«Φύλαξε τ΄όνειρο» η μουσική κιβωτός της Μαρίας Φαραντούρη με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Αυτοί που θ’  αρθούν μια βραδιά, Θα βρουν τα δάκρυα μας 
Πληγές θα βρούνε και καπνό, Και στάχτη τη χαρά μας
Κι αν θα μου πάρουν τη φωνή, Θα αφήσω τον καημό μου 
Κι αν γίνει ξένος ο καημός, Θα αφήσω το όνειρο μου. (M.Ελευθερίου )

Της Λαμπριάνας Κυριακού

Η Μαρία Φαραντούρη «Φύλαξε τ΄ όνειρο» του κάθε Έλληνα Δημοκράτη, μέσα σε ένα διπλό άλμπουμ  με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που κυκλοφόρησε   από την ΜΙΝΟS-ΕΜΙ, μόλις σήμερα 28 Μαρτίου 2016.

 

Με αφορμή την κυκλοφορία  αυτής της ξεχωριστής δουλειά που φέρει τον τίτλο «Φύλαξε τ’ ‘ονειρο» σε μουσικές Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Μάνου Ελευθερίου, Γιάννη Θεοδωράκη, Μανώλη Αναγνωστάκη,  Νίκου Γκάτσου,  Κώστα Τριπολίτη, Τάσου Λειβαδίτη, Οδυσσέα Ελύτη, Κώστα Καρτελιά, Διονύση Καρατζά, όλοι λοιπόν  οι συντελεστές του νέου αυτού εγχειρήματος, βρέθηκαν στο Studio Sierra, το μεσημέρι της Δευτέρας  για να παρουσιάσουν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, την εμπειρία τους και τα κατορθώματα τους.

Η Μαργαρίτα Μάτσα, η διευθύνουσα Σύμβουλος  της Minos-EMI/Universal άνοιξε την συνέντευξη τύπου λέγοντας ότι «Μετά από δυο  χρόνια από την μέρα που η Μαρία Φαραντούρη ήρθε στο γραφείο μου, με την πολύ ωραία αυτή ιδέα –  για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη – δεν προλάβαμε ακριβώς τα γενέθλια του, αλλά θέλω να πω ότι αυτό το άλμπουμ είναι ένα δώρο από εμάς σε εκείνον.  Η ιδέα αυτή της Μαρίας Φαραντούρη ήταν να ενώσει, άλλα πιο άγνωστα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και να τα βάλει μέσα σε ένα δίσκο. Νομίζω  τελικά αφέθηκε στην ελευθερία των τριών τραγουδοποιών – Αλκίνοου Ιωαννίδη, Σωκράτη Μάλαμα, Γιάννη Χαρούλη –  να επιλέξουν ποια τραγούδια θα «πειράξουν» και θα τα δουν με την δική τους ματιά και τα δικά τους μουσικά ερεθίσματα.


Για τον  Μίκη Θεοδωράκη η Μαργαρίτα Μάτσα είπε: δεν ξέρω αν μπορώ να πω ή να προσθέσω κάτι παραπάνω μιας και  είναι ο ίδιος ιστορία της Ελλάδας και η μουσική τους είναι συνυφασμένη με όλους τους αγώνες αυτού του τόπου και νομίζω πιο επίκαιρη από ποτέ. Των στιχουργών τους οποίους  μελοποίησε.

Ενώ στάθηκε λίγο περισσότερο στην ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, τονίζοντας ότι Σήμερα η  Μαρία Φαραντούρη εκτός από πρέσβειρα του έργου του  τα πλάτη και τα μήκη  της γης , στην κυριολεξία, έχει ένα ακατάσβεστο  πάθος για το έργο του αλλά και για τον ίδιο τον δημιουργό. Η γυναίκα αυτή που έχω την τιμή να κάθομαι σήμερα δίπλα της, πέραν από το ταλέντο που όλοι γνωρίζουμε, ξεδιπλώνει και ένα ακόμη χάρισμα της αυτό της μουσικής παραγωγού. Μιας παραγωγού με γνώση, δημιουργικότητα, και φαντασία και έχει το χάρισμα να αφουγκράζεται το καινούργιο με ένα νεανικό μυαλό και να τολμάει μουσικά άλματα. Πάνω σε αυτά τα χαρακτηριστικά της πάθος και πείσμα, έκανε την ιδέα της πραγματικότητα και έτσι έχουμε σήμερα αυτό το άλμπουμ που προσφέρουμε όλοι με πολύ αγάπη στον Μίκη Θεοδωράκη.

Στην συνέχεια δόθηκε ο λόγος στην Μαρία Φαραντούρη όπου με την σειρά της ευχαρίστησε την Μαργαρίτα Μάτσα που την  εμπιστεύτηκε και υλοποίησε αυτήν την ιδέα.  Η μεγάλη μας ερμηνεύτρια τόνισε ότι δεν ήταν και τόσο εύκολη η διαδικασία. Αλλά επειδή πίστεψε και αγάπησε από την αρχή σε αυτήν την ιδέα, ήξερε ότι όσα εμπόδια και να υπήρχαν θα έφταναν σε ένα καλό αποτέλεσμα.

