Όλα όσα έγιναν στην παρουσίαση δίσκου της Ελεωνόρας Ζουγανέλη

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

της Λαμπριάνας Κυριακού

Από το site της Groupama ασφαλιστική, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε πριν την επίσημη κυκλοφορία του, το νέο δίσκο της Ελεωνόρας Ζουγανέλη «Μ’ αγαπούσες κι άνθιζε» σε μουσική  Μίνου Μάτσα και στίχους  Ελένης  Φωτάκη.

 

Οι πρώτες εντυπώσεις θετικές.  Της πάει το λαϊκό της Ελεωνόρας και έχει να κατακτήσει πολλά ακόμα.

Στιχουργικά η Ελένη Φωτάκη, απέδειξε ακόμα μια φορά, ότι δεν είναι  απλά άξια, αλλά ο στιχουργικός της οίστρος, ταξιδεύει  σε όλων  των ηλικιών τις καρδιές. Η συνεργασία  με τον Μίνω Μάτσα  είναι καλλιτεχνικά ένα  από τα καλύτερα παντρέματα της εποχής μας.  Οι δυο κάνουν το ΕΝΑ.. το δυνατό τραγούδι.

Ο    στίχος και η μουσική, γενούν από αυτά τα πιο παλιά τραγούδια που έγραφαν περισσότερο μέσα στη ψυχή μας  και δεν έμεναν στην επιφάνεια του αυτιού μας.  Ένας δίσκος λαϊκά συναισθηματικός. Θα κρατήσω αυτό που λέει η Ελένη Φωτάκη στο δίσκο. «για το Μίνω δεν θα μιλήσω. Είναι το άλλο μισό  σ αυτά τα τραγούδια, κι αν μιλήσω θα διαιρέσω τη μονάδα. Και η μονάδα δεν διαιρείται»

Στο  ART FACTORY, στην Πειραιώς, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, το απόγευμα της 9ης Δεκεμβρίου, με 12 τραγούδια στις αποσκευές της – υποδέχθηκε τους φίλους της, για να τους παρουσιάσει, μαζί με τον Μίνω Μάτσα και ολόκληρη την οικογένεια της ΜΙΝOS  EMI τη ολοκαίνουργια δουλειά της.

Η βραδιά ξεκίνησε με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Minos-EMI/Universal, κα Μαργαρίτα Μάτσα η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και μίλησε μεταξύ άλλων και για αυτή τη συνεργασία των τριών: «Δεν είναι πολλές οι φορές τα τελευταία δέκα  χρόνια που έχουμε ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ με έναν  συνθέτη, μια  στιχουργό και μια ερμηνεύτρια. Στην ουσία έχουμε ένα μια συνεργασία με 3 συνδημιουργούς θα μπορούσα να πω, έχοντας ο καθένας στον πρότερο καλλιτεχνικό του βίο, μια πετυχημένη σταδιοδρομία.

Η αλήθεια είναι ότι τον Μίνω Μάτσα τον ξέρω πολύ καλά, με την Ελεωνόρα συνεργάζομαι περίπου δέκα χρόνια και ξέρω κάπως αρκετά καλά και τα δικά της χούγια. Χαίρομαι  όμως που μέσα απ αυτή την διαδικασία γνώρισα πολύ καλά και αγάπησα την Ελένη Φωτάκη.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο καθένας ξεπέρασε τα δικά του όρια και τα στεγανά του, έκανε ανυπέρβλητες υποχωρήσεις και όλοι μαζί μάθαμε τι σημαίνει να γεννιέται κάτι μέσα από αντιθέσεις.

Είναι γιορτή λοιπόν η σημερινή βραδιά, αφού έχουμε στα χέρια μας τον καρπό αυτής της συνεργασίας και προτρέχω να πω ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει όλους όσους δεν κατέθεσαν τα όπλα μπροστά σε δυσκολίες που έμοιαζαν ανυπέρβλητες μιας και από τις πρώτες κιόλας ακροάσεις, οι κριτικές είναι εξαιρετικές, τόσο από τους επαγγελματίες ακροατές του χώρου όσο και από το κοινό που χάρη στην ενέργεια της Groupama Ασφαλιστικής άκουσε τα τραγούδια πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ. Και θέλω να την ευχαριστήσω την Groupama Ασφαλιστική που είναι πάντα αρωγός στον πολιτισμό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα Μ.Μ.Ε. για την μαζική στήριξη του άλμπουμ και τον Μελωδία 99,2 που είναι ο χορηγός επικοινωνίας του CD».

