Ο “Προμηθέας Δεσμώτης” του Αισχύλου με τον Στράτο Τζώρτζογλου

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στον “Προμηθέα Δεσμώτη” σε σκηνοθεσία Γιάννης Φαλκώνης, θα δούμε τον  Στράτο Τζώρτζογλου. Η παράσταση του Γιάννη Φαλκώνη θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην παράδοση.

 

Τα χορικά θα ακουστούν σαν μοιρολόγια και δημοτικά τραγούδια. Ο χορός των Ωκεανίδων θα δώσει μια θαυμαστή ροή ιπτάμενων εικόνων στην παράσταση. Μια ομάδα “μυημένων” ηθοποιών με τον Στράτο Τζώρτζογλου στο ρόλο του πρωταγωνιστή θα ακολουθήσουν τον Προμηθέα στα μονοπάτια της σκέψης του.

Σταθμοί:

25 Σεπτεμβρίου – Κέντρο Ιστορικής Ανάπτυξης “Θερμοπύλες”, “Θερμοπύλεια 2016”

27 Σεπτεμβρίου  – Θέατρο Πέτρας “Peter Brook”, Πετρούπολη

7, 8, 9, 10 Οκτωβρίου – Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης

Η υπακοή στην εξουσία του Δία ήταν όρος απαράβατος. Ο Δίας όμως, ήθελε να εξαφανίσει το γένος των ανθρώπων με τη βία. Αλλά ο Τιτάνας Προμηθέας  αντιστάθηκε μόνος του για να σώσει τους ανθρώπους. Τους χάρισε το θεϊκό πάντεχνο πυρ και εφηύρε τον αριθμό και το αλφάβητο. Ώστε να σωθούν με τη γνώση και τη λογική από τον αφανισμό. Κι ακόμη τους δώρισε την αστρονομία και την τεχνολογία, για να τους διευκολύνει στη γεωργία και τη ναυτιλία. Και δημιούργησε τις τέχνες. Ο φόβος δεν λύγιζε τη σκέψη του. Τον δυνάμωνε η αγάπη του για τους ανθρώπους. Το τίμημα όμως ήταν μεγάλο, αν και γνώριζε την τιμωρία του από την αρχή, καθώς είχε το χάρισμα της ενόρασης. Αλυσοδέθηκε με εντολή του Δία στην κορυφή του Καυκάσου και υπέφερε από τον αετό που κάθε μέρα του κατάτρωγε τα σπλάχνα. Το σώμα του δεν μπορούσε να ελευθερωθεί. Αλλά το φως της γνώσης για εκείνον ήταν σημαντικότερο από τον πόνο της σάρκας. Η αντίστασή του στην άδικη και βίαιη εξουσία είχε μεγαλύτερη σημασία από την υποταγή. Η θυσία του έγινε ο δρόμος για την κατάκτηση της ελευθερίας της ανθρώπινης βούλησης.

Γι’ αυτό και ο Προμηθέας αποτελεί διαχρονικό πανανθρώπινο σύμβολο της ελευθερίας του πνεύματος, της γνώσης, της αγάπης και του ανθρωπισμού. Ενάντια στο σκοταδισμό, την μισαλλοδοξία και το φανατισμό που απειλούν διαχρονικά την ανθρωπότητα με αφανισμό.

Ο Γιάννης Φαλκώνης με την παράσταση που σκηνοθετεί μας καλεί να γνωρίσουμε από κοντά τον Προμηθέα. Μελετώντας για χρόνια το αρχαίο δράμα, με απόλυτο σεβασμό στο λόγο του Αισχύλου, αναζήτησε τους κώδικες των ιερών αυτών κειμένων, το βαθύτερο νόημά τους και τη διαχρονική τους συνέχεια στο λαϊκό πολιτισμό που φτάνει ως τις ημέρες μας. Γι’ αυτό το λόγο στην παράστασή του καίρια είναι η συνδρομή του αρχετυπικού κορυφαίου μουσικού Πετρολούκα Χαλκιά που θα αυτοσχεδιάσει επί σκηνής στο αρχαιοελληνικό πεντατονικό σύστημα, συνδέοντας άρρηκτα την εποχή του Αισχύλου και το λόγο του με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.  Συνθέτοντας ένα ολόκληρο μουσικό σύμπαν με τη συνδρομή της Γεωργίας Ζώη στα μοιρολόγια της Αλίκης Μαρκαντωνάτου στην αρχαία ελληνική λύρα, του Στέφανου Λογοθέτη στα κρουστά και τις φωνές των Δάφνη-Καλλιόπη Ζουρνατζή και της Δάφνη Πανουργιά που θα τραγουδήσει κάνοντας διάλογο με τις μουσικές συνθέσεις της Εύας Σικελιανού.

