Σόιμπλε: Tο ΔΝΤ, o δυναμίτης και το αναμμένο κερί…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Τη θέση του Βερολίνου πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό είναι απαραίτητη επανέλαβε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως στην αντίθεση περίπτωση θα ήταν σαν «να πήγαινα στη γερμανική Βουλή γεμάτη δυναμίτη κρατώντας ένα αναμμένο κερί».
«Τότε, ας βγάλουμε από το δωμάτιο το δυναμίτη κι ας ανάψουμε το κερί» απάντησε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ίδιο πάνελ.
«Αποδεχθήκαμε την απαίτηση άλλων χωρών να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, για να υπάρξει συμφωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός. Εξέφρασε δε την ελπίδα του ότι «οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών» δεν θα αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις.
Ο Σόιμπλε ανέφερε πως στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση της  ανταγωνιστικότητας κάθε κράτους-μέλους, λέγοντας πως «πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα».
Μπορούμε απλά να πούμε (σ.σ. παραφράζοντας μια παλιά έκφραση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον): «Είναι τα συμφωνηθέντα, ανόητοι!»
«Τα επιτόκια στη Γερμανία είναι διαφορετικά από την Ελλάδα, αυτό δεν μπορώ να το αλλάξω» είπε.
«Για εμένα, αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη, και αυτό γίνεται τηρώντας και υλοποιώντας τις συμφωνίες» ανέφερε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Όσον αφορά την παρουσία του ΔΝΤ στα δύο πρόγραμματα, ο Β.Σόιμπλε ανέφερε ότι αρχικά, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ «όμως η καγκελαρία ήταν και στο τέλος είχε δίκιο» είπε. Και είπε με νόημα:

«Έτσι είναι πάντα, οι υπουργοί Οικονομικών έχουν δίκιο μόνο όταν συμφωνούν με τους αρχηγούς κρατών».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.