύο αξιωματούχοι είχαν μια άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Μ. Ιγνατίου από τις ΗΠΑ ο κ. Βαρουφάκης συναίνεσε σε εμπεριστατωμένους ελέγχους στην Αθήνα από στελέχη του Ταμείου.

Σημαντικό κρίνεται το ραντεβού που θα έχει στην Ουάσινγκτον ο κ. Βαρουφάκης και ο Τάκης Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, με την Κάρολαιν Άτκινσον σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.

Η Άτκινσον, παλιά γνώριμη του κ. Ρουμελιώτη από το ΔΝΤ θα ενημερωθεί για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και θα συζητήσει με τους Έλληνες αξιωματούχους ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε για την συνάντηση: «Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε την Κυριακή επί δυόμισι ώρες με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ στο γραφείο της στην Ουάσινγκτον. Η συνάντηση εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και ήταν παραγωγικότατη.

» Ως επί το πλείστον συζητήθηκε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Υπουργό Οικονομικών να τονίζει πως η κυβέρνηση εξελέγη στην βάση ενός πολυσχιδούς και σε βάθος μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο είχε την ευκαιρία να εκθέσει αναλυτικά στην κα Λαγκάρντ. Περαιτέρω συζητήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brussels Group, με παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

» Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων αποπληρωμής της χώρας προς το ΔΝΤ, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να σεβαστεί όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις.

» Τη Δευτέρα το πρωί, ώρα Ουάσινγκτον, ο κ. Βαρουφάκης θα γίνει δεκτός από την ηγεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ενώ στην μία το μεσημέρι θα έχει συνομιλία με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα κα Caroline Atkinson».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.