Επέστρεψε στη Λευκωσία η τρόικα μετά από 9 μήνες

Facebook
Twitter
LinkedIn

Κλιμάκιο της τρόικας βρίσκεται στη Λευκωσία, όπου ξεκίνησαν οι επαφές, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, το οποίο είχε ανασταλεί για 9 μήνες, λόγω της μη εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, που αποτελούσε προαπαιτούμενο για τους διεθνείς πιστωτές. 

Το πλαίσιο, όπως τελικά ψηφίστηκε, στις 18 Απριλίου, από την κυπριακή Βουλή θα εξεταστεί διεξοδικά από τους διεθνείς πιστωτές της Κύπρου.

Κατά τις επαφές στην Λευκωσία το κλιμάκιο της τρόικας θα εξετάσει, επίσης, θέματα που αφορούν τις αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και ζητήματα εποπτείας, ενώ το κλιμάκιο των πιστωτών θα έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους των τραπεζών. Ακόμη, θα αξιολογηθεί η μέχρι σήμερα δημοσιονομική προσαρμογή και η πορεία του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ).

Η Κύπρος έχει λάβει ήδη δόση 350 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τον Δεκέμβριο, πριν η βουλή αναστείλει την εφαρμογή του νόμου των εκποιήσεων. Εκκρεμεί η δόση 87 εκατ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία θέλει να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα που δημιουργείται για την Κύπρο, μετά την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας και τις αναβαθμίσεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, ετοιμάζει την έξοδο της στις αγορές.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.