Τσίπρας: Αναστολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση για εξεύρεση ισοδύναμων

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Στην αναστολή του μέτρου της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, στα μέσα Νοεμβρίου, ώστε στο μεσοδιάστημα να βρεθούν ισοδύναμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. 

Παράλληλα τόνισε η κυβέρνησή του θα προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση, ώστε να δρομολογηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η συμφωνία για το χρέος. Αν αυτά προχωρήσουν ομαλά, το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι εκείνο της επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη, όπως εκτίμησε.

Προανήγγειλε επίσης ότι άμεσα θα ανοίξει μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. «Αυτή ίσως θα είναι και η σημαντικότερη παρακαταθήκη αυτής της κυβέρνησης», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αναλαμβάνει εκ νέου με στόχο να ξεπεράσει τις δυσκολίες και στο τέλος της τετραετίας να έχει θέσει τις προϋποθέσεις για τη «νέα Ελλάδα», όπως είπε, χωρίς μνημόνια, χωρίς επιτροπεία των δανειστών, με ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αυτό είναι ένα εφικτό όραμα, σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο. «Αυτή η βουλή θα εξασφαλίσει την έξοδο τη χώρας από την κρίση» δήλωσε.

Ο δρόμος αυτός -όπως πρόσθεσε- δεν θα είναι εύκολος. «Θα είναι μία δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος, γεμάτη προκλήσεις», όπως είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η εντολή της 20ής Σεπτεμβρίου ήταν «εντολή σταθερότητας, εντολή τετραετίας», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνησή του έχει ξεκάθαρη εντολή, πέρα της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, να ξεκινήσει «μία μεγάλη πέρα τομών και μεταρρυθμίσεων» και να αποκαταστήσει αδικίες.

Αντιπολίτευση, πρόσθεσε, θα είναι το ολιγαρχικό καθεστώς, οι δυνάμεις του παλιού που ευθύνονται για την κατάσταση της χώρας. «Θα συγκρουστούμε» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η σταθερότητα πρέπει να αξιοποιηθεί για να προχωρήσουν οι αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθά, όπως είπε, το ότι η νέα συμφωνία «εξασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ» για τη χρησιμοποίηση πόρων για την ανάπτυξη.

Μίλησε ακόμα για ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, με ενίσχυση της εργασίας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας και αλλαγή της δημόσιας διοίκησης. «Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον. Είναι ένα δρόμος εφικτός όχι όμως και ευκολοδιάβατος», είπε.

 

Όπως τόνισε, για να γίνουν τα πρώτα βήματα, πρέπει να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στη δημόσια οικονομία. «Η υλοποίηση της συμφωνίας είναι αναγκαία συνθήκη, αλλά όχι και ικανή» προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε.

 

«Θα περάσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι αυτό περιλαμβάνει δύσκολα έως και, ας μην το κρύψουμε, επιβαρυντικά μέτρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 

Η επιτυχής έκβαση για χρέος και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών είναι ίσως ο πιο κρίσιμος κάβος για την αρχή της ανάκαμψης, τόνισε και εκτίμησε ότι στο βαθμό που υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, το α’ εξάμηνο του 2016 θα είναι εκείνο της επιστροφής στην ανάπτυξη.

 

Τα μεγάλα ζητήματα και οι τέσσερις μάχες

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρώτο μεγάλο ζήτημα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί επιμήκυνση πληρωμών, ρήτρα ανάπτυξης και μακρά περίοδο χάριτος, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.

 

Το δεύτερο ζήτημα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Ίσως και να είναι η τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία των τραπεζών, καθώς οι προηγούμενες ανακεφαλαιποιήσεις απέτυχαν παταγωδώς: δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα των κόκκινων δανείων, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις διατήρησαν τις ίδιες διοικήσεις που οδήγησαν τις τράπεζες στο χείλος του γκρεμού.

 

» Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Αγόρασε το Κράτος τις τράπεζες αφήνοντας το management στους παλαιούς μετόχους. Δεσμευόμαστε για τράπεζες με λεφτά δημοσίου που θα έχουν και το αντίστοιχο management. Η περίοδος της διαπλοκής και των εξαρτήσεων έχει τελειώσει οριστικά» συνέχισε.

 

Το τρίτο στοίχημα είναι η προσέλκυση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων με την κυβέρνηση να δημιουργεί ξεχωριστό δημόσιο φορέα. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για τις μεγάλες και σύνθετες επενδύσεις ο φορέας αυτός θα επιμελείται της υποβολής μελετών και της έκδοσης των αναγκαίων αδειών και σημείωσε πως θα εποπτεύει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών με το Δημόσιο.

 

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε επίσης τις 4 μεγάλες μάχες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση:

 

Ρύθμιση των κόκκινων δανείων

Επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά του θεσμού των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, των 3ετιών και της μετενέργειας. Σταθερός επίσης ο προσανατολισμός για την αύξηση του κατώτερου μισθού.

Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ

Η δοκιμασία για τη δημιουργία του νέου Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Διαφάνεια στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που δεν εξασφαλιζόταν από τις προηγούμενες διοικήσεις.

O κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ευρύτερης δυνατής συναίνεσης των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν τέτοιες συναινέσεις και στην Ελλάδα.

