Ανδριάνα Μπάμπαλη: Έμπνευση η ίδια η ζωή

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

μιλάει στην Ελενα Γερολεμίδου

“Ελπίδα, αυτό νιώθω…” μου είπε μια φίλη πριν καιρό, όταν την ρώτησα τι αισθάνεται όταν ακούει Ανδριάνα Μπάμπαλη.

 

Χαρακτηριστική χροιά, περίεργη αμεσότητα, παιδική ευαισθησία, ταλέντο, σκληρή δουλειά, είναι κάποια από τα στοιχεία που χρειάζεται να έχει ένας καλλιτέχνης έτσι ώστε να ξεχωρίσει και να καθιερωθεί η μοναδικότητα του. Αυτό συνέβη με την Ανδριάνα Μπάμπαλη.

Με το τραγούδι “Δεν είναι αργά” (μουσική & στίχοι Νίκος Πορτοκάλογλου), soundtrack της ταινίας “Brasileiro”, γίνεται η πρώτη εμφάνιση στην δισκογραφία το 2001. Ακολουθεί το πρώτο προσωπικό άλμπουμ “Και η γη γυρίζει”. Στην συνέχεια ξανά συνεργάζεται με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στο τραγούδι “Γίνε Κομμάτια” (Νυχτερινό Ρέγγε). Γράφει τη μουσική σε δικά της τραγούδια όπως επίσης τη μουσική για την παράσταση του χοροθεάτρου Δαγίπολη HUMAterra, και μαζί πραγματοποιούν συναυλίες σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Μιλάνο. Το 2009, λαμβάνει μέρος στη βραβευμένη ταινία “Άπνοια”, του Άρη Μπαλαφούκα.

Έχει συνεργαστεί με κάποιους από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές του ελληνικού πενταγράμμου, Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Νίκο Πορτοκάλογλου, Μπάμπη Στόκα, Ορφέα Περίδη, Χρήστο Θηβαίο, Γιάννη Κότσιρα κ.α. Έως σήμερα, μετρά στο ενεργητικό της έξι προσωπικούς δίσκους και συνεργασίες με καταξιωμένους συνθέτες και στιχουργούς όπως Νίκος Πορτοκάλογλου (όπως προαναφέραμε), Στέφανος Κορκολής, Λάκης Παπαδόπουλος, Κώστας Λειβαδάς, Νίκος Μωραΐτης κ.α. Αυτό τον καιρό, οι εμφανίσεις ξανά με τον Μπάμπη Στόκα έχουν σημειώσει τεράστια επιτυχία.


Πότε ξεκινήσατε την καριέρα σας;

Επαγγελματικά το 1999 που μπήκα στην μπάντα του Νίκου Πορτοκάλογλου μετά από οντισιόν που συμμετείχα. Πριν έπαιζα σε ερασιτεχνικά γκρουπάκια, αλλά και σε μια ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του ωδείου όπου συμμετείχα και τραγούδησα πρώτη φορά μπροστά σε κοινό.

Στην παιδική σας ηλικία, τι μουσικά ερεθίσματα είχατε;

Μου άρεσε πολύ η ποπ μουσική όπως η Madonna, επειδή μου άρεσε εξίσου ο χορός. Προσπαθούσα να μάθω όλες τις χορογραφίες που έβλεπα στα κλιπ. Είχε όμως και κάποιους δίσκους ο πατέρας μου, συλλογές με τραγούδια 60 ‘s Ιταλικά και αμερικάνικα με ωραίες ορχήστρες που μου φαίνονταν μαγικά. To “Can’t take my eyes off you” ήταν το αγαπημένο μου κομμάτι και ακόμα το θεωρώ μια απίθανη σύνθεση.

Πότε ξεκίνησε η μουσική σας εκπαίδευση;

Πήγα στο ωδείο στην εφηβεία μου έκανα κιθάρα και στη συνέχεια έκανα κλασσικό τραγούδι , κρουστά και θεωρητικά. Τώρα ξεκίνησα απ’τη αρχή σπουδές κλασσικής κιθάρας και ελπίζω να αντέξω να φτάσω ως το πτυχίο.

Θεωρείτε με βάση του μεγάλου προβλήματος που περνά η χώρα με την οικονομία, ότι είναι εμπόδιο για την συγγραφή έργων;

Όχι η φτώχεια πάντα παρήγαγε τέχνη. Το θέμα είναι πως τώρα περνάμε μια μπερδεμένη μεταβατική περίοδο, από την φούσκα ενός ψεύτικου πλούτου, στα ζόρια και δεν έχουμε βρει τον δρόμο μας. Έτσι και η τέχνη, δεν έχει αιχμή και κατά τη γνώμη μου αληθινό συναίσθημα. Αλλά θα το βρούμε που θα πάει… Τα μέσα έχουν συρρικνωθεί και τα χρήματα για παραγωγές αλλά ιδέες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν.

{youtube}gm9gHxY36wg{/youtube}

Πώς τα πάτε με την πειθαρχία;

Σχετικά καλά. Βάζω κάποια όρια και προσπαθώ να σέβομαι και τα όρια των άλλων. Αλλά δεν ζω μες την καταπίεση. Το ρίχνω και έξω που και που, αλλά προσπαθώ να μην κατρακυλάω σε κακές συνήθειες. Δηλαδή όλα με μέτρο γενικά, αλλά ξεφεύγουμε που και που, έτσι για την “νοστιμιά” του πράγματος.

Τι σας εμπνέει;

Η ζωή η ίδια. Οι άνθρωποι , οι κουβέντες με φίλους και αγνώστους. Και το σινεμά που αγαπώ πολύ.

Ποια ακούσματα σας αντιπροσωπεύουν περισσότερο;

Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να αναφέρω. Όλα έχουν την ώρα τους και τη διάθεσή τους. Από κλασσική μουσική ως μουσική soul αλλά και δημοτικά τραγούδια. Παντού υπάρχει πλούτος και ομορφιά. Μου αρέσουν οι εναλλαγές και τα νέα ακούσματα.

Τι μηνύματα θέλετε να μεταδίδονται μέσα από τα έργα/τραγούδια σας;

Οι σκέψεις των ανθρώπων της εποχής που ζω και τα συναισθήματα τους.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ετοιμάζουμε μια ωραία μπάντα με τις φίλες μου!

Σας ευχαριστώ πολύ!

Εγώ σας ευχαριστώ

 

 

…………………………………………………………………..


H Ελενα Γερολεμίδου είναι μουσικός από την Κύπρο

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.