“Νίκος Καζαντζάκης” η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Λαμπριάνας Κυριακού

Μετά τις ταινίες ΚΑΒΑΦΗΣ, EL GRECO και Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ, ο Γιάννης Σμαραγδής επιστρέφει   με μια ακόμη μεγάλη ταινία που φέρει τον τίτλο «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ».

Την νέα του ταινία ανακοίνωσε στους εκπροσώπους  των ΜΜΕ,  το μεσημέρι της Δευτέρας, από το ξενοδοχείο Athens Plaza.

 

«Σας ευχαριστώ που είστε σήμερα εδώ. Ξέρετε ο Νίκος Καζαντζάκης, είναι από τις Ελληνικές προσωπικότητες που δεν αξιολογήθηκε όπως θα του άξιζε  από την Ελλάδα – από τους Έλληνες.. Μέσα από την ταινία αυτή, θέλουμε  και πιστεύουμε  ότι θα προβληθεί η μεγάλη   αλλά και ελκυστική προσωπικότητα  του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και οι τόποι που έζησε, αγάπησε  και τον γοήτευσαν.» προλόγισε ο Γιάννης Σμαραγδής.

Είναι μια υπαρξιακή αναζήτηση του συγγραφέα ο οποίος ταξιδεύοντας σε όλο το κόσμο διεκδικεί βιωματικά να κατανοήσει τον Χριστό, τον Βούδα, τον Λένιν, για να καταλήξει, μέσω του Οδυσσέα, στην Κρητική Ματιά: «Η ζωή είναι ανήφορος και πρέπει να τον ανέβουμε με αξιοπρέπεια και ανδρεία.»Το σενάριο της ταινίας βασίζεται πάνω στην πνευματική αυτοβιογραφία του μεγάλου Ελληνα και στηρίζεται πάνω στο έργο του ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ. Τα  γυρίσματα της ταινίας, έχουν προγραμματισθεί  να ξεκινήσουν τον Απρίλιο του 2016.  Θα  γίνουν γυρίσματα στην Ελλάδα, στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Αίγινα, στις θάλασσες του Αιγαίου,  στην Γαλλία, Παρίσι και Αντίπολη, στην Αυστρία, Βιέννη, στην Γερμανία, Βερολίνο καθώς και στην Κίνα μια χώρα που επίσης  θα συμμετάσχει στην Παραγωγή. Κεντρική γλώσσα της ταινίας θα είναι τα Ελληνικά.

Ο Γιάννης Σμαραγδής, εκ πρώτης παρουσίασης, σύστησε τους Έλληνες  πρωταγωνιστές της ταινίας καθώς και τους Ευρωπαίους συμπαραγωγούς της διεθνούς ταινίας, που ήρθαν στην Αθήνα ειδικά για την παρουσίαση αυτής της δουλειάς.  Από την Γαλλία ο   κύριος Vincent Michaud  (2017 Films Sarl),  από την Γερμανία ο κύριος Stelios Ziannis   (Aktis Film Production UG) και από την Αυστρία ο κύριος Thomas Christian Eichtiger  (Tranmitter Film Co. Ltd)

Οι ξένοι παραγωγοί εξέφρασαν από κοινού, το παράπονο ότι στις χώρες τους δεν θα βρεις εύκολα, ίσως και καθόλου, ένα βιβλίο του Καζαντζάκη μεταφρασμένο.