 

«Εχω μάθει πάρα πολλά από αυτή τη συνεργασία. Οφείλω πολλά και στους δυο. Είναι η πρώτη δουλειά που συνεργάζομαι με λίγους ανθρώπους. Ήμουνα μαθημένη και μ άρεσε να συνεργάζομαι με πολλούς ανθρώπους, προσπαθώντας να είμαι ο ενωτικός κρίκος.  Συνάντησα στο δρόμου δυο ανθρώπους πολύ έντονους, με πολύ διαφορετικές πηγές, αλλά μπορεί να βγει κάτι πιο ουσιαστικό αν έχεις μια πηγή και προσπαθήσεις να αντλήσεις   από αυτή την πηγή όλες της τις μορφές. Αυτό που θέλω να ευχαριστήσω το Μίνω προσωπικά, επέμενε να τραγουδάω διαφορετικά με δοκιμές. Με ανάγκασε να μπω στο στούντιο από την αρχή μέχρι το τέλος, πράγμα που δεν αγαπούσα πάρα πολύ. Γενικώς είμαι ένας άνθρωπος που απελευθερώνομαι στο Live γιατί έχω πάντα τη χαρά να επικοινωνώ με τους ανθρώπους. Η μεγαλύτερη μου δυσκολία  στο στούντιο ήταν να βρω  τον τρόπο,  να νιώσω άνετα και να επικοινωνήσω. Ο Μίνως λοιπόν με ανάγκασε να επικοινωνήσω μαζί τους και να είναι πιο οικεία η διαδικασία του στούντιο σε μένα.» ήταν τα λόγια της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, λίγο πριν τραγουδήσει μερικά από τα τραγούδια του δίσκου.


Ο Μίνως Ματσας με τη σειρά του είπε: «Επιστρέφοντας από την Αμερική τον Δεκέμβριο του 2013 με περίμενε μια έκπληξη: όσον καιρό έλειπα, η Ελεωνόρα είχε τραγουδήσει στο σπίτι της τις πρώτες δοκιμές από τα τραγούδια που είχαμε γράψει με την Ελένη.

Δεν είχε ξανασυμβεί στα τόσα χρόνια που γράφω να βρω έτοιμα demo χωρίς να έχουμε κουβεντιάσει καν για το υλικό. Ενθουσιασμένος για το μπελά που μας βρήκε αλλά και κάπως αμήχανος τηλεφώνησα στην Ελένη.

Ενθουσιασμένος, που είχαμε ένα κορίτσι τόσο παθιασμένο και αμήχανος, για το πώς θα ανταποκριθούμε στην αυθόρμητη αγάπη κι εμπιστοσύνη που μας έδειξε.

Η ίδια όμως η Ελεωνόρα άθελά της μας ξεκλείδωσε δίνοντάς μας την έμπνευση και τη δύναμη να συνεχίσουμε έναν κύκλο τραγουδιών που ξεκινήσαμε το 2010 και διακόπηκε βίαια από την απρόσμενη αναχώρηση του Μητροπάνου. Ωστόσο με την Ελένη σταματήσαμε να γράφουμε μόνο προσωρινά, και προσπαθώντας να σηκώσω το βάρος της απώλειας του Δημήτρη ήρθε η ιδέα της Κατερίνας να γράψω την επόμενη δουλειά της Ελεωνόρας.

Από τότε πέρασαν μήνες, χρόνια και αυτή τη στιγμή έχουμε 12 τραγούδια με μια φωνή

που πιστεύω πως ξεκινάει τη χρυσή δεκαετία της ωριμότητάς της. Βέβαια, σε αυτά τα δυο χρόνια εργασίας άλλαξαν πολλά και στη ζωή της Ελεωνόρας: την επισκέφτηκε η Μερκούρη, ήπιε παρέα με την Piaf, έζησε την αγάπη του κόσμου σε τόσες συναυλίες της, και τώρα – Ω! – του Θαύματος μόλις μετακόμισε σ’ ένα καινούριο σπίτι.

