Πύρινη επιστολή Σουλτς προς Ερντογάν για την επίθεση σε γερμανούς βουλευτές

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tην ώρα που η Τουρκία έχει προαναγγείλει «σχέδιο αντίδρασης» στη Γερμανία για το «αρμενικό ψήφισμα», στη μάχη μπαίνει και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς που δεν μοιάζει διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του απέναντι στον Ερτογάν. Ο Σουλτς εξαπέλυσε νέα βέλη εναντίον του τούρκου προέδρου για την επίθεση σε γερμανούς βουλευτές -έχοντας γίνει ενδιάμεσα ο ηχηρότερος επικριτής της τουρκικής ηγεσίας από την Ευρώπη, και μάλιστα με φόντο το ζήτημα της βίζα.

Σε επιστολή του, ο Σουλτς εγκαλεί τον τούρκο πρόεδρο εμμέσως για καταστρατήγηση κοινοβουλευτικών αρχών ενώ αναφέρεται και στο ζήτημα της ασυλίας τούρκων βουλευτών.

Μετά την ψηφοφορία στο γερμανικό Μπούντεσταγκ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ο τούρκος πρόεδρος -που είχε μιλήσει για «συνωμοσία»- είχε καλέσει μέχρι και… να γίνουν τεστ αίματος σε γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής που είχαν υπερψηφίσει, αμφισβητώντας την καταγωγή τους.

Οι επιθέσεις του Ερντογάν έχουν απασχολήσει το Μπούντεσταγκ, το οποίο μάλιστα την Πέμπτη συνεδρίασε ειδικά για το ζήτημα, ενώ η Άγκυρα έχει προαναγγείλει «σχέδιο αντίδρασης» στο γερμανικό ψήφισμα.

Την Πέμπτη, ενδεικτικά, ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί είπε πως το γερμανικό ψήφισμα «απειλεί τη φιλία των δύο χωρών» και έδειξε ξανά στην πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε «αντίποινα». Είπε ωστόσο πως τα «αντίποινα» θα είναι στους ίδιους τομείς, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, ο γερμανός Μάρτιν Σουλτς, επέλεξε να μην μείνει έξω από την αντιπαράθεση και απέστειλε επιστολή σε ασυνήθιστα σκληρό ύφος προς τον τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Spiegel που επικαλείται γνώση του κειμένου.

Ο Σουλτς υπογραμμίζει στην επιστολή του (στην οποία εμμέσως αναφέρεται και στην άρση της ασυλίας μελών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με το βλέμμα στο φιλοκουρδικό HDP) την θεμελιώδη δυνατότητα να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους οι βουλευτές.

Xαρακτηρίζει την στάση του τούρκου προέδρου «απόλυτο σπάσιμο ταμπού, το οποίο καταδικάζω στο έπακρο».

Όσον αφορά συγκεκριμένα τις επιθέσεις σε γερμανούς βουλευτές, ο Σουλτς αναφέρει πως παρακολουθεί με «τεράστια ανησυχία τις αναφορές πως επιτεθήκατε σφοδρά σε ελεύθερα εκλεγμένους βουλευτές και εξαπολύσατε κατηγορίες σε βάρος τους».

 

«Επιτρέψτε μου την επίσημανση, ως πρόεδρος ενός πολυεθνικού και πολυθρησκευτικού Κοινοβουλίου, ότι η ελεύθερη άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών είναι καθοριστικός πυλώνας των ευρωπαϊκών Δημοκρατιών μας» υπογραμμίζει ο Σουλτς.

 

«Σειρά γερμανών συναδέλφων στους οποίους επιτεθήκατε, αλλά και μέλη του Τουρκικού Κοινοβουλίου που πλήττονται από μέτρα που εσείς στηρίζετε, είναι για χρόνια συνάδελφοί μου και εν μέρει προσωπικοί μου φίλοι, και αισθάνομαι υποχρεωμένος να τους υπερασπιστώ» ανέφερε στην επιστολή του προς τον Ερντογάν ο Σουλτς.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.