Η Χάρη Μαρίνη διοργανώνει μια διαφορετική «Μετα-κίνηση» και μιλά στο Avecnews.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Χάρη Μαρίνη και η ομάδα της “PartSuspended” δίνουν πάντα παραστάσεις με άποψη, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και την προσοχή του κοινού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

Η τρέχουσα παράσταση τους, στο BIOS Tesla «Αφίξεις-Αναχωρήσεις: Σταθμόs 3»παίζεται μ’ επιτυχία και γι’ αυτό πήρε παράταση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

 

Η ίδια η σκηνοθέτης, μοιράζοντας την εβδομάδα της ανάμεσα στο Λονδίνο, όπου διδάσκει σύγχρονες τεχνικές θεάτρου στο QueenMary, UniversityofLondonκαι παραδίδει σεμινάρια σε επαγγελματίες ηθοποιούς και στην Αθήνα και πριν φύγει για τον Σταθμό 4 της παράστασης που θα παρουσιαστεί σε Φεστιβάλ του εξωτερικού..Ετοιμάζει μια συζήτηση την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, μετά την παράσταση με θέμα την «Μετα-κίνηση».


Μ’ αφορμή αυτή της την πρωτοβουλία αλλά και την επιτυχία που γνωρίζουν οι παραστάσεις της ομάδας “PartSuspended”  συνάντησα την Χάρη ένα απόγευμα πριν την παράσταση στο BIOS…

Μιλάει στη Γιώτα Δημητριάδη


Θα ήθελα να μου μιλήσετε για τις μέχρι τώρα εμπειρίες σας από τις παραστάσεις σας στο BIOS Tesla. Πώς αντιδρά το κοινό;

Οι αντιδράσεις του κοινού στην παράστασή μας «Αφίξεις-Αναχωρήσεις: Σταθμός 3» που λαμβάνει χώρα στο BIOS Tesla ποικίλουν. Υπάρχουν θεατές που γελάνε και είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε δράσεις και ερωτήσεις που είναι ανοιχτές ως προς τη συμμετοχή του κοινού. Θεατές που συγκινούνται σε στιγμές που οι χαρακτήρες εξομολογούνται τους λόγους της μετακίνησής τους ή την εμπειρία τους για το τι μπορεί να σημαίνει μια μετακίνηση. Και θεατές που αναρωτιούνται για τη συνεύρεση των ετερόκλητων «επιβατών» και την μετέπειτα πορεία τους. Ο κάθε χαρακτήρας στην παράσταση έχει κάτι ξεχωριστό και έτσι το κοινό ταυτίζεται μαζί τους σε διαφορετικές στιγμές και για διαφορετικούς λόγους.



Η παράσταση συνδυάζει όπως και τα ίδια τα ταξίδια, πολλά διαφορετικά συναισθήματα.Καταφέρνει την μια στιγμή να μας κάνει να γελάμε μ’ ένα ανέκδοτο και την άλλη να προβληματιζόμαστε, ακόμα και να δακρύζουμε μ’ αφορμή τον ξεριζωμό ενός ανθρώπου. Δραματουργικά πόσο δύσκολη ήταν αυτή η ισορροπία;

Η ισορροπία αυτή ήταν αρκετά δύσκολη, όμως ήθελα να πειραματιστούμε και να τη δοκιμάσουμε. Με ενδιέφερε να δω πώς θα μπορούσε μια παράσταση να επεξεργαστεί τι σημαίνει μια μετακίνηση, μια «άφιξη» ή μια «αναχώρηση» μέσω μιας σύνθεσης ανθρώπων και καταστάσεων κατά την οποία ο καθένας από τη θέση του μοιράζεται την εμπειρία του. Υπάρχουν θέματα μέσα στην παράσταση όπως η απογοήτευση των νέων ανθρώπων και η τάση φυγής τους από μια καθημέρινότητα που δεν τους επιτρέπει να επικοινωνήσουν τα όνειρά τους, καθώς και η μετακίνηση προσφύγων, το δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι τους, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα στις μέρες μας και τα οποία θέλαμε να τα δούμε σε αντιδιαστολή με μετακινήσεις για λόγους αναψυχής ή επαγγελματικών και άλλων υποχρεώσεων ή επιθυμιών. Έτσι δημιουργήσαμε ένα ψηφιδωτό ανθρώπων και ιστοριών που μεταφέρει ένα κομμάτι της ζωής μας με στόχο να κάνουμε τον θεατή να προβληματίσει αλλά και να χαμογελάσει.

Mε αφορμή την παράσταση οργανώνετε συζήτηση με θέμα «Μετα-κίνηση», την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου στις 22.00. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα-ανάγκη;

Η συζήτηση με θέμα «Μετα-κίνηση» προήλθε από την ανάγκη μας να δούμε το θέμα των μετακιν Τσιλιμπουνίδη (co-director of Ministry of Untold Stories and a Marie Curie Fellow at the Institute for Sociology of the Slovak Academy of Sciences), Dr Michelle Nicholson-Sanz (Drama Department, Queen Mary, University of London) ανθρώπους του θεάτρου, φορείς από μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως την ανεξάρτητη ΜΚΟ PRAKSIS και κοινωνικά δίκτυα όπως το Στέκι Μεταναστών-Κοινωνικό Κέντρο. Η συζήτηση θα περιλαμβάνει θέματα όπως τη μετακίνηση των νέων στο εξωτερικό, η μετακίνηση λόγω οικονομικής δυσχέρειας ή ανεύρεσης εργασίας, το προσφυγικό, η αναζήτηση νέων εμπειριών και προκλήσεων. Η συζήτηση θα είναι ανοιχτή στο κοινό το οποίο μπορεί να παρέμβει με σκέψεις, ιδέες και προτάσεις.



