Υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης η Α. Μέρκελ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Έχει πράγματι η Αγκελα Μέρκελ πιθανότητες να βραβευθεί με το Νομπέλ Ειρήνης; Ειδικοί και χριστιανοδημοκράτες εκτιμούν ότι το αξίζει. Η ίδια πάντως λέει ότι η σχετική συζήτηση την στενοχωρεί. Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε!

 

Ποιος θα το φαντάζονταν πριν από ένα χρόνο ότι το μεγάλο φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης 2015 θα είναι η Αγκελα Μέρκελ; Και δεν είναι μόνο μέλη των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και ερευνητές, που θεωρούν πολύ πιθανή μια βράβευση της γερμανίδας καγκελαρίου λόγω των πρωτοβουλιών της στις προσπάθειες ειρήνευσης στην Ουκρανία, αλλά κυρίως για την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στα μέσα της εβδομάδας ακόμα και γραφεία στοιχημάτων, όπως το βρετανικό Ladbrokes, έβλεπαν την ΄Αγκελα Μέρκελ ως επικρατέστερη υποψήφια. Ο Νορβηγός ερευνητής ζητημάτων που σχετίζονται με την ειρήνη Κρίστιαν Μπεργκ Χάρπβικεν εξηγεί ως εξής τις πολλές πιθανότητες της καγκελαρίου: «Είναι πιθανώς ένα συνδυασμός ενός ηγετικού στιλ με ηθικά κριτήρια και μιας διαχείρισης δύσκολων και περίπλοκων προβλημάτων που καθιστούν την ΄Αγκελα Μέρκελ άξια για το κορυφαίο βραβείο». Ο διευθυντής του νορβηγικού ινστιτούτου είναι ένας από τους λίγους ειδικούς που τολμά να κάνει προβλέψεις για το Νομπέλ, αν και συνήθως….πέφτει έξω. Εξαίρεση αποτελούσε πέρυσι η Πακιστανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών Μαλάλα Γιουσαφσάι. Η τότε 17χρονη βραβεύθηκε από κοινού με τον ινδό Κάιλας Σατιάρτι, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες κατά της παιδικής εργασίας.

Η ίδια η ΄Αγκελα Μέρκελ πάντως δείχνει να αδιαφορεί για τις εικοτολογίες. Την περασμένη εβδομάδα, λίγο μετά τη τετραμερή σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία στο Παρίσι, δήλωνε ότι: «Δεν είναι τα μέσα ενημέρωσης που απονέμουν το Νομπέλ Ειρήνης. Επικεντρώνομαι στην δουλειά μου. Και πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά». Την Τετάρτη το βράδυ σε συνέντευξή της στην εκπομπή Anne Will του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD) η καγκελάριος παραδέχθηκε μάλιστα ότι η εικοτολογία τη στενοχωρεί. «Σε αυτή την περίοδο έχω άλλα ζητήματα που με απασχολούν».

Μέλη του κόμματός της ωστόσο θεωρούν ότι η ΄Αγκελα Μέρκελ αξίζει το Νομπέλ Ειρήνης. Ο πρώην γενικός γραμματέας του κόμματος Χάινερ Γκάισλερ τάχθηκε υπέρ της βράβευσης της καγκελαρίου λέγοντας ότι 25 χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας η απονομή θα έρχονταν τη σωστή χρονική στιγμή.

Διαφορετική άποψη έχει ωστόσο η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών. Αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt δείχνει ότι το 61% των ερωτηθέντων δεν πιστεύουν ότι η καγκελάριος είναι κατάλληλη υποψήφια για το Νομπέλ Ειρήνης, ενώ μόλις το 34% έχει αντίθετη γνώμη.

Υπομονή λίγες μόνο ακόμα ώρες. Στις 12 ώρα Ελλάδας θα γνωρίζουμε!

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.