«Στην Ευρώπη του σήμερα όπου υπάρχουν εντάσεις και διαφοροποιήσεις, η  τέχνη  πρέπει να παίξει το  ρόλο της, δηλαδή   να ενώνει τους ανθρώπους και να τους δίνει δύναμη. Εμείς,  οι άνθρωποι του κινηματογράφου το αποδεικνύουμε έμπρακτα. Τέσσερες διαφορετικές  χώρες  της Ευρώπης Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία  ενώνουμε  τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε μια ταινία  για τον Κρητικό Έλληνα, τον Ευρωπαίο και  τον οικουμενικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη!, είπε ο Γιάννης Σμαραγδής ενώ τόνισε ότι «Μέσα από την ταινία θέλουμε  και πιστεύουμε  ότι θα προβληθεί η μεγάλη   αλλά και ελκυστική προσωπικότητα  του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και οι τόποι που έζησε, αγάπησε  και τον γοήτευσαν.» συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης

Τον νεαρό Νίκο Καζαντζάκη, θα υποδυθεί ένας σπουδαίος ηθοποιός της γενιάς του ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, «Είναι ένα μεγάλο δώρο  και πρόκληση ο ρόλος αυτός. Ο Καζαντζάκης, υπήρξε ένα χείμαρρος δημιουργικότητας. Όταν ανοίγεις μια πτυχή του, τότε ξεπετάγονται μπροστά σου δεκάδες ακόμη. Είναι ένας λαβύρινθος πληροφοριών που πρέπει να μελετήσεις πολύ για να κατανοήσεις».

Τη  γυναίκα του Ελένη Καζαντζάκη θα την ενσαρκώσει η Μαρίνα Καλογήρου. «Ένα θα θυμάμαι» λέει η Μ. Καλογήρου «αυτό που μου είπε ο κ. Σμαραγδής. Όπως αγαπάει η Ελένη Καζαντζάκη έτσι θα αγαπάει ο κόσμος στο μέλλον»

Στο ρόλο του Γιώργη Ζορμπά θα δούμε τον Θοδωρή Αθερίδη. «Νιώθω πολύ τυχερός και με τιμά  που στα μάτια του Ζορμπά, ο Γιάννης Σμαραγδής είδε εμένα.” Ενώ  στο ρόλο της Μελίνας Μερκούρη, την Ζέτα Δούκα. Έκπληξη  είναι ο ρόλος του Στάθη Ψάλτη. Λέει ο σκηνοθέτης «Καθώς έγραφα το ρόλο του καλόγερου,  μου ήρθε ξαφνικά στο μυαλό η εικόνα του Στάθη Ψάλτη. Ξέρετε εμένα μ αρέσουν πολύ οι ηθοποιοί που λατρεύονται από τον κόσμο. Όπως διάλεξα τον Σωτήρη Μουστάκα, όπως διάλεξα τον Λάκη Λαζόπουλο στις προηγούμενες μου ταινίες, έτσι φαντάστηκα και τον Στάθη Ψάλτη γι αυτό το ρόλο»

Όσο για τους ξένους ηθοποιούς  που θα ενσαρκώσουν τους πρωταγωνιστές σε μια πιο ώριμη ηλικία, δεν έγινε λόγος, αλλά θα παρουσιαστούν σε μια νέα συνέντευξη τύπου που θα γίνει στο μέλλον.

Στην συνέχεια ο Γιάννης Σμαραγδής, παρουσίασε την σύζυγό του και κύριο παραγωγό της ταινίας  Ελένη Σμαραγδή. Ενώ ευχαρίστησε  την αγαπητή κυρία Νέλλυ Κάτσου, τους Κρήτες Αντύπα Σηφάκη, Μιλτιάδη Καράτζη, Γιάννη Λεμπιδάκη, Αλέκο Δανδάλη και τους αδελφούς Αλεξάκη καθώς και τους Κρήτες,  από το εξωτερικό, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία.

«Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Χρήστο Μπάρλα τον δημιουργό του Ellines.com  για την βοήθειά του καθώς και τον αγαπητό φίλο Τέρενς Κουϊκ που με την ιδιότητά του ως δημοσιογράφος στηρίζει το έργο μου επί χρόνια και συνεχίζει να το κάνει  ακόμη και τώρα που μπερδεύτηκε και με την πολιτική… τον ευχαριστώ γι’ αυτό.»


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.