Στα μέσα Δεκέμβρη είχε παρακολουθήσει την παράσταση μια ομάδα μαθητών Γυμνασίου και ακολούθησε και τότε μια συζήτηση μαζί τους. Τι ανατροφοδότηση σας δίνει αυτή η επαφή με το κοινό;

Η συνάντησή μας με τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αλίμου που ήρθαν να δουν την παράστασή μας ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή εμπειρία. Η συζήτηση με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που ακολούθησε την παράστασή μας ήταν αποκαλυπτική όσον αφορά στα θέματα που προβληματίζουν τους νέους σήμερα, στο ποια είναι η άποψη τους για το θέατρο και η αντίληψη τους για τους νέους καλλιτεχνικούς πειραματισμούς. Κυριολεκτικά η αίθουσα γέμισε σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα και όλοι οι συντελεστές της παράστασης εντυπωσιάστηκαν και συγκινήθηκαν από τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι άνθρωποι συμμετείχαν και απορρόφησαν την παράσταση και έθεσαν τα ερωτήματά τους. Ήταν καταπληκτικό να βλέπεις πως οι νέοι άνθρωποι επεξεργάζονται θέματα και συναισθήματα που θέτει η παράσταση, να ακούς τις προτάσεις τους και τη θέση τους. Οι ίδιοι οι μαθητές ετοιμάζουν μια παράσταση με θέμα το προσφυγικό και πραγματικά τους εύχομαι ένα δημιουργικό και επικοδομητικό ταξίδι. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την καθηγήτριά τους κυρία Αγγελικά Μητσάκη που πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει τους μαθητές και να έρθουν στην παράστασή μας και να τη συγχαρώ που μαζί με τους συναδέλφους της στο 2ο Γυμνάσιο Αλίμου, μεταξύ των οποίων η κυρία Μαργαρίτα Πουλάκη και η συνεργάτης τους κυρία Μαρία Δούνη, κάνουν εξαιρετική δουλειά με τους μαθητές και τους ευαισθητοποιούν σε τόσο σημαντικά θέματα της εποχής μας – τους εύχομαι καλή δύναμη και συνέχεια στο έργο τους.


Μοιράζετε την ζωή σας ανάμεσα στο Λονδίνο και την Αθήνα.Οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι στις μέρες μας εγκαταλείπουν την χώρα μας για ένα καλύτερο μέλλον. Εσείς επιμένετε να δημιουργείτε και στην Ελλάδα; Ακόμα και στην εποχή της κρίσης;

Το τελευταίο διάστημα είχα την ανάγκη να δραστηριοποιηθώ περισσότερο στην Ελλάδα και να επεκτείνω τη δουλειά μου με νέες συνεργασίες. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που όπως είπατε όλο και περισσότεροι άνθρωποι – και ιδιαίτερα νέοι – φεύγουν στο εξωτερικό για δουλειά, σπουδές, ή για να κυνηγήσουν ευκαιρίες που ίσως εδώ δεν τους δίνονται, χρειάζεται να σκεφτούμε πως μπορούμε να συμβάλλουμε θετικά στον πολιτισμό και στην κοινωνία που δοκιμάζεται. Η Ελλάδα δίνει πολλά ερεθίσματα για καλλιτεχνική δημιουργία και η τέχνη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο πως αντιλλαμβανόμαστε τις δυσκολίες αλλά και τις χαρές αυτής της εποχής, και να συμβάλλει θετικά στη σκέψη, δράση, συνεύρεση και ανταλλαγή μεταξύ των ανθρώπων.




Η παράσταση παίζεται από  Πέμπτη έως Κυριακή στις 20:30 μέχρι την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.


Δημιουργία: Ομάδα PartSuspended

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Χάρη Μαρίνη

Σκηνικά & Κουστούμια: Ελένη Νταγάκη

Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης

Σχεδιασμός ήχου: Λάμπρος Πηγούνης

Video editing: Χρήστος Ραχιώτης

Παίζουν: Ηλίας Βογιατζηδάκης, Ειρήνη Γλαμπεδάκη, Αφροδίτη Μητσοπούλου, Υρώ Μιχαλακάκου, Ράνια Μπριλάκη, Ευγενία Χερουβείμ


Πληροφορίες παράστασης

BIOS.TESLA Basement

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου – Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Παραστάσεις: Πέμπτη με Κυριακή

Ώρα έναρξης: 20:30

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (ενιαίο)


Mε αφορμή την παράσταση «Αφίξεις-Αναχωρήσεις: Σταθμόs 3» («Arrivals-Departures: Station 3») που λαμβάνει χώρα στο BIOS Tesla θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα «Μετα-κίνηση», την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016, 22.00 (μετά την παράσταση). Η συζήτηση είναι ανοιχτή στο κοινό.


http://www.bios.gr/events/1343/


http://www.partsuspended.com/

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.