Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης, Βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Υπουργοί, Βουλευτές,
εκπρόσωποι κομμάτων, συγγενείς των πεσόντων και εκπρόσωποι συλλόγων συγγενών πεσόντων-αγνοουμένων και πολεμιστών της Κύπρου, παρέστησαν στην τελετή επίσημης υποδοχής στην Ελλάδα των λειψάνων έξι Ελλήνων στρατιωτικών πεσόντων στην Κύπρο. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου εψάλη τρισάγιο.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απηύθυνε την εξής ομιλία:
Σήμερα με σεβασμό, τιμή και συγκίνηση, με τις Σημαίες μεσίστιες, υποδεχόμαστε τους ήρωες μας που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας του Έθνους μας.
Οι ήρωες:
Συνταγματάρχης Σταύρου Σωτήριος,
Ανθυπασπιστής Λουκάκης Θεοφάνης,
Ανθυπασπιστής Καβροχωριανός Νικόλαος,
Ανθυπασπιστής Τσιγγαρόπουλος Νικόλαος,
Δεκανέας Τσούκας Δημήτριος,
Στρατιώτης Καρδάρας Ζαχαρίας,
αναγράφονται νοερά στις τιμημένες Πολεμικές Σημαίες που αντιπροσωπεύουν όλους τους νεκρούς των αγώνων της Πατρίδας.
Με την ευκαιρία, λοιπόν, της σημερινής τελετής παραλαβής λειψάνων των ηρώων της ΕΛΔΥΚ, πρέπει να ομολογήσω ότι τα συναισθήματα εναλλάσσονται με μεγάλη ένταση, διότι οι θυσίες των πολεμιστών εκείνης της περιόδου προκαλούν βεβαίως πόνο και θλίψη, αλλά, συνάμα, ο υπέρτατος αγώνας τους τις μετατρέπει σε φάρο πατριωτισμού, που δείχνει στο Γένος το δρόμο του χρέους. Τον ίδιο δρόμο του χρέους που όρισαν οι αγώνες και οι γενιές ηρώων που πάλεψαν και έδωσαν την ίδια τους τη ζωή, για την απελευθέρωση και την ίδρυση του Κυπριακού Κράτους.
Στο Ιερό χώμα της Κύπρου βρίσκονται θαμμένα πολλά παλικάρια της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, που πιστά στο κάλεσμα της πατρίδας έπεσαν ηρωικά στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού. Έπεσαν, αναλαμβάνοντας ο καθένας τους το βάρος της Ιστορίας. Μιας Ιστορίας, η οποία από τις ημέρες των Θερμοπυλών, του 1821, του 1912-1913, του 1940, μας γαλουχεί και μας κάνει γνώστες του τρόπου με τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικούμε, έως θανάτου, το αγαθό της Ελευθερίας και να υπερασπιζόμαστε βωμούς, εστίες και τις παρακαταθήκες των προγόνων.
Η αυτοθυσία τους, είναι η μαγιά με την οποία πλάθουμε μια νέα γενιά Ελλήνων, που πιστεύουν ακριβώς στην απόλυτη αξία της πατρίδας. Που πιστεύουν ότι υπάρχουν αρχές για τις οποίες αξίζει να δώσουμε την ύστατη ρανίδα του αίματος μας και την τελευταία μας πνοή.
Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίσαμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ενιαία τα θέματα άμυνας και ασφάλειας. Η Ελλάδα θα στέκεται αταλάντευτη πάντα στο πλευρό της Κύπρου ως σταθερός συμπαραστάτης. Η ασφάλεια της Κύπρου είναι και δική μας ασφάλεια. Ο πόνος του ακρωτηριασμού του νησιού, είναι και δικός μας πόνος. Οι χαρές των Κυπρίων Ελλήνων για την πρόοδο και τις επιτυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλους τους τομείς είναι και δικές μας χαρές.
Μην ξεχνάμε ότι το Έθνος είναι ένα, η Ιστορία και η συνείδηση κοινή. Θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη, ένα λαό όρθιο και υπερήφανο. Εμείς δεν θα υποστείλουμε ποτέ τις σημαίες, ούτε τα λάβαρα, τα δοξασμένα με αίμα. Εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους ήρωες μας και τις θυσίες τους.
Με όλα αυτά που σαν πυξίδα, μας προσανατολίζουν σε έννοιες όπως το καθήκον, τον πρέπον, το εθνικό συμφέρον, πρέπει να κινηθούμε και να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.
Σταθερός κοινός μας στόχος παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης, συνολικής και μόνιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Η λύση αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με την ιδιότητα της Κύπρου ως πλήρους και ισότιμου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Φωκαΐδη και μέσω αυτού την Κυπριακή Κυβέρνηση, εκφράζοντας τη βαθειά μου εκτίμηση για το έργο της στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Έθνους.
Επίσης, θέλω να εκφράσω το σεβασμό μου στους συγγενείς των πεσόντων ηρώων, που μας κάνουν την τιμή να είναι σήμερα μαζί μας, τους οποίους θα ήθελα να διαβεβαιώσω, γνωρίζοντας την αγωνία και το πόνο που βίωσαν όλα αυτά τα χρόνια, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα να βρεθούν τα λείψανα όλων των πεσόντων ηρώων.
Να τους ζητήσω συγγνώμη, γιατί αργήσαμε πάρα πολύ και να τους διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος με εντολές του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, αλλά και τη συμπαράσταση όλων των κομμάτων της Βουλής, το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό τις εντολές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, θα ανοίξουμε όλους τους ξεχασμένους φακέλους και θα αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος.
