Αναβάθμιση απο τον οικο FITCH…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Nέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τής Πατρίδας μας….ανακοίνωσε ο οίκος FITCH Επιμέλεια Μιχάλης Παναγιώτου. Την πιστοληπτική αξιολόγηση CCC της ελληνικής οικονομίας επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση με τον ESM, παραμένουν όμως κίνδυνοι σε επίπεδο εφαρμογής του προγράμματος.

Οι προϋποθέσεις για το πακέτο των 86 δις. ευρώ είναι απαιτητικές και θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ φέτος, 1,75% το 2017 και 3,5% από το 2008.

Οι ελληνικές αρχές έχουν νομοθετήσει το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνηθέντων, ωστόσο το πακέτο περιελάμβανε επιπλέον απροσδιόριστα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ, ενώ μένει να προσδιοριστεί ακόμα και το δημοσιονομικό κενό το οποίο ίσως και να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ, αθροιστικά έως το 2018.

Ο βασικός κίνδυνος είναι ότι οι προτάσεις για το συνταξιοδοτικό είναι πολιτικά «ευαίσθητες» λένε μεταξύ άλλων οι αναλυτές του οίκου, ενώ τονίζουν και την πρόθεση του έλληνα πρωθυπουργού να πετύχει σύντομα μια συμφωνία, ώστε να «ξεκλειδώσει» η συζήτηση για το χρέος.

Ωστόσο, σε περίπτωση που σημειωθούν νέες καθυστερήσεις, τα αποθέματα ρευστότητας της Ελλάδας, χωρίς την εκταμίευση από το ESM, θα εξαντληθούν το Μάιο. Επίσης, όπως αναφέρει ο οίκος, τέτοιες καθυστερήσεις θα μπορούσαν να ξαναφέρουν στο προσκήνιο τους φόνους περί Grexit.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.