«Ήταν δική μου ιδέα και πρωτοβουλία, να καλέσω και τους τρεις καλλιτέχνες, να τραγουδήσουν τα χρόνια του Μίκη. Όντως και οι τρεις ανταποκρίθηκαν. Πήρα πρώτα τον Σωκράτη Μάλαμα, τον ήξερα πολύ λίγο αλλά τον θαύμαζα πολύ. Πήρα τηλέφωνο και του είπα το γεγονός και τι σκέφτομαι και ο Σωκτάρης συγκινήθηκε και μου είπε ΝΑΙ πρέπει να τιμήσουμε τον δάσκαλο και θα κάνω ότι μπορώ. Μετά από αυτό ενθαρρυμένη προχωράω και τηλεφωνώ στον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον οποίο ήξερα. Μπορούσα πιο εύκολα να τον προσεγγίσω και  ήξερα και τα συναισθήματα του. Πιο λίγο ήξερα τον νεότερο, τον Γιάννη Χαρούλη. Του μιλήσαμε με τον Μάλαμα, και πραγματικά ανταποκρίθηκε και αυτός με τη σειρά τους. Συναντηθήκαμε όλοι μαζί στο σπίτι και ακούσαμε ένα μεγάλο αριθμό τραγουδιών, που διάλεξαν οι ίδιοι αλλά και τον τρόπο που θέλησαν να ερμηνεύσουν» τόνισε


Με μεγάλη εγκαρδιότητα η Μαρία φαραντούρη είπε συγκεκριμένα για τους τρεις ερμηνευτές του άλμπουμ. «Θα σας πω ότι παρακολούθησα την μουσική αυτών των τριών – ξεχωριστών και εκλεκτών καλλιτεχνών και ακούγοντας τις περυσινές παραστάσεις τους εδώ στην Αθήνα, έζησα κι εγω, όπως το πιστό και φανατικό κοινό τους, αυτήν την μέθεξη, αυτό το πάθος, ένα μεγάλο ηλεκτρισμό, που δημιουργούν με τον κόσμο τους. με ένα απλό αληθινό και αυθεντικό τρόπο, χωρίς να μεταχειρίζονται τις μεθόδους της μουσικής βιομηχανίας. Αυτή η ποιότητα και το ταλέντο τους, τους επιτρέπει κατά την γνώμη μου να πλησιάσουν τα τραγούδια του Μίκη, όχι να τα χρησιμοποιήσουν με αυταρέσκεια  αλλά να τα τιμήσουμε με σεβασμό. Ο Μάλαμας με δωρική φωνή και δημιουργική Εσωστρέφεια. Ακούστε τον “Επιβάτη” του Κώστα Τριπολίτη. Ή την «Ομορφη Πόλη» που ωραιότερη δεν έχω ακούσει.

Ο αγαπημένος Αλκίνοος  Ιωαννίδη, ο σύγχρονος λυρικός με έμπνευση, ποιητική ευαισθησία, πόσο έξοχα και αναπάντεχα πρωτότυπα έδωσε τον «Ναυαγό» του Κώστα Καρτελιά  « ή το «Φύλαξα τ΄ονειρο» που είναι και το όνομα του άλμπουμ, σε στίχους του Δ. Καρατζά.

Για τον Νεότερο της παρέας, τον Γιάννη Χαρούλη, σαν ένα μουσικό βοραδάκι μας ήρθε από την Κρήτη, πόσο ωραία και με διονυσιακό ύφος μας τραγούδησε τα Περβόλια ή το «Μοιρολόι της βροχής», τον «ήλιο και τον χρόνο.»

{youtube}j8xHWXnx0eo{/youtube}

Ενώ κλείνοντας τον λόγο της είπε: «Τα τραγούδια του Μίκη έχουν, ταυτιστεί με κοινωνικές διεκδικήσεις και προσδοκίες μιας ολόκληρης εποχής. Ωστόσο βλέπουμε αρκετά τραγούδια, δεν εξαντλήθηκαν. Βρίσκουν πάλι το νόημα τους. είναι ικανά να εμπνεύσουν νέες αναπάντεχες εκδοχές σε νέους ταλαντούχους δημιουργούς και ερμηνευτές. Γνωρίζουμε ότι τα τραγούδια είναι διαχρονικά, όμως τώρα με αυτήν την εκτέλεση μας αποκαλύπτονται ως σύγχρονα.»

