Ποιες κατηγορίες δανειοληπτών προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς

Facebook
Twitter
LinkedIn

Με διαφοροποιήσεις της τελευταίας στιγμής υπέρ των δανειοληπτών στα εισοδηματικά όρια και τα όρια αντικειμενικής αξίας βάσει των οποίων θα παρέχεται προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αλλά χωρίς καμία αναφορά περί διαγραφής χρέους για καμία από τις δυο κατηγορίες δανειοληπτών κατατέθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό.

Συμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου η πρώτη κατηγορία για την οποία θα υπάρχει πλήρης προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας αφορά δανειολήπτες ακίνητα η εμπορική αξία των οποίων θα ξεκινά από τις 120.000 ευρώ για άγαμο και θα φτάνει έως τις 220.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια ενώ το οικογενειακό εισόδημα δεν θα ξεπερνά τις 20.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

Η κατηγορία αυτή αφορά μονό δανειολήπτες που έχουν ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο και βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής.

Στις περιπτώσεις αυτές θα εξετάζεται η δυνατότητα του νοικοκυριού για αποπληρωμή και θα ορίζεται μια δόση την οποία αν δεν καταφέρει να πληρώσει ο δανειολήπτης μετά την έκδοση οριστικής απόφασης από το Δικαστήριο θα την αναλαμβάνει να αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο και το σπίτι δεν θα βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Ωστόσο η εισφορά του Ελληνικού Δημοσίου δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα τρία χρόνια. Μάλιστα με υπουργική απόφαση θα πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 να έχουν καθοριστεί τα κριτήρια προσδιορισμού του ύψους συνεισφοράς του Δημοσίου αλλά και η ελάχιστη εισφορά του δανειολήπτη.

Τα κριτήρια για τη δεύτερη κατηγορία δανειοληπτών στην πραγματικότητα έχουν στόχο όχι την προστασία της πρώτης κατοικίας οριζόντια αλλά να γίνουν ξανά ενεργά τα κόκκινα δάνεια.

Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά το 38% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Οι δανειολήπτες της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να ενταθούν στη ρύθμιση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 υποβάλλοντας πρόταση εκκαθάρισης και ζητώντας από το δικαστήριο την προστασία της κυρίας κατοικίας τους υπο την προϋπόθεση πληρωμής δόσης.

 

Σε αυτή την περίπτωση το διαθέσιμο εισόδημα φτάνει έως τις 35.000 ευρώ ενώ η αντικειμενική αξία του ακινήτου έως και τις 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

 

Επίσης βασική προϋπόθεση είναι ο δανειολήπτης να υπήρξε συνεργάσιμος συμφώνα με τον ορισμό που δίνει ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ κατά το χρόνο της αρχικής καθυστέρησης του δανείου.

 

Η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο κάνει σαφές ότι το όποιο σχέδιο ρύθμισης αποφασίσει το δικαστήριο δεν θα μπορεί να προβλέπει για τις τράπεζες να βρεθούν σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν που θα βρίσκονταν εάν ένα προχωρούσαν σε πλειστηριασμό του ακινήτου. Η κατηγορία αυτή εκτιμάται τι αφορά περί τις 120.000 δανειολήπτες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.