Σήμερα υποδεχόμαστε τους ήρωες και παράλληλα αποκαθιστούμε τις αδικίες του παρελθόντος. Πριν από ένα μήνα είχα την τιμή να παρασημοφορήσω, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς των Επιτελείων, τον Αρχιπλοίαρχο Ελευθέριο Χανδρινό, του Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ, το οποίο παρότι έλαβε εντολές μετά την εισβολή να μην γυρίσει στην Κύπρο, κατόπιν αποφάσεως του πληρώματος και των Καταδρομέων επέστρεψε, πολέμησαν και κατάφεραν να προστατεύσουν και να κρατήσουν ελεύθερη την Πάφο.
Ήδη, όλα τα Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων ανοίγουν τους φακέλους του 1974 και θα αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές σε αυτούς που πολέμησαν και έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, αλλά και σε εκείνους που γύρισαν, χωρίς ποτέ να τιμηθούν από την Πατρίδα. Ήδη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας έχει προχωρήσει – με απόφαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου – και θα παρασημοφορηθούν οι συμμετέχοντες στην Επιχείρηση «Νίκη».
Σήμερα το βράδυ, με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, θα έχουμε την τιμή να παρασημοφορήσουμε τον Κυβερνήτη της Ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ Δημήτριο Μητσάτσο, ο οποίος, το 1964, έχοντας εντολές από το Πολεμικό Ναυτικό να αποκρύψει την ιδιότητά του, μετέβη στην Κύπρο. Βομβαρδίστηκε από την τουρκική αεροπορία, έχασε το χέρι του και σχεδόν όλο το πλήρωμά του, αλλά παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα έμεινε σιωπηλός. Ο φάκελός του στο Πολεμικό Ναυτικό έχει μόνο την ημερομηνία της κατάταξής του και την ημερομηνία της αποστρατείας του.
Ως οφείλουμε, λοιπόν, σε όλους εκείνους που πολέμησαν, θα αποδώσουμε ως ελληνική πολιτεία και ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τις πρέπουσες τιμές. Θα κάνουμε τα πάντα, σε συνεργασία με τα σωματεία των αγνοουμένων – και εδώ ζητώ και εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου, τη βοήθεια όλων των συγγενών – ώστε να μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε με τις νέες μεθόδους DNA όλους εκείνους τους οποίους δεν υποδέχτηκαν με τις πρέπουσες τιμές οι οικογένειές τους, αλλά και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».
Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαίδης απηύθυνε την εξής ομιλία:
«Αγαπητέ φίλε Υπουργέ, επιτρέψτε μου να υιοθετήσω το πρωτόκολλο, για να μην παραλείψω κάποιον από τους εκλεκτούς προσκεκλημένους. Σεβαστό ιερατείο, σεβαστοί συγγενείς των ηρώων μας, επιτρέψτε μου δυο λόγια από καρδιάς, γιατί δεν νομίζω να υπάρχει ιερότερη στιγμή από τούτη, τη στιγμή που ένας ήρωας επιστρέφει στην πατρίδα, νεκρός, αλλά αθάνατος, γιατί για τους ήρωες ο θάνατος δεν αποτελεί παρά ένα ακόμα σκαλοπάτι της ζωής τους.
Για αυτό είναι μέγιστη τιμή να υποδέχεσαι ήρωες σαν αυτούς που εγκωμιάζει ο Περικλής, αυτούς που εύψυχοι Έλληνες διεκδικούν την ελευθερία και πεθαίνουν για αυτή. Είναι, λοιπόν, ιερή τούτη η ώρα που συναντιούνται οι νεκροί ήρωες με τους οικείους τους, με τις οικογένειες που για δεκαετίες ζούσαν το δράμα της απώλειας των δικών τους ανθρώπων, της έλλειψης στοιχείων, που βίωναν αυτό που αναμφίβολα αποτελεί την πιο τραγική ανθρωπιστική πτυχή του Κυπριακού προβλήματος και που για πολλούς άλλους ακόμα συνεχίζεται.
Είναι, όμως, ιερή συνάμα τούτη η ώρα, γιατί οι ήρωες συναντιούνται με την ιστορία. Διαγράφονται από τον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων και αναγράφονται με τα πιο χρυσά γράμματα εις τας δέλτους της Ιστορίας του Έθνους, με τις τιμές που αρμόζουν σε αυτούς που «ποτέ από το χρέος μη κινούντες» υπερασπίστηκαν Θερμοπύλες.
Η κυπριακή Πολιτεία παρέδωσε χθες στην ελληνική Πολιτεία τα οστά των έξι Ελλαδιτών ηρώων της κυπριακής τραγωδίας που μνημονεύουμε σήμερα. Σήμερα, εδώ, στη μητρόπολη του Ελληνισμού, από την αγκαλιά της ευγνωμονούσας Κύπρου στην αγκαλιά των δικών τους ανθρώπων, των συγγενών και των οικείων τους, παίρνουν τον δρόμο για να ταφούν με τις πρέπουσες τιμές και τα έθιμα της θρησκείας μας στην ιδιαίτερή τους πατρίδα.
Εδώ, σε αυτόν το χώρο, παρουσία της Εκκλησίας, της Πολιτείας, του Στρατού, Ελλάδα και Κύπρος υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της ψυχής και του ηρωισμού τους. Τους εκφράζουμε την αιώνια ευγνωμοσύνη μας και επαναβεβαιώνουμε την υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα για να δικαιώσουμε τη θυσία τους, τον αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου.
Οι λαμπερές τους μορφές θα μας φωτίζουν πάντα το δρόμο της τιμής και του καθήκοντος. Η μνήμη τους θα είναι για πάντα μαζί μας. Θα ζει στις καρδιές μας και θα μας θυμίζει το μεγαλείο της θυσίας τους για την ελευθερία, την υπέρτατη προσφορά τους προς την μαρτυρική Κύπρο, αλλά και την κοινή πορεία αγώνων και θυσιών του Ελληνισμού»