Στα 664 ευρώ το όριο σύνταξης για το ΕΚΑΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στα 664 ευρώ το μήνα ορίστηκε το όριο του συνολικού ακαθάριστου ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης κάτω από το οποίο χορηγείται στους συνταξιούχους το ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387/16 τα νέα εισοδηματικά όρια ισχύουν από την 1η Ιουνίου.

Οσοι συνταξιούχοι είχαν το Μάιο 2016, υψηλότερες από το όριο αποδοχές χάνουν το ΕΚΑΣ

Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι εξαιτίας της αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση του ΕΚΑΣ, περίπου 80.000 συνταξιούχοι θα χάσουν από φέτος το ΕΚΑΣ, ενώ η σταδιακή κατάργηση του για τους υπολοίπους δικαιούχους θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2019.

 

Τι προβλέπει η εγκύκλιος του ΙΚΑ

Η καταβολή του επιδόματος για το τρέχον έτος με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθ. 92 του ν. 4387/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τις ως άνω διατάξεις, ξεκινάει από 1/6/2016. Δεν προβλέπεται χορήγηση ποσού ΕΚΑΣ 30,00 ευρώ μηνιαίως, με ειδικά εισοδηματικά κριτήρια.

Δεν χορηγείται το επίδομα σε συνταξιούχους λόγω γήρατος και επιζώντες συζύγους που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου εάν δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, ακόμα και αν πληρούν όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.

Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω, ανεξάρτητα από την αιτιολογία του αιτήματος που κατέθεσαν στα ΚΕ.Π.Α., που δικαιούνται το Ε.Κ.Α.Σ. σε ηλικία μικρότερη των 65 ετών, έχει αποσταλεί το αρχείο ΚΕ.Π.Α. στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. προκειμένου να συμπεριληφθούν στο αρχείο πληρωμής, εφόσον αυτοί πληρούν και τα εισοδηματικά κριτήρια. οποιαδήποτε μεταβολή στο ποσοστό αναπηρίας του δικαιούχου – συνταξιούχου αναπηρίας – εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το ΕΚΑΣ, δεν επιδρά στο ποσό του επιδόματος που δικαιούται. Όμως, εάν ο συνταξιούχος λόγω αναπηρίας κατά το έτος αυτό κριθεί με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο του 80% και δεν έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του, το επίδομα θα διακοπεί από την πρώτη του επόμενου μήνα από αυτόν που φέρει το μικρότερο ποσοστό.

 

Τα νέα ποσά του ΕΚΑΣ

Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι επτά χιλιάδες διακόσια δεκαέξι (7.216,00) ευρώ καταβάλλεται επίδομα διακόσια τριάντα (230) ευρώ μηνιαίως.

Για συνολικά ποσά εισοδήματος από επτά χιλιάδες διακόσια δεκαέξι και ένα λεπτό (7.216,01) ευρώ και μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων πεντακοσίων δεκαοκτώ (7.518,00) ευρώ ποσό εκατόν εβδομήντα δύο ευρώ και πενήντα λεπτών (172,50).

Από επτά χιλιάδες πεντακόσια δέκα οκτώ ευρώ και ένα λεπτό (7.518,01) και μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων επτακοσίων είκοσι (7.720,00) ευρώ, ποσό εκατόν δέκα πέντε (115,00) ευρώ.

Από επτά χιλιάδες επτακόσια είκοσι ευρώ και ένα λεπτό (7.720,01) και μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο (7.972,00) ευρώ, ποσό πενήντα επτά ευρώ και πενήντα λεπτών (57,50).

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.