Διαφωνεί στα σημαντικότερα ο Μουσταφά Ακιντζί – Εγγυήσεις – ασφάλεια – Εδαφικό

Facebook
Twitter
LinkedIn

Διαφωνία στο θέμα των εγγυήσεων, της ασφάλειας και του εδαφικού, με τον Μουσταφά Ακιντζί καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί-Μπαν Κι Μουν στο Νταβός της Ελβετίας, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Μιλώντας στην εκπομπή Έχουμε Θέμα του Ράδιο Πρώτο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι μετά την παρουσίαση των θέσεων μας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Τ/κ ηγέτης διαφώνησε και υποστήριξε ότι τα θέματα των εγγυήσεων, της ασφάλειας και του εδαφικού, θα πρέπει να συζητηθεί στο τέλος της διαδικασίας σε μια διαδικασία εκτός Κύπρου.

«Είναι κάτι που η δική μας πλευρά δεν συμφωνεί. Όπως όλα τα θέματα έχουν συζητηθεί και έχει υπάρξει πρόοδος, το ίδιο πρέπει να γίνει και στο εδαφικό», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι ο διάλογος στο εδαφικό έχει αρχίσει.

Διψήφιος αριθμός κριτηρίων από την πλευρά  μας για εδαφικό

Δεν έχει γίνει όμως ακόμα διευκρίνισε, αναφορά σε ονόματα χωριών ή ανταλλαγή, ή σε ασκήσεις επί χάρτου. Ωστόσο πρόσθεσε, η πλευρά μας έχει καταθέσει διψήφιο αριθμό κριτηρίων τα οποία θα πρέπει να διέπουν την  επίλυση του συγκεκριμένου θέματος.

Μάλιστα αναφέρθηκε σε κάποια από αυτά, όπως ο αριθμός των Ε/κ που θα επιστρέψουν στις εστίες τους ασχέτως με την έκταση του εδάφους που θα επιστραφεί αλλά και τα θρησκευτικά μνημεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους Ε/κ.

 

Καμιά δέσμευση για οικονομική στήριξη

Αυτά τα κριτήρια σημείωσε, θα βοηθήσουν ώστε να καταλήξουμε στη συνέχεια σε χάρτες.

Ερωτηθείς κατά πόσο από το Νταβός προέκυψε κάποια δέσμευση μετά και την έκκληση των δύο ηγετών για οικονομική υποστήριξη ενόψει μιας ενδεχόμενης λύσης του κυπριακού, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν προέκυψε τίποτε ουσιαστικό και συγκεκριμένο. Πρόκειται για ένα θέμα είπε που παρά το γεγονός ότι με δική μας πρωτοβουλία, ήρθαν στην Κύπρο αντιπροσωπείες του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει αν δεν συμφωνηθούν κάποια πράγματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα.

Στόχος, τόνισε, είναι στο τελικό σχέδιο που θα τεθεί ενώπιον του λαού, να υπάρχουν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών έχει καθοριστεί για τις 29 Ιανουαρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.