Ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες, λίγο πριν τις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Οι διαβουλεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με την ΕΕ και τους θεσμούς την Κυριακή κράτησαν μόλις 45 λεπτά.Τελείωσαν και δεν θα συνεχιστούν, διότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές, που εστιάζονται στη λήψη νέων μέτρων από την ελληνική πλευρά, όπως τονίστηκε.
Ο εκπρόσωπος του κ.Γιούνκερ σημείωσε ότι εάν υπάρξουν «σκληρές προσπάθειες» είναι εφικτό να υπάρξει λύση ως το τέλος του μήνα.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, όπως διευκρινίστηκε, το θέμα της Ελλάδας δεν πρόκειται να συζητηθεί στο επερχόμενο Eurogroup.
Ο ανταποκριτής των Financial Times, Πήτερ Σπήγκελ, μετέδωσε μέσω twitter πως είχε σύντομη συνομιλία με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ο οποίος στην ερώτηση εάν η σύντομη συνάντηση είναι “κακό σημάδι” απάντησε χαμογελώντας: “Θα δούμε”.
Οι συνομιλίες θα συνεχισθούν σε επίπεδο Eurogroup, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής
«O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.
Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση.
Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.
O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».
Δραγασάκης: Δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λίγη ώρα μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.
Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.
Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας».
Προτασεις-σοκ από το ΔΝΤ για νέα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ
Η διαδικασία φέρεται να «τορπιλίστηκε» από τις απαιτήσεις των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για λήψη νέων μέτρων λιτότητας και αύξησης εσόδων, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, προτάθηκε σειρά περικοπών στις συντάξεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ και αντίστοιχη αύξηση 1,8 δισ. ευρώ των εσόδων από το ΦΠΑ.
Οπως μετέδωσε από τις Βρυξέλλες η ανταποκρίτρια του Mega, η γενική εικόνα από την πλευρά των δανειστών είναι ότι η Ελλάδα ουσιαστικά έφερε στο τραπέζι «μία από τα ίδια», καθώς πέρα των αντισταθμιστικών μέτρων περίπου 500 εκατ. ευρώ δεν υπήρξε κάποια αντιπρόταση για να καλυφθεί η «τρύπα» των περίπου 2 δισ. ευρώ.
Οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ επέμειναν στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η οποία και προσέθεσε ότι, παρότι η πλευρά του ΔΝΤ ήταν αυτή που έθεσε τα συγκεκριμένα ζητήματα με πιο επίμονο τρόπο, δεν υπήρξε διαφοροποίηση από κάποια άλλη πλευρά, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως «κοινή γραμμή».
Από την πλευρά των θεσμών, πάντως, η στάση τους είναι ότι «παραμένουν στο τραπέζι» και περιμένουν την απάντηση της ελληνικής πλευράς στις προτάσεις τους.
Καμία μείωση σύνταξης, καμία αύξηση ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα (01.06.2015), όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό, ενώ επισημαίνουν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες – δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό, όπως υποστηρίζουν.
Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα.
Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη -το πείραμα αρκετά κράτησε, τονίζουν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% (ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ) από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.
Reuters: Η Ελλάδα ζήτησε ως αντάλλαγμα ελάφρυνση χρέους
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις, συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Η πηγή ωστόσο αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιοι συμμετέχουν στις συνομιλίες αυτές, όμως παραδέχθηκε πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επωμισθεί μεγαλύτερο χρέος χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους ελάφρυνση.
«Διεξάγεται συζήτηση», δήλωσε η πηγή, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο επίπεδο διεξάγονται οι συνομιλίες.