Προχθές λοιπόν που πήγα να την συναντήσω για να δουλέψουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες – κατά βάθος για να σκοτώσω τη μελαγχολία ενός τέλους που δεν ήθελα να έρθει – και ενώ δοκίμαζα το λαχταριστό μυκονιάτικο κατσικάκι της γύρισε

και μου είπε σχεδόν σαν να μιλούσε στον εαυτό της: Αχ… η φωνή μου αλλάζει….

Νιώθω λοιπόν ευτυχής που κλείνοντας αυτόν τον κύκλο ανοίγουμε έναν ακόμη πιο φωτεινό δρόμο για τη γλυκιά Ελεωνόρα.

Και παρόλο που τα τραγούδια αυτά μας βρίσκουν σε έναν νέο κόσμο παράλογο,

ανόητο και σκληρό εμείς – και οι τρεις – προσπαθήσαμε να ζεστάνουμε τις ψυχές σας

και να πούμε δυο αλήθειες κατευθείαν από έναν κόσμο που δεν χωράνε δικαιολογίες.»

Στην παρουσίαση του δίσκου, είδαμε και την Φωτεινή Βελεσιώτου, αλλά και τον Δημήτρη Υφαντή. Οι τρεις καλλιτέχνες, που θα συμπράξουν από 18 Δεκεμβρίου στην Ακτή Πειραιώς με μια παράσταση που φέρει τον τίτλο «Κόντρα Ντουέτο» Σαφώς δυο γυναικείες  φωνές που είναι εντελώς διαφορετικές σε μια απρόσμενη αλλά απόλυτη συνάντηση επί σκηνή που θα συζητηθεί όσο καμία άλλη. Από το πόπ  στο λαϊκό – από το ροκ στο ρεμπέτικο…

Στην παρουσίαση η φωτεινή Βλελεσιώτου αλλά ο Δημήτρης Υφαντής τραγούδησαν μαζί με την Ελεωνόρα το τραγούδι «Διάφανος» του Θανάση Παπακωνταντίνου

Στην παρουσίαση του δίσκου, είδαμε και την Νατάσσα Μποφίλιου, που ήξερε και τραγουδούσε παρέα με ένα ποτήρι κρασί όλα τα νέα τραγούδια της Ελεωνόρας.



ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ

«Μ’ ΑΓΑΠΟΥΣΕΣ ΚΙ ΑΝΘΙΖΕ»

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ

ΣΤΙΧΟΙ: ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΑΚΗ, ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ




1. Δύση Και Ανατολή

Μουσική – Στίχοι: Μίνως Μάτσας


2. Το Ρομάντζο

Μουσική: Μίνως Μάτσας, Στίχοι: Ελένη Φωτάκη

3. Μ’ Αγαπούσες Κι Άνθιζε

Μουσική: Μίνως Μάτσας, Στίχοι: Ελένη Φωτάκη

4. Ως Κι Οι Θάλασσες

Μουσική: Μίνως Μάτσας, Στίχοι: Ελένη Φωτάκη

5. Το Κορμί Της Κοραλίας

Μουσική: Μίνως Μάτσας, Στίχοι: Ελένη Φωτάκη

6. Το Τελευταίο Σου Το Γεια

Μουσική – Στίχοι: Μίνως Μάτσας

7. Χωρίς Εξηγήσεις

Μουσική – Στίχοι: Μίνως Μάτσας

8. Ενθύμιο

Μουσική: Μίνως Μάτσας, Στίχοι: Ελένη Φωτάκη

9. Κλαίει Ο Άγγελός Μου

Μουσική: Μίνως Μάτσας, Στίχοι: Ελένη Φωτάκη

10. Μείνε

Μουσική: Μίνως Μάτσας, Στίχοι: Ελένη Φωτάκη

11. Πίσω Απ’ Τις Γρίλιες

Μουσική: Μίνως Μάτσας, Στίχοι: Ελένη Φωτάκη

12. Μαργαρίτα

Μουσική: Μίνως Μάτσας, Στίχοι: Ελένη Φωτάκη

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.