Στην παράσταση ο Προμηθέας αποκαλύπτεται από σκηνή σε σκηνή. Η γνώση γίνεται ο τροχός του νου, που σπάει τα δεσμά του ιερατείου και είναι ελεύθερη για τους ανθρώπους. Γεννιέται ο πολιτισμός. Οι τέχνες διεκδικούν το χώρο τους. Ο Προμηθέας αγωνίζεται. Ωστόσο το βασανιστήριό του είναι αφόρητο. Είναι αθάνατος και το μαρτύριό του δεν θα σταματήσει ποτέ. Η συνειδητή αυτή θυσία βρίσκει στην παράσταση τους συμβολισμούς της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Διατρέχει το χρόνο αναζητώντας δικαίωση. Ο Προμηθέας αναδεικνύεται σε μέγα μύστη. Μύησε τον άνθρωπο στα θεϊκά αγαθά, κόντρα στην θέληση του Δία που ήθελε να τον αφανίσει  πιστεύοντας πως η πρόοδός του θα απειλούσε το θρόνο του. Ο Προμηθέας βοήθησε τον άνθρωπο να νιώσει την αθανασία μέσα από τη γνώση. Χωρίς την προσφορά του Προμηθέα οποιαδήποτε πρόοδος και εξέλιξη θα ήταν αδύνατη.

 

Η άγνοια είναι το σκοτάδι και ο θάνατος. Η γνώση, το φως και η ζωή.

 


Πρωταγωνιστούν: Γεωργία Ζώη, Τζένη Οικονόμου, Γιάννης Τσιώμου, Γιάννης Αγριόμαλλος, Ηλίας Γκόγιαννος, Στέφανος Λογοθέτης

Κορυφαία Ωκεανίδων: Γεωργία Ζώη

Ωκεανίδες: Δάφνη-Καλλιόπη Ζουρνατζή, Σοφιένια Πλατάνια, Ευτυχία Δημητρακοπούλου, Αλέκα Ράπτη, Αμαλία Κλημοπούλου

Χορός Ωκεανίδων: Ξένια Σταθούλη, Αντιγόνη Λινάρδου, Μάρα Δαρμουσλή, Σμάρω Κεπαπτσόγλου, Ηλέκτρα Καρτάνου, Γιάννα Αλαμάνου


Μουσική Σύνθεση – Κλαρίνο: Πετρολούκας Χαλκιάς

Μουσική διδασκαλία – συνθέσεις τραγουδιών: Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή

Σύνθεση Τραγουδιών: Δάφνη-Καλλιόπη Ζουρνατζή

Τραγούδι: Γεωργία Ζώη, Δάφνη-Καλλιόπη Ζουρνατζή, Ευτυχία Δημητρακοπούλου, Δάφνη Πανουργιά

Κλαρίνο: Πετρολούκας Χαλκιάς

Κλαρίνο: Πέτρος Χαλκιάς

Κρουστά: Στέφανος Λογοθέτης

Αρχαιοελληνική Λύρα: Αλίκη Μαρκαντωνάτου

Φλάουτο: Ευτυχία Δημητρακοπούλου

Σκηνικά: Γιάννης Βλάχος

Εικαστικό έργο επί σκηνής: Ιάσωνας Κοντογιάννης

Χορογραφίες: Χριστίνα Σουγιουλτζή

Ενδυματολόγος : Μπέτυ Λυρίτη

Ψιμυθιολόγος: Μάρω Νεράιδα, Χριστόφορος Τρούσας

Φωτογραφίες – Κινηματογράφιση: Γιάννης Φαλκώνης, Δημήτρης Ζόγκας, Αντώνης Μαντράνης


Με την υποστήριξη του Δη.Πε.Θε ΡΟΥΜΕΛΗΣ.

Χορηγοί επικοινωνίας: NG Radio.gr, Radio Alchemy.net

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη την Kunst και τον Αντώνη Κουμουνδούρο, καθώς και την Ελένη Τζάρου και τον πολυχώρο “Χοροχρόνος”.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Άρης Βασιλειάδης

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.