Κυπριακό: Τη Βουλή ενημέρωσε για τις συνομιλίες ο Ν.Αναστασιάδης

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Για πρώτη φορά από την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, τον περασμένο Μάιο, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Πέμπτη την Βουλή για την μέχρι τώρα πορεία και τα αποτελέσματα τους.

 

Αναφέρθηκε σε όλα τα κεφάλαια (περιουσιακό, εδαφικό, εγγυήσεις, διακυβέρνηση κλπ) των συνομιλιών, τόνισε πως «δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι δυνατή η λύση εντός του 2016.

Ο κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι σε κάποια συγκεκριμένα ζητήματα επήλθε συναντίληψη στις διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σε άλλα υπάρχουν μικρές διαφορές, ή ακόμη εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι δυνατή η λύση του Κυπριακού εντός του 2016, τόνισε ότι «απαιτείται χρόνος προκειμένου η συμφωνία που θα τεθεί ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα να είναι ολοκληρωμένη, χωρίς κενά ή ασάφειες».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι ισχύει η απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επιδίωξη λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στη συνέχεια ανέλυσε τις πρόνοιες του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014, που αποτελούν τη βάση της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, δεδομένης και της συμφωνίας σε αυτές του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας, υπενθύμισε επίσης τη σαφή θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς πως «δεν γίνεται αποδεκτό ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπόκειται στις όποιες μορφές εγγυήσεων». Επίσης, απέρριψε τη θέση ότι η βάση της επιδιωκόμενης λύσης οδηγεί στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ο  κ. Αναστασιάδης έθεσε, μεταξύ άλλων, τα εξής ερωτήματα:

Υπάρχει άλλη από την επιλογή της συνέχισης και εντατικοποίησης της προσπάθειας ώστε το συντομότερο να απαλλαγούμε από την κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα μας;

Υπάρχει άλλος τρόπος ανάκτησης εδαφών ή επιστροφής περιουσιών;

Υπάρχει άλλη επιλογή ανάσχεσης του εποικισμού;

Υπάρχει άλλη οδός αποτροπής της μετατροπής του κατεχόμενου τμήματος σε τουρκική επαρχία;

Υπάρχει άλλη μέθοδος  διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  κατοχύρωσης των τεσσάρων ελευθεριών,  με  πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της χώρας;

Υπάρχει άλλη μέθοδος  διάσωσης της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς;

Τα ερωτήματα, σημείωσε, είναι ανεξάντλητα και τόνισε: «Δεν απευθύνομαι μόνο στους Ελληνοκύπριους, αλλά ανάλογοι προβληματισμοί πρέπει να απασχολήσουν και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, που με νηφαλιότητα θα πρέπει να αναλογιστούν ποιό θα είναι το δικό τους μέλλον σε μία μοιρασμένη πατρίδα ή το όφελος τους από το τερματισμό της παρούσας κατάστασης».

 

Θα πρέπει, είπε, να γίνει συνείδηση από όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, πως η επιδιωκόμενη λύση «θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα ενός αξιοπρεπούς συμβιβασμού, που θα δημιουργεί συνθήκες αλληλοσεβασμού και που δεν θα επιτρέπει την επιβολή της  μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας, ούτε  φυσικά και το αντίστροφο. Μία συμφωνία που δεν θα δημιουργεί νικητές ή θα αφήνει ηττημένους».

 

Ο Ν. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως η επίκληση των όποιων κινδύνων από τη μη λύση, δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως διάθεση από μέρους του να αποδεχθεί σχέδιο, που δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ή τις ανησυχίες του Κυπριακού λαού.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.