Με αφορμή τη συμμετοχή του στο διαφημιστικό σποτ αποσκληρυντικού πλυντηρίου γνωστής εταιρείας, το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έκρινε πειθαρχικά ελεγκτέο τον Γιώργο Λιάγκα, με αποτέλεσμα να του επιβάλει ποινή διαγραφής 5 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
Η κίνηση του παρουσιαστή του «Πρωινού ΑΝΤ1» έρχεται σε αντίθεση προς το άρθρο 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που επισημαίνει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει «να μην επιδιώκει και μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς».
Δείτε αναλυτικά την απόφαση:
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Απόφαση υπ’ αριθμ. 2/2015
Περίληψη: To ΔΠΣ, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο, τον συν. Γιώργο Λιάγκα, ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη του ΠΠΣ.
Ποινή: Με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή 5 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 2 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
=====================
Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΑ, συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015, στα επί της οδού Ακαδημίας 20 γραφεία του, υπό την προεδρία της προέδρου Μιμής Τουφεξή και με την παρουσία των τακτικών μελών Ελένης Τράϊου, Πάνου Τσίρου, Αναστάσιου Κοντογιαννίδη, Βέρας Δαμόφλη, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εξετάσει την από 18.12.14 έφεση του συν. Γιώργου Λιάγκα κατά της υπ’ αριθμ. 12/2014 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Η έφεση ασκήθηκε εμπρόθεσμα και το Συμβούλιο προχώρησε στην αποδεικτική διαδικασία.
Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1η παράταση δόθηκε στις 05.03.15.
Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία.
Με την προσβαλλόμενη απόφαση, το ΠΠΣ τον έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. Του επέβαλε με ψήφους 3 έναντι 2, την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, με την μειοψηφία να προτείνει την προσωρινή διαγραφή 8 μηνών.
Το ΠΠΣ στην 47η συνεδρίασή του (08.07.14), αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση αυτεπάγγελτης δίωξης με το ακόλουθο κατηγορητήριο:
«Το ΠΠΣ, ασκεί αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά του συν. Γιώργου Λιάγκα, ο οποίος εμφανίζεται με την εικόνα του να διαφημίζει από τηλεοράσεως το αποσκληρυντικό πλυντηρίου “CaCo” της εταιρείας Calgon.
Ενδεικτικά, η εν λόγω διαφήμιση προβλήθηκε στον Τ/Σ “Alpha” στις 17.06.14 και ώρα 4.30μμ, στον Τ/Σ “E” την 01.07.14 στις 11.20μμ, αλλά και σε άλλα τηλεοπτικά κανάλια και σε άλλες ώρες.
Η συμμετοχή του αυτή στην διαφημιστική καμπάνια, έρχεται σε αντίθεση προς το άρθρο 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει: «Να μην επιδιώκει και μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς».
Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας».
Αναπτύσσοντας την έφεσή του, ο εφεσιβάλλων συν. Γιώργος Λιάγκας, απέστειλε υπόμνημα, στο οποίο ανέφερε:
«Θα επιθυμούσα αρχικά να εκφράσω τη λύπη μου, που δεν μπορώ να παραστώ αυτοπροσώπως, καθώς οι καθημερινές επαγγελματικές μου υποχρεώσεις (καθημερινή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή και καθημερινή μεσημεριανή ραδιοφωνική εκπομπή) καθιστούν κάτι τέτοιο αδύνατο. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αυτό ασέβεια προς το όργανό σας. Σέβομαι την απόφαση του πρωτοβάθμιου οργάνου μας, προσδοκώ όμως την περαιτέρω κατανόηση των θέσεών μου από εσάς.
Σε ότι αφορά τώρα τη συμμετοχή μου σε τηλεοπτική παραγωγή ενημέρωσης της χρήσης καταναλωτικού προϊόντος (Calgon),όπως ανέφερα και στο πρωτοβάθμιο όργανο, προφανώς και γνώριζα ότι πρόκειται για ενέργεια προωθητικού χαρακτήρα. Το γεγονός όμως ότι είχε την μορφή συνεντεύξεων με ειδικούς, μέσω των οποίων προέκυπταν τα οφέλη από τη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος, άρα κομμάτι που αφορά και δημοσιογραφική εργασία, θεώρησα ότι διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη ενέργεια σε σχέση με άλλες καθ” αυτό διαφημιστικές καμπάνιες.
