Είδαμε το «Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

της Λαμπριάνας Κυριακού

Το μικρό αφήγημα της Σώτης Τριανταφύλλου «Πιτσιμπούργκο» έχει τραβήξει τα τελευταία χρόνια,  την προσοχή των ανθρώπων  της Τέχνης, σαν μια καλή επιλογή, που μπορεί να ευαισθητοποιήσει, να συγκινήσει με την τρυφερή ιστορία ενός

ζευγαριού από τη Χίο του 1913, όπου ο Δημοσθένης –  ο σύζυγος της Ελέγκως – αναγκάζεται να ξενιτευτεί στο   Πίτσμπουργκ της Αμερικής αφού η φτώχεια σηματοδοτεί    την εποχή.

 

Το  Σάββατο 19 Μαρτίου 2016, στον πρώτο όροφο του Θεάτρου Vault, ζωντάνεψε ξανά   η ιστορία της Σώτης Τριανταφύλλου σε σκηνοθεσία Αρκαδίας Ψάλτη. Μια ιστορία που εξελίσσεται κάτω από τα σύννεφα των  Βαλκανικών πολέμων.

Το Ατού της παράστασης η Χιώτικη ντοπιολαλιά. Το  μετρημένο χιούμορ, σε αποφορτίζει. Δυο ηθοποιοί άγνωστοι,  που αξίζει να γνωρίσουμε.  Στα μάτια τους βλέπεις τις εικόνες που διηγούνται.. Είναι γεμάτοι στην σκηνή και πολλά υποσχόμενοι.

Σε απόσταση αναπνοής,  βλέπουμε τους δυο πρωταγωνιστές Στράτο  Σωπύλη και Αρκαδία Ψάλτη, μέσα από τις αλληλογραφίες τους,  να ξεδιπλώνουν τη  ζωή στο   νησί  και αντίστοιχα στην  μεγάλη πόλη της Αμερικής Πιτσιμπούρκο – ‘όπως την αποκαλεί ο Δημοσθένης –  προσπαθώντας να κρατήσουν μέσα από τις δύσκολες συγκυρίες της μετανάστευσης,  την  αγάπη τους και τα όνειρα τους για μια νέα Ζωή.  Σε μια εποχή που η  Φτώχεια, η  πείνα, η  προσφυγιά και  οι  αρρώστιες, χτυπάνε ανελέητα κάθε κουκίδα ελληνικής γης.  Βέβαια, δεν  έχουν παρά να διαλέξουν ανάμεσα  από τις πολλές κακουχίες την λιγότερο επώδυνη.

”Τίλως είσαι Ελέγκω μου; Τρως; Κοιμάσαι; Αχ, να μουνα κει πέρα την Πρωτοχρονιά, να πηαίναμε στον Βροντάδο να τρώγαμε τα μαμούλια της Μαριόγκας!”

«Πιτσιμπούρκο» Αθήνα 2016 – Πολυχώρος Vault, Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός. Κάθε Τετάρτη 21:00– Πέμπτη 21:00– και Σάββατο 19:00 μέχρι 24 Απριλίου.

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια)


Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Μειωμένο: 5 ευρώ (Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ/ Προπώληση VIVA: 8 ευρώ


Προπώληση: http://www.viva.gr


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Αρκαδία Ψάλτη

Μουσική επιμέλεια: Καλλιόπη Λιαδή

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Αγγελοπετριά


Ερμηνεύουν: Στράτος Σωπύλης, Αρκαδία Ψάλτη

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.