Πρώτος από τους τρεις σημαντικούς καλλιτέχνες μίλησε ο Σωκράτης Μάλαμας, λέγοντας ότι  «Από τη Μουσική Δεξαμενή του Μίκη Θεοδωράκη, ανασύραμε αυτά τα τραγούδια, με τον ίδιο τρόπο που μας φανερώνει η μνήμη ανέλπιστα και αναίτια πρόσωπα και γεγονότα… σχεδόν τυχαία. Σύντροφος, δάσκαλος, πατέρας και φίλος, έχει το σθένος να προσφέρει σε όλους και με παράδοξο τρόπο στον καθένα ξεχωριστά, την ακατάβλητη επιθυμία του για μια ελευθερία που έχουμε λησμονήσει και μια Δικαιοσύνη που δεν φανερώθηκε ποτέ χωρίς να παραβλέπουμε ότι τα μελωδικά και αρμονικά σχέδια του έργου του μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα ανθεκτικό και αξιόπιστο όχημα για όσους θα ταξιδέψουν στο μέλλον, πάνω στις γραμμές μιας «ελληνικής μουσικής διαδρομής».

{youtube}kyOfvL-ydMw{/youtube}

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είπε: «Κάποτε, σε μια συναυλία, καθόμουν δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη ενώ κάποιος συνάδελφος τραγουδούσε στη σκηνή. Κάποια στιγμή έσκυψε στο αυτί μου και είπε «Ωραίο τραγούδι αυτό, ποιανού είναι;». Ήταν δικό του…

Ο αριθμός των τραγουδιών του είναι τεράστιος! Εδώ, διάλεξα έξι από τα λιγότερο γνωστά. Είναι διαφορετικά μεταξύ τους, γραμμένα σε άλλες εποχές και κάτω από άλλες συνθήκες. Η ομορφιά τους μου φάνηκε αρκετή και δεν ένιωσα την ανάγκη να τα «εκμοντερνίσω». Μόνο να δώσω την ευκαιρία στη δική μου έκφραση να ενταχθεί σε αυτά. Κρατώντας το κορμί τους αυτούσιο, τα άφησα να διαλέξουν τα ρούχα τους: άλλοτε τη μοναξιά της φωνής, μια κιθάρα ή ένα πιάνο, κι άλλοτε μεγαλύτερα σύνολα. Το κάθε τραγούδι είναι αυτόνομο. Ως σύνολο όμως, ελπίζω πως δίνουν ένα μικρό δείγμα του εύρους του δημιουργού τους, που μέσα στην τρικυμία του αιώνα και της ζωής του, φύλαξε τ’ όνειρο.

Το αποτέλεσμα της ηχογράφησης και της μίξης καθορίστηκε από την γνώση και την ευγενική επιμονή του ηχολήπτη Γιώργου Καρυώτη. Τον ευχαριστώ από καρδιάς. Ευχαριστώ επίσης τον Χρίστο Όθωνος, καθώς και τους φίλους μουσικούς που έπαιξαν. Και βέβαια, την Μαρία Φαραντούρη για την πρόσκληση, την εμπιστοσύνη και την στήριξη.»

{youtube}nxETZLKkcD0{/youtube}

Ενώ ο μικρότερος της παρέας Γιάννης Χαρούλης είπε: “Μελετώντας το έργο του Μίκη Θεοδωράκη ένιωσα σαν να άγγιξα ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας. Άκουσα σπουδαίους στίχους .Πήρα ένα μεγάλο μάθημα φωνητικής προσπαθώντας να τον τραγουδήσω σωστά. Βρήκα στη μουσική του κάτι από το ρωμαλέο και βαθύ της Κρήτης και συνδέθηκα μ’ αυτό.

Ευχαριστώ από καρδιάς. Εύχομαι, η χαρά που πήρα να έδωσε χαρά και στον ίδιο.

Στα τραγούδια με τα οποία συμμετέχω έπαιξαν οι μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης, Μιχάλης Καλκάνης, Κωνσταντής Πιστιόλης και Θανάσης Τζίνγκοβιτς. Στον ήχο ήταν ο Παναγιώτης Ριζόπουλος και ο Γιάννης Παξεβάνης. Μαζί τα κάναμε. Χωρίς αυτούς, δεν θα τα κατάφερνα.”

{youtube}EbRDVuYb0NI{/youtube}

Το παρόν τους στην συνέντευξη τύπου έδωσαν: Ο Μάνος Ελευθερίου, ο Διονύσης Καρατζάς, ο Τηλέμαχος Χυτήρης,  Διονύσης Τσακνής, ο Λάμπης Ταγματάρχης, η Λένα Αρώνη, η Αργυρώ Καπαρού, η Κατερίνα Παπαδοπούλου και  δημοσιογράφοι.

Το νέο άλμπουμ, αποτελείται από 2 cd και 22 τραγούδια. Μερικά από αυτά είναι  “Της αγάπης αίματα”, “Στα περβόλια” – Γιάννης Χαρούλης, “Ναυαγός”, “Φύλαξα τ’ όνειρο” – Αλκίνοος Ιωαννίδης, “Επιβάτης”, “Δακρυσμένα μάτια” – Σωκράτης Μάλαμας, “Αυτοί που θα ΄ρθουν  μια βραδιά”, “Οι στίχοι αυτοί”- Μαρία Φαραντούρη και πολλά άλλα αγαπημένα.

Μια δουλειά που αξίζει όλοι να έχουμε στις δισκοθήκες μας.

 


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.