Είναι δε γνωστό, ότι πλέον στην συντριπτική πλειοψηφία των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, που παρουσιάζουν επαγγελματίες δημοσιογράφοι, κάτι τέτοιο, δηλαδή οι έμμεσες αναφορές σε προϊόντα, είναι κάτι απόλυτα συνηθισμένο, φυσιολογικό και επιβεβλημένο, γιατί έτσι προκύπτουν κέρδη για τα μέσα και άρα μέσω αυτών πληρώνονται και οι εργαζόμενοι.
Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να δικαιολογηθώ, δεν θεωρώ όμως ότι έκανα κάτι περισσότερο από αυτό που η πλειοψηφία των συναδέλφων που έχουν δικές τους εκπομπές σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και διαδίκτυο και στις οποίες απασχολούνται 100άδες δημοσιογράφοι, κάνουν.
Έχω την τύχη να ασχολούμαι με το λειτούργημα της δημοσιογραφίας περί τα 18 χρόνια. Στα περισσότερα από αυτά έχω ηγηθεί ομάδων, εκπομπών, εφημερίδων και διαδικτυακών τόπων, προσφέροντας πολλές θέσεις εργασίας σε δημοσιογράφους με γνώμονα τη συναδελφική αλληλεγγύη. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ να προσβάλλω ή να ευτελίσω το λειτούργημά το οποίο εκτελούμε ή να παραβώ τις αξίες που προκύπτουν από το Καταστατικό, αλλά και από το ήθος και την προσωπικότητα του καθένα μας ξεχωριστά.
Λυπάμαι για την αναστάτωση που προκάλεσα και δηλώνω πως θα σεβαστώ την οριστική απόφαση του οργάνου σας».
Οι μάρτυρες του εφεσιβάλλοντος, κατέθεσαν:
Ο συν. Νίκος Μισίρης, σε ερώτηση για την εκδικαζόμενη υπόθεση, απάντησε μεταξύ άλλων:
«…Ο συν. Λιάγκας φυσικά πληρώθηκε γι’ αυτή τη διαφήμιση, γνωρίζω πως οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να πληρώνονται για διαφημίσεις, απλώς τα τελευταία χρόνια πολλοί συνάδελφοι αναγκάζονται να κάνουν κάποιες άμεσες ή έμμεσες αναφορές προϊόντων, προκειμένου να υπάρχει βιωσιμότητα στη δουλειά μας…».
Σε ερώτηση αν γνωρίζει ότι το κανάλι του επέβαλε τη διαφήμιση ή τη βρήκε μόνος του, απάντησε ότι δεν γνωρίζει.
«Ερ.: Κατά τη γνώμη σας, η βιωσιμότητα το τηλεοπτικού καναλιού “Antenna”, εκτός από τις κανονικές διαφημίσεις που εκπέμπονται απ’ το κανάλι, εξαρτάται και από τις διαφημίσεις που κάνουν οι δημοσιογράφοι, παραβιάζοντας το Καταστατικό της Ένωσής του και τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας;
Απ.: Θεωρώ πως για τη συγκεκριμένη διαφήμιση ο κ. Λιάγκας είχε παραπλανηθεί από την ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής, που είχε αναλάβει τη συγκεκριμένη διαφήμιση. Δεν ζήτησε ο τηλεοπτικός σταθμός “Antenna” να κάνει ο κ. Λιάγκας τη συγκεκριμένη διαφήμιση, θεωρώ ότι το ζήτησε η ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής διαφημίσεων…».
Η συν. Ελεάνα Τρυφίδου, μεταξύ άλλων, είπε:
«…Ερ.: Εδώ πρόκειται για ένα δημοσιογράφο μέλος της ΕΣΗΕΑ, ο οποίος γνώριζε ότι με τη διαφήμιση αυτή, παραβίαζε και το Καταστατικό και τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Τι τον ώθησε να την κάνει;
Απ.: Εξ όσων γνωρίζω και ο ίδιος θεώρησε ότι ήταν οριακά μεταξύ διαφήμισης-συνέντευξης κα όπως μου είπε, δεν θα ξανασυμβεί».
