Πως θα μοιρασθούν τα 7,5 δις που θα πάρουμε απο τους δανειστές…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Του Μιχάλη Παναγιώτου.Τόκοι ΕΚΤ και ΔΝΤ θα πάρουν πίσω τα 4/5 (5,7 δισ. ευρώ) της δόσης των 7,5 δισ.που εγκρίθηκε χθες το βράδυ στο Ελσίνσκι της Φιλανδίας από την ομάδα εργασίας του Eurogroup, με τους ιδιώτες να κάνουν…

μακριά ουρά για να πάρουν κάποια από τα 1,8 δισ. ευρώ, που θα δοθούν για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.
Μόλις περάσει και από την έγκριση των κοινοβουλίων της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας η δόση θα πάει και για τυπική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας πριν πιστωθεί στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτή η στιγμή σύμφωνα με τους κοινοτικούς αξιωματούχους θα έρθει μαζί με το Eurogroup της 16ης Ιουνίου το οποίο θα συμπέσει και με την διήμερη συνεδρίαση του ΕΜΣ στις 16 και 17 του μήνα. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσο γρήγορα θα εγκρίνει την καταβολή της δόσης η Φινλανδία η οποία χρειάζεται με βάση το σύνταγμά της, περίπου 10 ημέρες μέχρι να εγκρίνει οικονομική βοήθεια σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Το πιο ρεαλιστικό σενάριο, είναι ότι η δόση θα έρθει λίγο πριν ή λίγο μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 του μήνα και μοιραία, θα καλύψει τις ανάγκες από το τέλος Ιουνίου και μετά.
Προτεραιότητα θα έχει -τι άλλο – η αποπληρωμή του χρέους αφού εκεί θα πάνε τα 5,7 από τα συνολικά 7,5 δισ. της δόσης.
Πως θα μοιραστούν:
– Τον Ιούνιο, το δημόσιο έχει υποχρεώσεις χρέους 705 εκ. ευρώ. Από αυτά , τα 405 εκ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και 300 εκ. ευρώ για παλιά δάνεια του ΔΝΤ .
– Τον Ιούλιο, το δημόσιο έχει υποχρεώσεις που φτάνουν τα 3,665 δισ. ευρώ . Από αυτά τα 2,3 δισ. ευρώ αφορούν την λήξη ομολόγου που παρακρατά η ΕΚΤ, 900 εκ. ευρώ για τόκους και 457 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
– Τον Αύγουστο, το δημόσιο έχει υποχρεώσεις χρέους ύψους 798 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 500 εκ. ευρώ θα δοθούν για τόκους, 186 για λήξεις παλιότερων ομολόγων και 112 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ
– Τον Σεπτέμβριο, το δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις χρέους 683 εκ. ευρώ από τα οποία 70 εκ. ευρώ για τόκους, 160 εκ. ευρώ για λήξεις ομολόγων και 453 εκ. ευρώ του χρέους προς το ΔΝΤ.
– Τον Οκτώβριο το δημόσιο έχει να αποπληρώσει μόνο 360 εκ. ευρώ για τόκους.
Από εκεί και πέρα θα πρέπει να αναμένεται η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ αν και οι ανάγκες του χρέους μέχρι και το τέλος του χρόνου δεν ξεπερνούν συνολικά το 1,5 δισ.ευρώ.
Οι ιδιώτες
Τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ θα μοιραστούν σε δύο δόσεις Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο οικονομικών, προτεραιότητα θα δοθεί στην απονομή συντάξεων που καθυστερούν, την επιστροφή φόρων που επίσης καθυστερούν και στη συνέχεια τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων των νοσοκομείων και του ΕΟΠΠΥ.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνο στο ΙΚΑ εκκρεμεί η απονομή περίπου 80.000 συντάξεων από περίπου 320.000 συνολικά συνταξιούχουν που περιμένουν να πάρουν πλήρη σύνταξη, για παραπάνω από ένα χρόνο. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται επίσης και 29.000 εφάπαξ.
Σε ότι αφορά τους καθυστερούμενους φόρους, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από τις Δ.Ο.Υ έχουν φόροι ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν αλλά 1,8 – 2 δισ.ευρώ από ΦΠΑ και ΕΦΚ προς εξαγωγικές επιχειρήσεις που καθυστερούν από τα τελωνεία .

Τέλος, σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές του δημοσίου, μόνο για φάρμακα ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ το δημόσιο καθυστερεί το συμψηφισμό του χρέους με τις εκ των υστέρων επιστροφές ( claw back , rebate) αφού λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης, δεν υπήρχαν οι πόροι να καλύψει τις οφειλές που θα προέκυπταν μετά το συμψηφισμό.

Πηγή:Bankwars

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.