Μήλο: “Ο καρπός του έρωτα και της αμαρτίας” – Οι καλύτερες συνταγές από την Μαίρη Παναγάκου

Apples 1873078 1280
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μήλα και κυδώνια στο φούρνο, η καλύτερη συνταγή από την Μαίρη Παναγάκου.

Μήλο “ο καρπός του έρωτα και της αμαρτίας”. Με το απαγορευμένο μήλο η Εύα αποπλάνησε και έκλεψε την αρετή του Αδάμ, ο Πάρις το πρόσφερε στη θεά Αφροδίτη και απέκτησε την ωραία Ελένη και ο δηλητηριώδης όφις, μείωσε τους  επτά άντρες , σε έναν που υπηρετούσε η Χιονάτη.
Το δέντρο της μηλιάς κατάγεται μάλλον από την περιοχή ανάμεσα στην Κασπία και τη Μαύρη θάλασσα, αλλά είναι και το πρώτο που καλλιεργήθηκε στην Αίγυπτο, με έρευνες να αποδεικνύουν ότι απολαμβάνουμε τους χυμώδεις καρπούς της 750.000 χρόνια!
Στην Ελλάδα το έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος από τη Μικρά Ασία το 300 π.Χ.
Το 1889 στο Πήλιο καταγράφηκαν 32 ποικιλίες, στην Ελλάδα υπήρχαν περίπου 7.500, αλλά έμειναν να καλλιεργούνται περίπου 4-5 ποικιλίες.
Ο καρπός αυτός μόνο απαγορευμένος δεν είναι, αφού αν κρίνουμε από τα θρεπτικά συστατικά του, μάλλον υποχρεωτικό θα τον χαρακτηρίζαμε. Τα μήλα είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο,
σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη Α και C φολικό οξύ, βιοτίνη και μηλικό οξύ.
Είναι καλλίτερο να τρώγονται με τη φλούδα, αφού πρώτα πλυθούν πολύ καλά.
Η φλούδα τους περιέχει πολλές βιταμίνες και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επίσης προστατεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ,
ενισχύουν τα οστά, το ανοσοποιητικό σύστημα, τονώνουν το μυϊκό και  νευρικό σύστημα, έχουν αντικαρκινική δράση, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας την “κακή” χοληστερίνη.
Καθαρίζουν τα δόντια, όταν τα δαγκώνετε, και κάνουν μασάζ στα ούλα. Για δράση κατά του πυρετού και της βραχνάδας φτιάξτε ένα αφέψημα από φλούδες μήλου.

Για καλλίτερη χώνεψη φάτε μήλα με άδειο στομάχι 1-2 ώρες πριν από το φαγητό και όχι σαν επιδόρπιο μετά το φαγητό, όπως συνηθίζουμε. Ένα μέτριο μήλο περιέχει 60 περίπου θερμίδες και καθόλου λιπαρά.

Σάλτσα μήλου

Υλικά
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μήλα
40 γρ φρέσκο βούτυρο
λίγη γουόστερσάϊρ σος
3 κ σ κρέμα γάλακτος
1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
1/2 κ σ ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

1.    Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το κόβετε σε κύβους. Καθαρίζετε και τα
μήλα και τα τρίβετε στο χοντρό τρίφτη. Βάζετε το βούτυρο στο τηγάνι να
αφρίσει και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι.
2.    Προσθέτετε τα μήλα, συνεχίζετε το σοτάρισμα, σβήνετε με το κρασί
και αλατοπιπερώνετε. Τα αφήνετε σκεπασμένα να σιγοβράσουν για 8′-10′.
Ρίχνετε λίγο γουόστερσάϊρ σος, τη ζάχαρη και
την κρέμα γάλακτος.
3.    Η σάλτσα μήλου συνοδεύει συνήθως ψητό χοιρινό.

Μήλα και κυδώνια στο φούρνο

Υλικά
700 γρ κυδώνια
400 γρ μήλα
100 γρ ζάχαρη
20 γρ ελαιόλαδο
ξύσμα από 2 λεμόνια και 1 πορτοκάλι
1 λοβό βανίλιας (προαιρετικά)
1 ξύλο κανέλας

Μήλα και κυδώνια στο φούρνο –  Τρόπος παρασκευής

1.    Προθερμαίνετε το φούρνο με αντιστάσεις, στους 160ο. Καθαρίζετε τα
φρούτα, τα κόβετε σε χοντρές φέτες και τα απλώνετε σε ένα πυρέξ. Τα
πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και τα ξύσματα
και τα περιχύνετε με το λάδι.
2.    Αν χρησιμοποιήσετε βανίλια, τη σχίζετε κατά μήκος με ένα μυτερό
μαχαίρι, την ανοίγετε στη μέση και με τη λάμα του μαχαιριού και
“γδέρνετε”το εσωτερικό, για να πάρετε τα μαύρα
σποράκια, τα οποία ρίχνετε στα πυρέξ. Προσθέτετε και τον άδειο
λοβό, γιατί και αυτό έχει άρωμα, μαζί και το ξύλο της κανέλας.
3.    Ανακατεύετε λίγο τα φρούτα με τα χέρια, ώστε τα υλικά να
αναμειχθούν και σκεπάζετε το πυρέξ με καπάκι ή αλουμινόχαρτο. Ψήνετε τα
φρούτα για 40′-50′. Τα ξεσκεπάζετε και ψήνετε
για άλλα 30′-40′. Σερβίρετε τα φρούτα χλιαρά και συνοδεύετε με
σαντιγί και καβουρντισμένα αμύγδαλα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.