Κύπρος: Κομμάτι-κομμάτι βρίσκουν το θαμένο αεροσκάφος με τους Ελληνες καταδρομείς

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι υπάρχει αισιοδοξία για εντοπισμό της ατράκτου του αεροσκάφους “Νοράτλας” που καταρρίφθηκε κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας από φίλια πυρά κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι η επιστημονική ομάδα που εργάζεται στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, συνεχίζει να εντοπίζει μικρά και μεγάλα κομμάτια του αεροσκάφους, κάτι που επιβεβαιώνει ότι είναι κοντά στην άτρακτο.

Μετά τον εντοπισμό της θα ακολουθήσει σύντομα το κύριο μέρος της δεύτερης φάσης της επιχείρησης, που αφορά στον εντοπισμό λειψάνων.

Στο αεροπλάνο βρίσκονταν 32 Ελληνες καταδρομείς, από τους οποίους επέζησε μόνο ένας. Δώδεκα σοροί περισυνελέγησαν και τάφηκαν σε στρατιωτικό κοιμητήριο, ενώ πιστεύεται ότι τα λείψανα των 19 βρίσκονται μέσα στην άτρακτο.

Το αεροπλάνο κτυπήθηκε από ημέτερα πυρά την αυγή της 22ας Ιουλίου, 1974, λόγω ελλιπούς επικοινωνίας και μέσα στη σύγχυση της μάχης.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι η ομάδα εργάζεται ασταμάτητα, αλλά πρόσθεσε πως η διαδικασία διεξάγεται προσεκτικά και λαμβάνονται και όλα τα αναγκαία μέτρα για το ενδεχόμενο να υπάρχουν, όπως είναι οι πληροφορίες, εκρηκτικά μέσα στην άτρακτο που δεν εξερράγησαν.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι τα κομμάτια που έχουν ανευρεθεί φυλάγονται, ενόψει και της απόφασης που αναμένεται να παρθεί για τη μελλοντική αξιοποίηση του αεροσκάφους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.