Πονοκέφαλο προκαλούν στο Μαξίμου οι εξελίξεις που αφορούν τα προαπαιτούμενα και την εκταμίευση της πολυπόθητης υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ, καθώς και η κριτική για το ζήτημα των «υπουργικών» offshore.
Ειδικά, για την υπόθεση των offshore, αίσθηση προκαλεί ότι η εφημερίδα Αυγή με πρωτοσέλιδο τίτλο έβγαλε σήμερα «οφσάιντ» την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «κοινωνική πρόκληση και πρέπει αμέσως να αρθεί».
Έχουν προηγηθεί επικριτικές δηλώσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις τελευταίες 48 ώρες, ενώ η ΝΔ σύσσωμη υπέγραψε σχετική επερώτηση στη Βουλή. Όλες οι παρατάξεις ζητούν την άρση της διάταξης, που ανοίγει το δρόμο σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν offshore, η οποία ψηφίστηκε στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου.
Μετά και το πρωτοσέλιδο της Αυγής, γίνεται φανερό ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησης δεν έπεισαν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν να χάνεται και το ηθικό πλεονέκτημα, ενώ ήδη βρίσκονται στο «στόχαστρο» της κριτικής λόγω των βαρύτατων μέτρων που ψηφίστηκαν σε δύο δόσεις (ασφαλιστικό-φορολογικό και πολυνομοσχέδιο).
Με το κλίμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να είναι βαρύ για το θέμα των offshore, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που πραγματοποιείται απόψε.
Ωστόσο, το ζήτημα των offshore δεν είναι το σημαντικότερο που απασχολεί αυτήν την ώρα το Μέγαρο Μαξίμου. Όσο δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών για τα προαπαιτούμενα ή αλλιώς «ουρές της αξιολόγησης», η συμφωνία παραμένει στον αέρα, όπως και η εκταμίευση της υποδόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ.
Η ελληνική πλευρά έστειλε επιστολή στους θεσμούς με την οποία διευκρινίζει ποια προαπαιτούμενα δεν θα υλοποιηθούν, ωστόσο η πρώτη απάντηση ήταν αρνητική. Ο ESM ξεκαθάρισε ότι η δόση θα εκταμιευθεί εφόσον υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει εκνευρισμός για τη στάση των δανειστών. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν και νέες απαιτήσεις από τη στιγμή που έκλεισε η αξιολόγηση. Κάποιοι σημειώνουν, δε, ότι για την κυβέρνηση το ζήτημα αξιολόγηση έχει κλείσει.
Σε κάθε περίπτωση, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με στόχο να ολοκληρωθούν το συντομότερο. Όταν επιτευχθεί συμφωνία, τα προαπαιτούμενα θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή με την μορφή τροπολογιών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει την Τετάρτη.
Αλλωστε, την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ και εφόσον όλες οι παράμετροι που αφορούν την αξιολόγηση έχουν κλείσει, ο Μάριο Ντράγκι θα μπορούσε να δώσει το σήμα για επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες.
Η επαναφορά του waiver είναι σημαντική, καθώς θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αποκατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, που θα αποκτήσουν πρόσβαση στο πρόγραμμα φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων της ΕΚΤ.
Μια τέτοια κίνηση, θα έφερνε φρέσκο αέρα στην πραγματική οικονομία, από όπου οι ειδήσεις δεν είναι καλές (βουτιά στην ανταγωνιστικότητα, πτώση επενδύσεων και εξαγωγών, με αποτέλεσμα εμβάθυνση της ύφεσης).