Είδαμε τους «Ανύπαρκτους φίλους» με τη Σοφία Μουτίδου

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

της Λαμπριάνας Κυριακού

Η  σκηνοθέτης Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, μας σερβίρει  για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη μαύρη κωμωδία του Άγγλου θεατρικού συγγραφέα Alan Ayckbourn «Ανύπαρκτοι φίλοι».

 

Από την Αγγλία του 1970 – στην Ελλάδα του 2016. Καμιά αλλαγή στις σχέσεις. Καμιά αλλαγή στο χάσμα μεταξύ συζύγων – φίλων και θανάτου – ο χρόνος σε αυτήν την περίπτωση είναι εναντίον όλων.

Το κεντρικό στολίδι – ένα μπιλιάρδο με τρία πράσινα κρεμαστά φωτιστικά. Κάτω από το φως τους θα κριθούν όλοι και όλα.   Στα δεξιά ένα μπαρ με άφθονο ποτό και αριστερά ένας απλός καναπές. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

Είναι μια μαύρη κωμωδία που έχει να κάνει με το πένθος αλλά και με το θάνατο της αγάπης. Αν και κωμωδία , μας δείχνει καθαρά την ερημιά που κρύβει ο κάθε χαρακτήρας μέσα του.

Η ιστορία διαδραματίζεται στο σπίτι του Μάνου(Ιωνά) και της Σοφίας (Μουτίδου). Ένα ζευγάρι στα πρόθυρα της απόστασης της τρέλας και του διαζυγίου.   Οι μορφασμοί της Σοφίας Μουτίδου, με κάνουν   να πέφτω ξερή απ τα  γέλια κι ας μην είμαι από τους θεατές που γελάνε εύκολα. Ο Μανώλης Ιωνάς από τον ρόλο  του Ένορκου τα Σαββατοκύριακα εκπληκτικός και  στο ρόλο του άπιστου συζύγου τα Δευτερότριτα.

Δύσκολο πράγμα η κωμωδία. Δύσκολο πράγμα και για τον ηθοποιό  να φοράει το ρόλο του  για να κάνει το θεατή να γελάσει, όχι με χαζομάρες  αλλά  με τεχνοτροπία.

Τρία ζευγάρια – έξι φίλοι –  ένας έβδομος  και ένα φάντασμα. Τι γίνεται όμως όταν οι πέντε πρέπει να αντιμετωπίσουν τον Μήτσο ο οποίος «πενθεί» την αρραβωνιαστικιά του που έχει φύγει από τη ζωή;  Πώς να τον παρηγορήσουν;

Ο άντρας  της Ειρήνης (Παπαδημάτου) – Τάσος Γιαννόπουλος –  απουσιάζει λόγω  αρρώστιας. Απουσιάζει σαφώς από την σκηνή – αλλά με ένα μαγικό τρόπο τον βλέπουμε στην σκηνή.

Το  φάντασμα της αρραβωνιαστικιάς  περιφέρετε στο χώρο και επικοινωνεί μόνο με τον Μήτσο. Ο Μήτσος πλεγμένος μεταξύ αίσθησης και παραίσθησης. Ευτυχισμένος εν τέλει γιατι νιώθει ότι έχει βιώσει την απόλυτη αγάπη, έστω και για λίγο.

Ο Κωστής και η Κατερίνα, είναι το τρίτο ζευγάρι. Έχουν  ένα παιδί. Γυναίκα στρατηγός – άνδρας καθαρά συνώνυμο του μαλάκα. Λέξη καθαρά αναντικατάστατη.

Η Κατερίνα(Κωνσταντέλλου) και ο Μάνος είχαν  εφήμερη σχέση. Όλοι το ξέρουν. Όλοι το κρύβουν. Δεν είναι ώρα να χαλάσει η φιλία τους – αλλά είναι ώρα να μπουν όλα σε μια τάξη.

Γέλασα λοιπόν πολύ εκείνο το βράδυ της Δευτέρας. Έξω παγωνιά αλλά άξιζε τον κόπο να βάλω λίγο γέλιο στην Δευτέρα μου.  Βέβαια   και για όσους θέλουν, το ίδιο ισχύει και για το βράδυ της Τρίτης.

«Ανύπαρκτοι φίλοι» λοιπόν,  κάθε Δευτέρα και Τρίτη στην σκηνή του  θεάτρου Αλκμήνη.

 

info


Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30


Διάρκεια παράστασης: 90′ ( χωρίς διάλειμμα)


Εισιτήρια: 12 € (γενικό) / 10 € (μειωμένο)


Μέρος των εσόδων των παραστάσεων θα δοθούν στο http://nosilia.org.gr/


Θέατρο Αλκμήνη


Αλκμήνης 8-12, Γκάζι (Στάση Μετρό: Κεραμεικός)


Πληρ.: 210 3428650 & 6951001133

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.