O φόβος φέρνει πρωτη την ακροδεξιά στην Γαλλία…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μεγάλη νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, την πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Η Μαρίν Λεπέν έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικό εκλογικό αποτέλεσμα», στις πρώτες της δηλώσεις για την ιστορική επιτυχία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία.

«Αποστολή μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα την εθνική ενότητα που έχει ανάγκη η χώρα», είπε η Μαρίν Λεπέν, λίγη ώρα αφού δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών.

Σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολς, το Εθνικό Μέτωπο κερδίζει ανάμεσα στο 27% και το 31% της λαϊκής ψήφου και προηγείται σε έξι από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί, με περίπου 27%, ενώ τρίτοι έρχονται οι Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ (22,7%).

«Το Εθνικό Μέτωπο είναι αδιαμφισβήτητα η πρώτη δύναμη στη Γαλλία», σημείωσε στις πρώτες δηλώσεις της η κ. Λεπέν, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικό αποτέλεσμα που υποδεχόμαστε με ταπεινότητα». Τόνισε δε ότι το Εθνικό Μέτωπο είναι η μοναδική δημοκρατική δύναμη στη χώρα, καθώς «μπορεί να υπερασπιστεί το έθνος και την κυριαρχία του».Καμία «συνένωση» με τις εκλογικές λίστες της αριστεράς και καμία υποχώρηση ήταν το μήνυμα του Νικολά Σαρκοζί, ενόψει του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών την επόμενη Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως σε προηγούμενες αναμετρήσεις η κεντροδεξιά έχει συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές ώστε να περιοριστεί η δύναμη του Εθνικού Μετώπου, όμως το μήνυμα του κ. Σαρκοζί αποκλείει κάθε ενδεχόμενο τακτικών συμμαχιών.

Συνεργασία των «δυνάμεων της αριστεράς» στον δεύτερο γύρο ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ, με τους Σοσιαλιστές να προσδοκούν καλύτερο αποτέλεσμα με τη στήριξη ψηφοφόρων των Πράσινων και άλλων αριστερών δυνάμεων.

Πρόκειται για την τελευταία μεγάλη εκλογική αναμέτρηση πριν τις προεδρικές κάλπες του 2017.

Οι περιφέρειες στη Γαλλία έχουν εκτεταμένες αρμοδιότητες σε ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.