Στον εκθεσιακό χώρο θα υπάρχουν επίσης προθήκες με αρχιτεκτονικά θραύσματα, λίθινα μέλη, τμήματα από ειδικά στοιχεία δαπέδων, κεραμίδια, σίμες, ακροκέραμα, σιδερένια δεσίματα ξύλινης οροφής κ.ά. Στη δεύτερη μεγάλη αίθουσα-αίθριο θα φιλοξενηθεί μια μόνιμη έκθεση γλυπτών, αγαλμάτων κ.λπ. Το κεντρικό κλίτος θα εγκαινιαστεί με μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «Αιγών Μνήμη», που θα περιλαμβάνει και την παρουσίαση για πρώτη φορά αρκετών ευρημάτων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και από άλλους βασιλικούς τάφους (τάφους βασιλισσών κ.λπ.) μετά τον τάφο του Φιλίππου.
Εκτός των άλλων στο νέο Μουσείο διαμορφώνονται οι χώροι που θα φιλοξενήσουν εργαστήρια κ.λπ., αλλά και μεγάλοι λειτουργικοί αποθηκευτικοί χώροι όπου θα μεταφέρονται και θα φυλάσσονται τα νέα ευρήματα. Ενα μεγάλο αρχαιολογικό εργαστήριο-εργοτάξιο έχει στηθεί εδώ και αρκετό καιρό σε όλο τον χώρο του ανακτόρου του Φιλίππου του Β’ -χτίσθηκε από το 359 έως το 336 π.Χ- που κάλυπτε σε εμβαδόν τον εντυπωσιακό αριθμό των 12.000 τ.μ. και δεσπόζει σε ένα υπερυψωμένο σημείο στις υπώρειες των Πιερίων.
Σήμερα η αναστήλωση-ανάταξη του ανακτόρου, στο μέγιστο δυνατό, που έχει ενταχτεί η πρώτη του φάση στο ΕΣΠΑ με ένα ποσό 7 εκατ. ευρώ, αποτελεί ένα πολυσύνθετο εγχείρημα. Δεν είναι μόνο η συντήρηση των ψηφιδωτών του δαπέδου που γίνεται εκατοστό με εκατοστό.
Κομματάκι κομματάκι ενώνονται τα αρχαία μέλη ώστε να πάρουν τη θέση τους πάνω στο μνημείο, το οποίο αποκτά μια τρισδιάστατη εικόνα-μορφή. Για να γίνει αυτό σε σημεία και τμήματα όπου είναι απαραίτητο συμπληρώνονται τα μέλη με νέο υλικό, που κατασκευάζουν με ακρίβεια τα ειδικά συνεργεία.
Η χρηματοδότηση
Στην πρώτη φάση μέχρι τα τέλη του 2015 αρχές του 2016 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η ανάταξη ενός σημαντικού τμήματος του ανακτόρου και να γίνει ο χώρος επισκέψιμος για το κοινό. Αυτό που ευελπιστούν οι αρχαιολόγοι είναι ότι θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης, που θα περιλαμβάνει και την ανάταξη της βόρειας πλευράς και του υπόλοιπου της ανατολικής, ενώ οι περίπου 30 κολόνες που θα φτάνουν και τα 7 μέτρα μαζί με τα επιστύλια θα δίνουν μια εντυπωσιακή εικόνα για το σημαντικότερο κτίριο της αρχαίας Μακεδονίας. Να σημειωθεί ότι στη βάση του ανακτόρου και σε οργανική ενότητα με αυτό έχει αποκαλυφτεί το θέατρο, στο οποίο δολοφονήθηκε ο Φίλιππος Β’.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