To Ισραήλ «σφραγίζει» Δυτική Όχθη και Γάζα

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μετά την αιματηρή επίθεση στο Τελ Αβίβ, ο ισραηλινός στρατός αποκλείει προσωρινά τις διόδους προς Δυτική Όχθη και Γάζα, με εξαίρεση τη διέλευση για «ανθρωπιστικούς ή ιατρικούς λόγους» και την προσευχή στο Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ. 

Ο αποκλεισμός μέχρι το βράδυ της Κυριακής, στο τέλος της εβραϊκής γιορτής Σαβουότ, είναι η πρώτη απάντηση στη δύσκολη πρόκληση που συνιστά η βάρβαρη επίθεση για το νέο κυβερνητικό σχήμα του Ισραήλ.

Οι δύο θεωρούμενοι δράστες της επίθεσης στο Τελ Αβίβ, που έχουν συλληφθεί (ο ένας τραυματισμένος), ήταν από το χωριό Γιάτα έξω από τη Χεβρώνα. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είχαν βρεθεί από τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση στο χωριό, κάνοντας έρευνες πόρτα-πόρτα.

Παράλληλα, μετά την επίθεση οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν εφόδους σε εργαστήρια παραγωγής οπλισμού στη Δυτική Όχθη. Το όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση προερχόταν από τέτοιο εργαστήριο -πρόκειται για τύπο όπλου γνωστού ως «Κάρλο», βασισμένο στο σουηδικό Καρλ Γκούσταβ, σχετικά εύκολο να κατασκευαστεί από τμήματα άλλων όπλων και, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, διαδεδομένο πλέον μεταξύ των Παλαιστίνιων.


ΗΠΑ προς Ισραήλ: Μην κλιμακώσετε την ένταση

Μετά την καταδίκη της επίθεσης από την Ουάσινγκτον, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις ισραηλινές Αρχές να είναι προσεκτικές στην αντίδρασή τους και να λάβουν υπόψη τις επιπτώσεις σε αθώους πολίτες.

«Κατανοούμε την επιθυμία της ισραηλινής κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες της και υποστηρίζουμε σθεναρά αυτό της το δικαίωμα, όμως ελπίζουμε πως όποια μέτρα ληφθούν θα συνυπολογίσουν τις επιπτώσεις σε παλαιστίνιους πολίτες που προσπαθούν να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους» ανέφερε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.