O Γαβράς μιλάει για την Ελλάδα…

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Η σημερινή εικόνα αδικεί την Ελλάδα. Ηταν και παραμένει μια σπουδαία χώρα. Και ο Αλέξης Τσίπρας θα τα καταφέρει». Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό από τον Κώστα Γαβρά, τον βραβευμένο με Οσκαρ σεναρίου το 1982 για τον «Αγνοούμενο» -και Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κανών την ίδια χρονιά- και έναν από τους πιο σπουδαίους σκηνοθέτες και σεναριογράφους διεθνώς.
Απόλυτη η απουσία του πολιτισμού μας στο εξωτερικό

Ο Κώστας Γαβράς δέχτηκε το τελευταίο διάστημα δύο τηλεφωνήματα από τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος και ζήτησε τη βοήθειά του και εκείνος αποδέχτηκε ασμένως την πρόταση να είναι μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού -με πρόεδρο τον ομότιμο καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Τσουκαλά- και να συστήσει ξανά τον ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο.

«Είναι δύσκολο να αναλάβω ευθύνες, κυρίως επειδή απουσιάζω από την Ελλάδα, αλλά παραμένω απλός και πάντα μάχιμος στρατιώτης», δήλωσε στο «Εθνος», όταν πρώτοι του ανακοινώσαμε την τοποθέτησή του στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού.

«Διαπιστώνω τα τελευταία χρόνια απόλυτη απουσία του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Μόνο κάποιες εκθέσεις γίνονται και ίσως κάποιες συναυλίες. Αλλά ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο αυτό, είναι επίσης μια μεγάλη ιστορία, πλούσιο συγγραφικό έργο, έχουμε συγγραφείς, μουσικούς, εικαστικούς, ζωγράφους, πρέπει να τους αξιοποιήσουμε και να τους? εξαγάγουμε. Ξέρω ότι χρειάζονται μέσα, τόσο οικονομικά όσο και έμψυχο δυναμικό, αλλά εμείς οι Ελληνες όταν βάζουμε στόχους, πάντα τους καταφέρνουμε», πρόσθεσε.

Πιστεύει στον Αλέξη Τσίπρα, «έχετε κάποιον καλύτερο κατά νου, εσείς;» μας ρωτάει, και θεωρεί θέμα χρόνου να μπει και πάλι η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. «Εδώ και καιρό διαβάζουμε μόνο αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα. Είναι λάθος που έχουμε επικεντρωθεί στην οικονομία. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, την οποία θα ξεπεράσουμε. Ο Τσίπρας θα τα καταφέρει, είναι ο μόνος που μπορεί αυτήν τη στιγμή να τα καταφέρει. Κάνει σοβαρή προσπάθεια και όλοι πρέπει να τον στηρίξουμε, ο καθένας από την πλευρά του. Εγώ, στον πολιτισμό, μακάρι να μπορέσω να συμβάλω στην ανάδειξή του, γιατί είναι πλούσιος και έχει υλικό να δώσει», μας λέει.

Δεν θέλει να αναφέρει ποια άλλα ονόματα Ελλήνων του εξωτερικού μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, «υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι Ελληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, θα αδικούσα κάποιους αν ανέφερα κάποιους άλλους, αλλά αντίστοιχα υπάρχουν και πολλοί στο εσωτερικό, μέσα στην Ελλάδα».

Χαρακτηρίζει «τρομερό γεγονός, πολύ λυπηρό, που φτάνει στα όρια της τραγωδίας», την έκρηξη του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα, αλλά εκτιμά ότι «είναι πρόσκαιρο και σύντομα θα τελειώσει, γιατί υπάρχει σχέδιο».

Στα 83 του χρόνια ο Κώστας Γαβράς δουλεύει και ταξιδεύει όπου τον καλούν για να μιλήσει για τον κινηματογράφο. Σήμερα το πρωί θα δώσει masterclass για την τέχνη του κινηματογράφου σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σπουδαστές δραματικών και κινηματογραφικών σχολών, στις 11 το πρωί, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένος από το ΚΘΒΕ.

Το απόγευμα θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι, στο πλαίσιο του διήμερου κινηματογραφικού αφιερώματος, που ξεκίνησε από χθες στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, με θέμα «Δικαιοσύνη και Κινηματογράφος».
Πηγή Εθνος
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.