 

Μίλησε επίσης για δύσκολα σημεία της συμφωνίας αναφέροντας μεταξύ άλλων την αύξηση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς, τη φορολογία των αγροτών και το συνταξιοδοτικό. Για κάθε ένα από αυτά τα δύσκολα σημεία -είπε- θα κάνουμε τα πάντα να βρεθούν αντίδοτα ή να αμβλυνθούν οι συνέπειες.

 

Με την ευκαιρία αυτή αναφέρθηκε στο «καυτό» θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, ώστε στο μεσοδιάστημα να βρεθούν ισοδύναμα.

 

Σε ό,τι αφορά την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών στον αγροτικό τομέα μίλησε για αξιοποίηση πόρων ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ (2015-2021) με ταυτόχρονη δημιουργία και διατήρηση περισσότερων από 50.000 θέσεων εργασίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και τον επανακαθορισμό της έννοιας του «αγρότη κατά κύριο επάγγελμα» με στόχο τη διαφορετική φορολογική μεταχείριση.

 

Για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για τον εξορθολογισμό του οργανογράμματος των υπουργείων, την αξιολόγηση των εποπτευόμενων φορέων, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, τον περιορισμό της προσωπικής επαφής πολίτη-δημοσίων υπηρεσιών, την θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και νέου πειθαρχικού δικαίου, την θέσπιση Εθνικού Μητρώου για τα επιτελικά στοιχεία της Δημόσιας Διοίκησης, τη θέσπιση ενός δυναμικού και ευέλικτου συστήματος εσωτερικής μετακίνησης στην δημόσια διοίκηση και την ανάπτυξη της ψηφιακής πολιτικής, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ευρυζωνικότητας.

 

Πέρα από τα ζητήματα της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε μία σειρά άλλων δράσεων στις οποίες δίνει προτεραιότητα η κυβέρνησή του. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

 

Έκδοση καρτών μετακίνησης για ΑμεΑ, πολύτεκνους, τριτέκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών,

Ενεργοποίηση των καρτών υγείας ανασφάλιστων,

Σχολικά γεύματα για τους μαθητές δημοτικών σχολείων

Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις «αγορές χωρίς μεσάζοντες»

«Μεγάλος στρατηγικός στόχος» είπε ο κ. Τσίπρας είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ένα σύστημα ανάλογο του ΕΣΥ, αλλά για την κοινωνική προστασία.

 

Για τη υγεία μίλησε για πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων 1.093 υγειονομικών και 2.500 γιατρών και νοσηλευτών, αξιολόγηση των διοικήσεων των νοσοκομείων.

 

Για την Παιδεία μίλησε για μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ανάπτυξη ενός συστήματος αποτίμησης του έργου των σχολείων και των εκπαιδευτικών, θέσπιση ενός σύγχρονου συστήματος ειδικής αγωγής και παροχής εκπαιδευτικής υποστήριξης για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, καθώς και ένα νέο χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης.

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε νέο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας, ενώ τόνισε ότι σε ορίζοντα τετραετίας, η κυβέρνηση θα προσανατολιστεί στην καταπολέμηση της ανεργίας στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά, στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων επιστημόνων και στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση μίλησε για εξορθολογισμό και ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, κατάργηση των προκλητικών πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και επίλυση του προβλήματος βιωσιμότητας.

«Με σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να διατηρηθεί το ΕΚΑΣ μέχρι το 2020, και να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα ώστε να μη μειωθούν ραγδαία οι επικουρικές συντάξεις» είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας:

«Επιδιώκουμε ένα σύστημα με ενισχυμένο αναδιανεμητικό χαρακτήρα, με κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις».

«Σε αυτή την εθνική προσπάθεια επιθυμούμε η αντιπολίτευση να σταθεί αρωγός και να συμβάλλει δημιουργικά» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τη διαφθορά, οι στόχοι είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων που έχει ξεκινήσει ήδη το ΣΔΟΕ, να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλες οι λίστες των φοροφυγάδων, κυρίως η λίστα Λαγκάρντ, να παταχθεί το λαθρεμπόριο καπνικών και οινοπνευματωδών ποτών, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την σύναψη των δημοσίων συμβάσεων αλλά και να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες παρανομίας, να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, να υποστηριχθεί η ελληνική δικαιοσύνη σε κάθε ανοιχτή έρευνα για υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς και φοροδιαφυγής, να ενισχυθούν όλα τα ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης, να ολοκληρωθεί η διαδικασία κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς και όλοι οι οικονομικοί έλεγχοι στις αθλητικές ομοσπονδίες που εκκρεμούσαν για περισσότερο από μια δεκαετία, να εξυγιανθεί το πλαίσιο λειτουργίας του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος και να διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές υποθέσεις από την Αγροτική Τράπεζα μέχρι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Για την προσφυγική κρίση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «απέναντι στη λογική των φρουρίων και των φραχτών, απέναντι στη λογική που θέλει να μετατρέψει τα ευρωπαϊκά σύνορα σε πεδίο μάχης, εμείς πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αποδείξουμε ότι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η φιλοξενία δεν είναι ουτοπίες αλλά μπορούν να γίνουν πολιτική πράξη».

Ο Αλέξης Τσίπρας τέλος προανήγγειλε ότι άμεσα θα ανοίξει μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. «Αυτή ίσως θα είναι και η σημαντικότερη παρακαταθήκη αυτής της κυβέρνησης», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.