Όλα όσα έγιναν στην Συναυλία για τα 42 χρόνια Κατοχής στην Κύπρο

Facebook
Twitter
LinkedIn

της Λαμπριάνας Κυριακού

Σαράντα δυο ετών Μνήμες… τραγουδήθηκαν στην επετειακή  συναυλία που  συνδιοργάνωσαν η  Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η  Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), η  Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.), τα Κυπριακά Παροικιακά Σωματεία της Αττικής και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης,  την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016,  με αφορμή τα 42 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

«Μητέρα, εισήλασαν απ’ το µέρος που ξαγρυπνούσαµε µε τις κιθάρες,

απ’ το µέρος που γράψαµε το πρώτο µας ερωτικό γράµµα,
απ’ το µέρος που µας χαµογέλασαν οι πρώτοι στίχοι,
µπορείς να διανοηθείς;»

Φεύγουν μήνες, πάνε χρόνια… ο τίτλος της βραδιάς. Μα οι   μνήμες παραμένουν άσβεστες.

Συγκινημένοι  οι Κύπριοι της Ελλάδος, ταξίδεψαν νοερά στο χρυσοπράσινο φύλλο,   με τραγούδια από τον τόπο τους, αλλά και   τραγούδια από σπουδαίους ‘Ελληνες συνθέτες, υπο την μουσική διεύθυνση του Βάσου Αργυρίδη.


Ο Μιχάλης Βιολάρης, άνοιξε  την βραδιά με  τα τραγούδια  «Ένα Κλωνίν Βασιλιτσιά» των Γ. Κοτσώνη και Α. Ροδίνη και το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα «Αν Βουληθώ».

Ο   Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος  Κενεβέζος, απηύθυνε θερμό χαιρετισμό τονίζοντας ότι:  οι μαύρες ημέρες του 1974 πρέπει να αποτελούν οδοδείκτη μνήμης, τιμής και υπόμνησης για εκείνους οι οποίοι θυσιάστηκαν για να είμαστε ελεύθεροι, να ζούμε, να αναπνέουμε και να διεκδικούμε το καλύτερο για την Κύπρο και την Ελλάδα μας. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι ο Ελληνισμός χαρακτηρίζεται πάντα από την ικανότητά του να ανακάμπτει ακόμα και στα πιο δύσκολα.


Έλλαδίτες και  Κύπριοι ερμηνευτές, όπως Βασίλης Λέκκας, Κώστας Χατζηχριστοδούλου, Ηρώ Σαΐα,  Δώρος Δημοσθένους και Υακίνθη Λάγιου,  ερμήνευσαν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια που χάραξαν μέσα μας,  στους δύσκολους καιρούς του πεπρωμένου μας όπως : «Νυν και αεί»,  «Το τραγούδι της Ξενιτιάς»,  «Όμορφη και Παράξενη παρίδα», «Τσάμικο», «Την Ελλάδα Αγαπώ», «Ζεϊμπέκικο», «Ανασήκωσε την πλάτη», «Να με θυμάσαι», «Μικρή Πατρίδα», «Άρνηση», «Καρτερούμεν μέρα Νύχτα»

Στην σκηνή τους συνόδευσε το Νεανικό Χορωδιακό Σύνολο «Έμπνευσις» υπο την διεύθυνση της Έλένας Καντάρη, με τον μικρό Γιώργο Κούκου να τραγουδάει το τραγούδι “Τ’  Ονειρον” του Ευαγόρα Καραγιώργη και να συγκινεί το κοινό περισσότερο.


Συμμετείχαν οι μουσικοί Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν), Ρία Αναστασίου (βιολοντσέλο), Βασίλης Χατζηλούκας (κιθάρα), Νίκος Πολίτης (κοντραμπάσο) και Βασίλης Παπαδόπουλος (μπουζούκι).

Ενώ στίχους από Κύπριους ποιητές απήγγειλε η  ηθοποιός Μαρίνα Αργυρίδου.

{youtube}4DpVsH1cMJ8{/youtube}

«Υπάρχει ζήτηση στίχων για την τουρκική εισβολή. Η Κυρία Μ τους θέλει επειγόντως για μια ραδιοφωνική εκπομπή στο Παρίσι. Δυο ελληνικά  και ένα αγγλικό  περιοδικό τους χρειάζονται για τα ειδικά αφιερώματα τους. Στην Νέα Υόρκη, διοργανώνονται δυο φιλανθρωπικές χοροεσπερίδες, που θα γίνει απαγγελία επίκαιρων ποιημάτων, που πολύ θα βοηθήσει τον έρανο για τους πρόσφυγες.

Πώς να τους πεις ότι το μελάνι έπηξε στην πένα σου

Πώς να τους πεις ότι έπηξε το αίμα στην καρδιά σου

Πώς να τους πεις να μας αφήσουν ήσυχους.»

{youtube}t5pfJrp-g64{/youtube}

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.