Κληθείς σε απολογία, ο εφεσιβάλλων συν. Γιώργος Λιάγκας, απέστειλε απολογητικό, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε αρχικά διατυπώσει:
«Θα επιθυμούσα αρχικά να εκφράσω τη λύπη μου, που δεν μπορώ να παραστώ αυτοπροσώπως, καθώς οι καθημερινές επαγγελματικές μου υποχρεώσεις (καθημερινή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή και καθημερινή μεσημεριανή ραδιοφωνική εκπομπή) καθιστούν κάτι τέτοιο αδύνατο.
Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αυτό ασέβεια προς το όργανό σας, το οποίο τιμώ και την απόφαση του θα σεβαστώ.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή μου σε τηλεοπτική παραγωγή ενημέρωσης της χρήσης καταναλωτικού προϊόντος (Calgon), προφανώς και πρόκειται για ενέργεια προωθητικού χαρακτήρα, το γεγονός όμως ότι είχε την μορφή συνεντεύξεων με ειδικούς, μέσω των οποίων προέκυπταν τα οφέλη από τη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος, άρα κομμάτι που αφορά και δημοσιογραφική εργασία, θεώρησα ότι διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη ενέργεια σε σχέση με άλλες καθ” αυτό διαφημιστικές καμπάνιες.
Είναι δε τοις πάσι γνωστό, ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, που παρουσιάζουν επαγγελματίες δημοσιογράφοι, κάτι τέτοιο, δηλαδή οι έμμεσες αναφορές σε προϊόντα, είναι κάτι απόλυτα συνηθισμένο και φυσιολογικό, γιατί έτσι προκύπτουν κέρδη για τα μέσα και άρα μέσω αυτών πληρώνονται και οι εργαζόμενοι.
Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να δικαιολογηθώ, δεν θεωρώ όμως ότι έκανα κάτι περισσότερο από αυτό που η πλειοψηφία των συναδέλφων που έχουν δικές τους εκπομπές σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και διαδίκτυο και στις οποίες απασχολούνται 100άδες δημοσιογράφοι, κάνουν.
Έχω την τύχη να ασχολούμαι με το λειτούργημα της δημοσιογραφίας περί τα 18 χρόνια. Στα περισσότερα από αυτά έχω ηγηθεί ομάδων, εκπομπών, εφημερίδων και διαδικτυακών τόπων, προσφέροντας πολλές θέσεις εργασίας σε δημοσιογράφους με γνώμονα τη συναδελφική αλληλεγγύη.
Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ να προσβάλλω ή να ευτελίσω το λειτούργημα το οποίο ασκούμε ή να παραβώ τις αξίες που προκύπτουν από το Καταστατικό, αλλά και από το ήθος και την προσωπικότητα του καθένα μας ξεχωριστά.
Λυπάμαι για την αναστάτωση που προκάλεσα και δηλώνω πως θα σεβαστώ απόλυτα την απόφαση του Δευτεροβάθμιου οργάνου του Σωματείου μας».
Το ΔΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, την απολογία του εφεσιβάλλοντος και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:
Ο συν. Γιώργος Λιάγκας με τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική διαφήμιση του αποσκληρυντικού πλυντηρίου “CaCo” της εταιρίας Calgon, παραβίασε τον Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας που προβλέπει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει: «Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς».
Ο ισχυρισμός του ότι η εν λόγω διαφήμιση «είχε τη μορφή συνεντεύξεων με ειδικούς, μέσω των οποίων προέκυπταν τα οφέλη από την χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος, άρα κομμάτι που αφορά και δημοσιογραφική εργασία, θεώρησα ότι διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη ενέργεια σε σχέση με άλλες καθ’ αυτό διαφημιστικές καμπάνιες» δεν έπεισε το Συμβούλιο, το οποίο εκτίμησε ότι μοναδικός σκοπός του συναδέλφου ήταν το οικονομικό όφελος. Επίσης, από την απολογία του και από τις μαρτυρικές καταθέσεις δεν προκύπτει ότι πιέστηκε, από το τηλεοπτικό κανάλι στο οποίο εργάζεται, να συμμετάσχει στη διαφήμιση, αλλά ότι ήταν δική του επιλογή.
Κατόπιν αυτών, τo ΔΠΣ, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο, τον συν. Γιώργο Λιάγκα, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.
Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2 επέβαλε την προσωρινή διαγραφή 5 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 2 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.